Επέστρεψε από την Ισπανία η Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας


     Η ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ σχεδίασε και υλοποίησε το ευρωπαϊκό  πρόγραμμα κινητικότητας- εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών ανταλλαγών LEONARDO DA VINCI, διάρκειας 2 εβδομάδων (24/7/2009 έως 7/8/2009), που αφορούσε εκπαίδευση   στον διεθνή πανεπιστημιακό  εκπαιδευτικό οργανισμό INTERNATIONAL HOUSE BARCELONA S.L. SPAIN (I.H.B.),  που εδρεύει στην Ισπανία και έχει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    Ο τίτλος του εκπαιδευτικού  προγράμματος ήταν: «Σύγχρονες Μέθοδοι Διοίκησης Αστυνομικών Εκπαιδευτικών Μονάδων με χρήση Νέων Τεχνολογιών – Εκπαιδευτική Πολιτική Αστυνομικών Σχολών στα πλαίσια της Ε.Ε.»  και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην BARCELONA πρωτεύουσα της Catalunya.

    Είμαστε περήφανοι διότι, για δεύτερη φορά Αστυνομική Σχολή της χώρας μας, υποβάλλοντας πολυσέλιδη αίτηση, τόλμησε, μόνη της, διεκδίκησε  απευθείας  και πέτυχε για δεύτερη φορά να εγκριθεί σχετική υποτροφία τού Ιδρύματος  Κρατικών Υποτροφιών   (Ε.Μ.Σ.) και  να συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα δια βίου μάθησης  και αυτή είναι η σχολή τού ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ της πόλης μας, η οποία έχει επιλεγεί απ’ το  Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να συμμετάσχει με ομάδα είκοσι (20) Αστυνομικών- Καθηγητών-Εκπαιδευτών.

    Τα προγράμματα Leonardo Da Vinci χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις και σχέδια, όπως: Κινητικότητα, πανεπιστημιακού επιπέδου διδασκαλία, ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, πιλοτικά προγράμματα, υλικό αναφοράς κ.α.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε στόχο να δώσει ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες Αστυνομικούς – Καθηγητές – Εκπαιδευτές της Σχολής και να ενθαρρύνει την κινητικότητα, εφόδια απαραίτητα για το σύγχρονο Έλληνα Αστυνομικό -Εκπαιδευτή του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας.

    Υλοποιήθηκε   καλοκαίρι,  ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή διδακτική λειτουργία της σχολής και η εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων. 

Μερικά στοιχεία του προγράμματος

   Ανάδοχος Φορέας & Οργανισμός Αποστολής : Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας βρήκε το φορέα υποδοχής (Ισπανούς), επέλεξε τους είκοσι (20) συμμετέχοντες και γενικότερα είχε την ευθύνη τής οργάνωσης του προγράμματος αυτού, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την προετοιμασία, την εκτέλεση και την καλή διεξαγωγή τής ανταλλαγής. Είμαστε ως Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας σίγουροι ότι, το μεγαλύτερο κέρδος από μέρους  μας και του φορέα υποδοχής (Ισπανοί), ήταν η επίτευξη επιτυχούς διακρατικής συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών. Στάλθηκαν λοιπόν για επαγγελματική εκπαίδευση είκοσι (20) άτομα (διευθυντικά στελέχη, καθηγητές, Αστυνομικοί, εκπαιδευτικό, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό), που αφ’ ενός ανήκουν οργανικά και διοικητικά στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας, συνεργαζόμενοι – συμπράττοντες στην εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, ή ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία, αφ’ ετέρου κάλυπταν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος Leonardo da Vinci.  

  Οργανισμός Υποδοχής:   Η συμβολή τού διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού INTERNATIONAL HOUSE BARCELONA S.L. SPAIN (I.H.B.), ως εταίρου υποδοχής, ήταν αποφασιστική στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ  η   εκπαίδευση   πραγματοποιήθηκε στην έδρα του,   στην Barcelona, σ’ ένα παραδοσιακό ισπανικό  κτίριο στην κεντρική πλατεία Placa de Catalunya.  Θέλουμε να εξάρουμε την άρτια οργάνωση της εκπαίδευσης (εργαστηριακή υποδομή και οπτικοακουστικά μέσα, εξαίρετοι χώροι, εκπαιδευτές υψηλής επιστημονικής στάθμης, προσαρμοστικότητα της εκπαίδευσης στις  αστυνομικές ανάγκες και γνώσεις τών σπουδαστών κ.λ.π.). Είχε την ευθύνη τής οργάνωσης της εκπαίδευσης, της εύρεσης εκπαιδευτών, χώρων εκπαίδευσης, τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτήθηκε, οργάνωσης ημερολογίου προγράμματος, του καθημερινού ωραρίου εργασίας – διδασκαλίας και την διοικητική υποστήριξη και βοήθεια προς τους δικαιούχους. Η διδασκαλία έγινε στην αγγλική γλώσσα μ’ εκπαιδευτές υψηλής επιστημονικής στάθμης, που εργάζονται στον φορέα υποδοχής ή σ’ εταιρείες και πανεπιστήμια. Όλα κύλησαν άψογα, χωρίς ουδέν πρόβλημα και απολύτως σύμφωνα με τα προσυμφωνηθέντα εγγράφως, βάση του ιδιωτικού μεταξύ μας συμφωνητικού, του καθημερινού προγράμματος εκπαίδευσης και εργασίας και του καθημερινού ωραρίου διδασκαλίας.

   Το πρόγραμμα, το οποίο όπως προείπαμε επιχορηγήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Ι.Κ.Υ., εστίαζε στην ανάγκη κατάρτισης και επιμόρφωσης των Αστυνομικών-εκπαιδευτών για ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βελτίωση των γνώσεων και ικανοτήτων τους, διευρύνοντας τις αποδεδειγμένες δυνατότητές τους στα όρια  και στα πλαίσια των ταχύτατων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο εργασιακό τους περιβάλλον (νέος εξοπλισμός, νέα προϊόντα, νέοι τρόποι διοίκησης και επικοινωνίας, νέες αστυνομικές εκπαιδευτικές μέθοδοι, σύγχρονες απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση Αστυνομικών Σχολών, στελέχωση και δυναμική αστυνομικών υπηρεσιών, διαχείριση σπουδαστών-δοκίμων Αστυφυλάκων, μέθοδοι και αποτελέσματα αστυνομικής εκπαίδευσης κ.λ.π.). Σκόπευε να καταδείξει την αξία τής συνεχούς κατάρτισης και την χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας των συμμετεχόντων να προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές αλλαγές, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν με ποικίλες και χρήσιμες εμπειρίες καθώς και συμπεράσματα και κίνητρα για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο εντός του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας και της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και ευρύτερα της χώρας μας.

    Περιλάμβανε τις εξής δέκα (10) θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες – σεμινάρια:  

1η: Διοίκηση  και Διαχείριση Προσωπικού.

2η: Ποιοτικό Management.

3η: Δημόσια  Διοίκηση – Διοίκηση   Επιχειρήσεων & Δημόσιες Σχέσεις.

4η: Διοίκηση Παραγωγικών Αστυνομικών Σχολών.      

5η: Τεχνική της Επικοινωνίας.

6η: Κατάρτιση  Εκπαιδευτών-Μέθοδοι  & Συστήματα    Κατάρτισης.

7η: Κοινωνία της  Πληροφορίας.

8η: Εκσυγχρονισμός Υπηρεσιών  Ασφαλείας. 

9η: Χρήση του  Διαδικτύου & εξ αποστάσεως διδασκαλία (e-Learning).

10η:Διευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας (αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατία, Ε.Τ.Α., ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, Traficig-σωματεμπορία, σεξουαλικά εγκλήματα, ενδοοικογενειακή βία, κακοποιήσεις παιδιών, διαχείριση κρίσεων, ηλεκτρονικό έγκλημα κ.α.).

    Πολλές φορές, κατά την κρίση, με την εποπτεία και με τις οδηγίες τών καθηγητών-επιστημόνων, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας και έρευνας των πέντε ατόμων, οι οποίες ασχολήθηκαν, από κοινού, με τα κάθε φορά οριζόμενα, ειδικά, γνωστικά αντικείμενα,  ανάλογα με τις  απαιτήσεις τού προγράμματος και των εκπαιδευτών, με στόχο την πρόοδο, πρακτική εφαρμογή, εξάσκηση, εμπέδωση των πληροφοριών τής εκπαίδευσης και την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, οι επικεφαλείς των οποίων μάλιστα προέβαιναν στην δημόσια παρουσίαση, ενώπιον των καθηγητών τους και των λοιπών συνεκπαιδευομένων, των διαπιστώσεων-προτάσεων και συμπερασμάτων τής έρευνας, ως ακολούθως:    

Α΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αγγελής Δημήτριος,

                                             Υπαστυνόμος  Α΄ Μαυρογιώργος  Σωκράτης,

                                              Ανθυπαστυνόμος  Ρουμελιώτης Αναστάσιος,

                                                             Αρχιφύλακας Κυρίτσης Βασίλειος,

                                                          Καθηγήτρια  Καραγιάννη Χαρίκλεια.

Β΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνομικός Υποδιευθυντής  Αντωνίου Ελένη,

                                                     Υπαστυνόμος Α΄ Γιαπαλής Γεώργιος,

                                                    Ανθυπαστυνόμος  Πρίτσας Αντώνιος,

                                                         Αστυφύλακας  Ζύγρας Βασίλειος,

                                                     Καθηγήτρια  Κατσιγιάννη Ευαγγελία

Γ΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνομικός Υποδιευθυντής  Θεοχάρης Κων/νος,

                                                        Υπαστυνόμος Β΄ Βράντζας  Χρήστος,

                                                         Αρχιφύλακας  Τσινόπουλος Αλέξιος,

                                                     Συνοριοφύλακας Μπελάγιας  Γεώργιος,

                                                            Καθηγήτρια  Βακούλα  Ελεονώρα.

Δ΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνόμος  Α΄ Μήτραινας  Δημήτριος,

                                           Ανθυπαστυνόμος  Καλτσάς  Θωμάς,

                                           Αρχιφύλακας  Βρατσίστας  Λάμπρος,

                Υπαστυνόμος ε.α. – Καθηγητής Αναστογιάννης Αθανάσιος,

                                               Καθηγήτρια  Μπεμπέ  Ευαγγελία.

   Οι δικαιούχοι, μετά το πέρας των μαθημάτων, έλαβαν Βεβαίωση/ Δίπλωμα Πιστοποίησης των γνώσεων που αποκόμισαν.

    Στο τέλος προσφέρθηκαν, εθιμοτυπικά,  στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του διεθνούς  πανεπιστημιακού οργανισμού της Ισπανίας Jonathan Dykes, τα παρακάτω δώρα:

  -Κυκλαδίτικο μαρμάρινο αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο.                                

  -Έμβλημα του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας.

  -Δύο (2) έγχρωμα φωτογραφικά άλμπουμ-βιβλία  της λίμνης Ν. Πλαστήρα.

  -Ένα (1) βιβλίο  με πίνακες των ζωγράφων της πόλης μας.

  -Δύο (2) CD- Ηλεκτρονικοί-Τουριστικοί οδηγοί τού Ν. Καρδίτσας.

       Η ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  μερίμνησε και εξασφάλισε, με διάφορες παρεμβάσεις και δράσεις της, την απόλυτη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, παρέχοντάς τους πλήρη και διαρκή πρακτική υποστήριξη, όπως, πληροφορίες, συμβουλές και δράσεις για διάφορα θέματα, ώστε να καταστήσει άνετη την παραμονή τους στην Ισπανία. Φρόντισε λοιπόν, κατόπιν επανειλημμένων συσκέψεων της ομάδας των είκοσι (20), για τα εξής:

  • Τη μετάβαση, εκπαίδευση, διαμονή και διατροφή τών συμμετεχόντων στη χώρα υποδοχής, Ισπανία.
  • Την ασφάλισή τους για το χρονικό διάστημα από και 23-07-2009 μέχρι και 08-08-2009, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τα διεθνή και ελληνικά standards (ιδιωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης, υγείας, ατυχήματος, ιατροφαρμακευτική κ.λ.π.).
  • Μερίμνησε ώστε να εκδώσει και τους χορηγήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ο.Π.Α.Δ.).
  • Προετοίμασε και διένειμε σ’ όλους αναλυτικό φυλλάδιο – έντυπο οδηγιών – πρόγραμμα των δύο (2) εβδομάδων (μέρα-μέρα), καθώς και πολιτιστικές – ιστορικές – αρχαιολογικές – φιλολογικές και πολιτικές έντυπες πληροφορίες τού τόπου υποδοχής και τοπικό χάρτη.
  • Παρείχε πλήρη πληροφόρηση και ενημέρωσή τους σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια ή νέου τύπου ταυτότητες), την οικονομική διαχείριση, τις δυνατότητες οικονομικών διατραπεζικών συναλλαγών (ειδική επισήμανση στις κάρτες ανάληψης μετρητών ή πιστωτικές), την επικοινωνία (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Roaming), τα αεροπορικά εισιτήρια, τσεκ ιν, μεταφερόμενα βάρη αεροπορικώς, καταμερισμός δωματίων κ.α..
  • Τους ενημέρωσε για τις συνθήκες διαμονής [ξενοδοχείο, διανυκτερεύσεις, δείπνα, πρωινά, ωράριο κίνησης δημοσίων μέσων μεταφοράς (τραίνα και λεωφορεία), αξία αντιτίμου εισιτηρίων των τραίνων και λεωφορείων, χώροι στάσεων αυτών κ.λ.π.].
  • Τους ενημέρωσε για τις υποχρεώσεις τους (διατήρηση αποκομμάτων αεροπορικών εισιτηρίων και καρτών επιβίβασης, συμπεριφορά, τήρηση καθημερινού ωραρίου εκπαίδευσης, προσωπική ηλεκτρονική υποβολή έκθεσης συμμετέχοντα, δυνατότητες του Rap4Leo, προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης κ.λ.π.), που συνάδουν με τις απαιτήσεις ορθής και χρηστής διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος.
  • Τους ενημέρωσε σχετικά με τις κυρώσεις, ευθύνες, ποινικές και αστικές, όρους, προϋποθέσεις, καθήκοντα, υποχρεώσεις, που απορρέουν από το πρόγραμμα και την σύμβαση που υπεγράφη με το Ι.Κ.Υ. και τέλος
  • Πραγματοποίησε, πριν την αναχώρηση για την Ισπανία, προς τους συμμετέχοντες, μία διάλεξη με ομιλητή ιατρό ειδικό παθολόγο με θέμα: «Επιδημίες. Γρίπη των χοίρων. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης», ενώ ταυτόχρονα τους εφοδίασε όλους με ειδικές προστατευτικές ιατρικές μάσκες, χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση του προγράμματος και με το σχετικό έντυπο τρίπτυχο οδηγιών τού Υπουργείου Υγείας/Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.)

    Διαμονή: Έγινε στο ξενοδοχείο ONABRAVA, στην περιοχή SANTA SUSANNA, 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Παρείχε πρωινό και δείπνο με μπουφέ από πολλά και εξαίρετα εδέσματα (τα περισσότερα από τα οποία ήταν παραδοσιακά), ενώ κάθε βράδυ διοργάνωνε ψυχαγωγικό πρόγραμμα και έσφυζε από κόσμο (παραθεριστές απ’ όλα τα μέρη της Ευρώπης).

    Επισκέψεις: Με ιδία δαπάνη των συμμετεχόντων (προαιρετικά) και χωρίς επιβάρυνση του προγράμματος, στον ελεύθερο χρόνο τους οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν τον ισπανικό πολιτισμό και την κουλτούρα του, αφού, διοργανώθηκαν  οι παρακάτω επισκέψεις:

  • – Στο Δημαρχείο της Βαρκελώνης,
  • – Στο Αστυνομικό Μέγαρο της Catalan Government Mossos d’ Esquadra: Κυβερνητικής Αστυνομίας της Καταλωνίας.
  • – Στο Audiencia Provincial de Girona: Δικαστικό Μέγαρο του Νομού της Girona.
  • – Στα μουσεία: D’ Historia de Catalunya,

                       Institut de la Cultura,

                       D’ Art Contemporani,

                       Palau de la Musica Catalunya,

                       Gran Teatre del Liceu,

                       Centre Art Sta. Monica,

                       Barbier Mueller d’ art Precolombi,

                       Palau de la Virreina και στο

                       Palacio del’ Flamenco.

  • – Στα μουσεία: Salvador Dali στο Figueres,

                       Picasso στο  palau Fundacio,

                       Gaudi στο Park Guell,

                       Frederic Mares και

                       Joan Miro  στην Βαρκελώνη.

  • – Στα αρχιτεκτονήματα του Espai Gaudi: Γοτθικός ναός Sagrada Familia (Αγία Οικογένεια), La Pedrera, Casa Batllo και Park Guell.
  • – Στον γοτθικό καθεδρικό ναό της αγίας Ευλαλίας, στο ρωμαϊκό παρεκκλήσι καπέλα ντε Σάντα Λουτσία, και το Monsterrat Monastery των Βενεδικτίνων μοναχών με την «Μαύρη Παναγία» στο «Πριονωτό Βουνό».
  • – Στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης, στη λεωφόρο La Ramplas, στην Placca de Catalunya, στο μνημείο του Κολόμβου, στην Monumental αρένα, στο aquarium, στο λόφο Μόνζουικ, στην «Μπουκερία» αγορά των τροφίμων, στον ποταμό Onyar της Girona, στον χώρο του Grec (ελληνικού) Festival de Barcelona 2009, στο Camp Now και το μουσείο της F.C. Μπαρτσελόνας.

                                             

    Τελειώνοντας, σημειώνουμε τ’ ακόλουθα:

– Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή «με ανοικτό πνεύμα» στα ευρωπαϊκά προγράμματα Leonardo Da Vinci, όλων των ενδιαφερομένων, και όσων, οπαδοί  της ρήσης «Ζήτησε και θα σου δοθεί», εργασθούν εντατικά και μεθοδικά και τολμήσουν να τα διεκδικήσουν.

– Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έργο τού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού  (Ε.Μ.Σ.), η οποία παρακολουθεί και συντονίζει όλες τις διαδικασίες τών ελληνικών φορέων και φροντίζει για την άριστη εικόνα της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι άνθρωποι αυτοί, με την προσωπική τους δουλειά και το μεράκι, δίνουν στους διάφορους φορείς τη δυνατότητα να γνωρίσουν άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και να αποκτήσουν ευρωπαϊκή εκπαίδευση,  κατάρτιση και κουλτούρα. Με έμφαση τονίζουμε τις πάντα άμεσες, ουσιαστικές, επίκαιρες, ακριβείς, περιγραφικότητες, ανθρώπινες και ευγενέστατες παρεμβάσεις – απαντήσεις – λύσεις των υπαλλήλων τού Ι.Κ.Υ. και τέλος

– Στα άμεσα σχέδια της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας είναι να διεκδικήσει την έγκριση και άλλων προγραμμάτων Leonardo da Vinci, ώστε να δοθεί  η ευκαιρία και η δυνατότητα σε περισσότερους αστυνομικούς – εκπαιδευτές – καθηγητές να εκπαιδευτούν, επεκτείνοντας έτσι τις γνώσεις και τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες.

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτη χρηματοδότηση για σχολική στέγη στους Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας