Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Leonardo da Vinci.
Αστυνομικός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της σχολής μας.
Η ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ σχεδίασε και υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας- εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών ανταλλαγών LEONARDO DA VINCI, διάρκειας 2 εβδομάδων από 1 /8/2008 έως 15/8/2008, που αφορούσε εκπαίδευση στον διεθνή πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό οργανισμό INTERNATIONAL HOUSE IDIOMAS PALMA DE MALLORCA SPAIN, που εδρεύει στην Ισπανία.
Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν: «Σύγχρονες Μέθοδοι Διοίκησης και Εκπαιδευτική Πολιτική Αστυνομικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Διευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας-Ασφάλεια στην Ε.Ε.- Νέες Τεχνολογίες» και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην PALMA πρωτεύουσα της νήσου MALLORCA, του νησιωτικού συμπλέγματος των Βαλεαρίδων.
Είμαστε περήφανοι διότι, πρώτη φορά Αστυνομική Σχολή της χώρας μας, υποβάλλοντας πολυσέλιδη αίτηση, τόλμησε, μόνη της, διεκδίκησε απευθείας και πέτυχε να εγκριθεί και να συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα δια βίου μάθησης και αυτή είναι η σχολή του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ της πόλης μας, η οποία έχει επιλεγεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ(ΕΜ), να συμμετάσχει με ομάδα δέκα (10) Αστυνομικών- Καθηγητών-Εκπαιδευτών.
Τα προγράμματα Leonardo Da Vinci, χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις-σχέδια, όπως: κινητικότητα, πανεπιστημιακού επιπέδου διδασκαλία, ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, πιλοτικά προγράμματα, υλικό αναφοράς κ.λ.π. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε στόχο να δώσει ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες και να ενθαρρύνει την κινητικότητα, εφόδια απαραίτητα για το σύγχρονο Έλληνα Αστυνομικό -Εκπαιδευτή.
Υλοποιήθηκε καλοκαίρι ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή διδακτική λειτουργία της σχολής.
Μερικά στοιχεία του προγράμματος
Ανάδοχος Φορέας & Οργανισμός Αποστολής: Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας βρήκε το φορέα υποδοχής (Ισπανούς), επέλεξε τους δέκα (10) συμμετέχοντες και γενικότερα είχε την ευθύνη της οργάνωσης του προγράμματος αυτού, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την προετοιμασία, την εκτέλεση και την καλή διεξαγωγή της ανταλλαγής. Είμαστε ως Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας σίγουροι ότι, το μεγαλύτερο κέρδος από μέρους μας και του φορέα υποδοχής (Ισπανοί), ήταν η επίτευξη επιτυχούς διακρατικής συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών. Στάλθηκαν λοιπόν για επαγγελματική εκπαίδευση δέκα (10) άτομα (διευθυντικά στελέχη, καθηγητές, Αστυνομικοί, εκπαιδευτικό, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό), που αφ’ ενός ανήκουν οργανικά και διοικητικά στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας, συνεργαζόμενοι – συμπράττοντες στην εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, αφ’ ετέρου κάλυπταν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος Leonardo da Vinci.
Οργανισμός Υποδοχής: Η συμβολή του διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού INTERNATIONAL HOUSE IDIOMAS PALMA DE MALLORCA, ως εταίρου υποδοχής, ήταν αποφασιστική στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του, στην La Palma, πρωτεύουσα της Μαγιόρκα, σε ένα παραδοσιακό Μαγιορκέζικο κτίριο στην κεντρική πλατεία του νησιού απέναντι από το Δημαρχείο. Θέλουμε να εξάρουμε την άρτια οργάνωση της εκπαίδευσης (εργαστηριακή υποδομή και οπτικοακουστικά μέσα, εξαίρετοι χώροι, εκπαιδευτές υψηλής επιστημονικής στάθμης, προσαρμοστικότητα της εκπαίδευσης στις αστυνομικές ανάγκες και γνώσεις των σπουδαστών κ.λ.π.). Είχε την ευθύνη της οργάνωσης της εκπαίδευσης, της εύρεσης εκπαιδευτών, χώρων εκπαίδευσης, τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτήθηκε, οργάνωσης ημερολογίου προγράμματος, του ωραρίου εργασίας – διδασκαλίας και την διοικητική υποστήριξη και βοήθεια προς τους δικαιούχους. Η διδασκαλία έγινε στην Αγγλική γλώσσα στους χώρους του υποδοχέα, με εκπαιδευτές υψηλής επιστημονικής στάθμης, που εργάζονται στον φορέα υποδοχής ή σε εταιρείες και πανεπιστήμια. Όλα κύλησαν άψογα, χωρίς ουδέν πρόβλημα και απολύτως σύμφωνα με τα προσυμφωνηθέντα εγγράφως, βάση του ιδιωτικού μεταξύ μας συμφωνητικού, του καθημερινού προγράμματος εκπαίδευσης και εργασίας και του καθημερινού ωραρίου διδασκαλίας.
Το πρόγραμμα, το οποίο όπως προείπαμε επιχορηγήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, εστίαζε στην ανάγκη κατάρτισης-επιμόρφωσης των Αστυνομικών-εκπαιδευτών για ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βελτίωσή τους, διευρύνοντας τις αποδεδειγμένες δυνατότητές τους στα όρια και στα πλαίσια των ταχύτατων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο εργασιακό τους περιβάλλον (νέος εξοπλισμός, νέα προϊόντα, νέοι τρόποι διοίκησης και επικοινωνίας, νέες αστυνομικές εκπαιδευτικές μέθοδοι, σύγχρονες απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση Αστυνομικών Σχολών, στελέχωση και δυναμική αστυνομικών υπηρεσιών, διαχείριση σπουδαστών-δοκίμων Αστυφυλάκων, μέθοδοι και αποτελέσματα αστυνομικής εκπαίδευσης κ.λ.π.). Σκόπευε να καταδείξει την αξία της συνεχούς κατάρτισης και την χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας των συμμετεχόντων να προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές αλλαγές.
Περιλάμβανε τις εξής θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες:
1η: Διοίκηση και Διαχείριση Προσωπικού.
2η: Ποιοτικό Μάνατζμεντ.
3η: Δημόσια Διοίκηση – Διοίκηση Επιχειρήσεων & Δημόσιες Σχέσεις.
4η: Διοίκηση Παραγωγικών Αστυνομικών Σχολών.
5η: Η Τεχνική της Επικοινωνίας.
6η: Κατάρτιση Εκπαιδευτών-Μέθοδοι & Συστήματα Κατάρτισης.
7η: Κοινωνία της Πληροφορίας.
8η: Εκσυγχρονισμός Υπηρεσιών Ασφαλείας.
9η: Χρήση του Διαδικτύου & εξ αποστάσεως διδασκαλία (e-Learning).
10η: Διευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας.
Οι δικαιούχοι, μετά το πέρας των μαθημάτων, έλαβαν Βεβαίωση/Δίπλωμα Πιστοποίησης των γνώσεων που αποκόμισαν.
Προηγουμένως, την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης και πριν την απονομή των Certificates, οι δέκα (10) εκπαιδευόμενοι, αφού ήδη είχαν διαμοιραστεί σε τρεις (3) ομάδες έρευνας και εργασίας, προέβησαν επιτυχώς στην δημόσια παρουσίαση, ενώπιον των καθηγητών τους και των λοιπών εκπαιδευομένων, συγκεκριμένης εργασίας ως ακολούθως:
Α΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αγγελής Δημήτρης, Ανθυπαστυνόμος Καλτσάς Θωμάς, Ανθυπαστυνόμος Ρουμελιώτης Αναστάσιος. Παρουσιαστής: Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αγγελής Δημήτρης. Θέμα: Διευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας-Αστυνομική Συνεργασία των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνόμος Α΄ Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, Ανθυπαστυνόμος Παπαμαργαρίτης Ευάγγελος, Αρχιφύλακας Κυρίτσης Βασίλειος. Παρουσιαστής : Αστυνόμος Α΄ Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος. Θέμα: Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γ΄ ομάδα εργασίας: Μέλη: Αστυνόμος Α΄ Θεοχάρης Κωνσταντίνος, Αρχιφύλακας Μαλλιαρός Ευάγγελος, Καθηγήτρια Κατσιγιάννη Ευαγγελία. Παρουσιάστρια: Καθηγήτρια Κατσιγιάννη Ευαγγελία. Θέμα: Το μάρκετιγκ στη ζωή μας.
Τη μετάφραση από τα ισπανικά και αγγλικά στα ελληνικά, επιμελήθηκε η συνεκπαιδευόμενη καθηγήτρια ΡΗΓΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία.
Στο τέλος προσφέρθηκαν εθιμοτυπικά, στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού της Ισπανίας Director Denise Hart, τα παρακάτω δώρα:
-Κυκλαδίτικο μαρμάρινο αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο.
-Έμβλημα του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας.
-Δύο (2) έγχρωμα φωτογραφικά άλμπουμ-βιβλία της Λίμνης Ν. Πλαστήρα.
-Ένα (1) βιβλίο με πίνακες των ζωγράφων της πόλης μας.
-Ένα (1) CD- Ηλεκτρονικός-Τουριστικός οδηγός του Ν. Καρδίτσας.
Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ βοήθησε τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν καθώς, με χρήση του Internet, δημιούργησε και μοίρασε πολυσέλιδο έντυπο υλικό με τουριστικές οδηγίες των πολιτιστικών πηγών της χώρας υποδοχής και το αναλυτικό πρόγραμμα των 2 εβδομάδων.
Διαμονή: Έγινε στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο JAVA, στην περιοχή PLAYA DE PALMA, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Παρείχε πρωινό και δείπνο με μπουφέ από πολλά και εξαίρετα εδέσματα (τα περισσότερα από τα οποία ήταν παραδοσιακά), ενώ κάθε βράδυ διοργάνωνε ψυχαγωγικό πρόγραμμα και έσφυζε από κόσμο (παραθεριστές από όλα τα μέρη της Ευρώπης).
Επισκέψεις: Με ιδία δαπάνη των συμμετεχόντων (προαιρετικά) και χωρίς επιβάρυνση του προγράμματος, διοργανώθηκαν οι παρακάτω επισκέψεις:
- – Στο Palau Del Consell – Περιφερειακό Συμβούλιο Αυτοδιοίκησης του Διαμερίσματος (Νομού) των Βαλεαρίδων Νήσων στην La Palma.
-Στο Δημαρχείο της Μαγιόρκας στην La Palma.
-Στο Μουσείο Palacio Real de la Almundaina της Patrimonio Nacional στην La Palma.
-Στο Μουσείο Palau March – Εθνική Πινακοθήκη στην La Palma.
-Στο Μουσείο d’ Art Espanyol Contemporoan στην La Palma.
-Στον Καθεδρικό ναό στην La Palma.
-Στο ιστορικό κέντρο της PALMA, με ιδιαίτερη αναφορά-ξενάγηση και ανάβαση στο εντυπωσιακό φρούριό της, στα αραβικά λουτρά και στο palacio.
-Στο σύμπλεγμα σπηλαίων Cuevas del Drach, το οποίο είχε εξαίρετους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακά φωτισμένους και υπόγεια λίμνη. Έκπληξη αποτελούσε η μικρή μουσική παράσταση κλασικών ασμάτων με μουσικούς πάνω σε μικρές βάρκες και με τους επισκέπτες να παρακολουθούν εκστατικά καθισμένοι σε ένα μικρό υπόγειο αμφιθέατρο.
-Στο παράκτιο χωριό Μonte Κristo, το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό των πολλών μικρών και μεγαλύτερων λιμανιών, με εξαιρετική αρχιτεκτονική (ήταν βαμμένο στο κλασικό χρώμα της Μαγιόρκα με γήινες καφέ και πορτοκαλί αποχρώσεις).
-Στο κεντρικό λιμάνι Paseo Maritima, το οποίο ελλιμενίζει ασύλληπτο αριθμό πλεούμενων.
-Στη Βalndemosa, το πιο ξακουστό ορεινό παραδοσιακό χωριό, με ιδιαίτερο χρώμα, στενά ανθισμένα δρομάκια και ένα καταπληκτικό μοναστήρι, τον εκεί καθεδρικό ναό και την προτομή του Fryderuk Chopin ο οποίος έζησε στο χωριό.
-Ανεβήκαμε και διασχίσαμε τα βουνά Sera de Tramuntana, και στα χωριά Alcudia, Inca και το Manacor με την περίφημη βιομηχανία μαργαριταριών “Orchidea“.
Τελειώνοντας, συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή «με ανοικτό πνεύμα» στα ευρωπαϊκά προγράμματα Leonardo Da Vinci, όλων των ενδιαφερομένων, και όσων, οπαδοί της ρήσης «Ζήτησε και θα σου δοθεί », εργασθούν εντατικά και μεθοδικά και τολμήσουν να τα διεκδικήσουν.