Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Καρδίτσας στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα διοργανώσει εκδήλωση, στην οποία θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μπάντα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/11/2019 στις 17.30 στο Παυσίλυπο, όπου θα έχουμε την τιμή να παρίσταται και ο δημιουργός κ. Ασλανίδης. Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος, δημιουργός της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» στην ΕΡΤ3. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη συγκλονιστική ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας, την οποία χρησιμοποιούσε ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, το όργανο καταστροφής του Μουσταφά Κεμάλ, ο περιβόητος Τοπάλ Οσμάν.
Η μπάντα αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπέλυε η δολοφονική συμμορία. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες… Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική… Έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο βιβλίο περιγράφει ακριβώς αυτά τα γεγονότα. Με βάση το βιβλίο, αλλά και τις μαρτυρίες των παιδιών του, αλλά και όλων όσων αναφέρονται στο βιβλίο δημιουργήθηκε «Η μπάντα».
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για τα τραγικά γεγονότα της εποχής. Ο Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας έχει ως στόχο να κάνει όλους τους συμπολίτες μας (Πόντιους και μη Πόντιους) κοινωνούς των συνθηκών ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, να τους ενημερώσει και να τους δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια δουλειά βραβευμένη στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν με την εθελοντική συμμετοχή 80 ηθοποιών και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Γιαννιτσών.. Το ντοκιμαντέρ έχει κυκλοφορήσει και με αγγλικούς, γερμανικούς, ρωσικούς, γαλλικούς, τουρκικούς και σουηδικούς υπότιτλους.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως καταγωγής. Θα ήταν ίσως και ένα ωραίο θέμα για τον εκπαιδευτικό κόσμο της πόλης μας, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο έρευνας στα σχολεία μας.
Τοποθέτηση Κ. Νούσιου
Οι Πόντιοι είναι γνήσια τέκνα και απόγονοι των Ελλήνων εκείνων που βίωσαν τα φριχτά, αποτροπιαστικά γεγονότα της γενοκτονίας του κινήματος των Νεότουρκων, στην περιοχή του Πόντου, στα βόρεια της σημερινής Τουρκίας.
Το χρέος μας απέναντί τους είναι μεγάλο και η στήριξη σε δράσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης απαραίτητη, κάτι που είναι θεμελιώδες, καθώς όλοι οι λαοί της γης και ιδίως ο Ελληνικός λαός για να πάνε μπροστά πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό τους παρελθόν.
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Καρδίτσας πρωτοστατεί διαχρονικά σε εκδηλώσεις πολιτισμού και απόδοσης τιμής στον κοινό αγώνα για την επιβίωση της Ιερής Μνήμης των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.
Σε αυτή την πλούσια διαδρομή του Συλλόγου, η φετινή εκδήλωση με την προβολή του φημισμένου ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» αποτελεί την καλύτερη δυνατή αφορμή να μάθουμε, να ανασύρουμε μνήμες, να αναβιώσουμε θύμησες, να αναλογιστούμε και να υπενθυμίσουμε ότι ποντιακός ελληνισμός δε ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται: Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Όπως σημειώνει ο δημιουργός του κ. Νίκος Ασλανίδης, η «Μπάντα» μας δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε εάν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Μας δείχνει το δρόμο για να βγάλουμε τον πόνο μας από τα παρακάθια και να τον μεταφέρουμε σε κάθε γωνία του πλανήτη για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας στέκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και στηρίζει το πολιτισμό, στηρίζει την παράδοση προκειμένου να μεταφέρεται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.