Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Αγροτοκτηνοτρόφοι, παιδιά ενός κατώτερου Θεού


Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ούτε η μείωση 25% στην εφ άπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων, δεν ισχύει για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Προφανώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και είναι ένας κλάδος οικονομικά εύρωστος. Εμείς παλεύαμε για την επιβίωσή μας πριν τον κορονοϊό και τώρα που τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα (όπως άλλωστε και για όλα τα λαϊκά στρώματα), βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση.

Απαιτούμε, λοιπόν, εδώ και τώρα να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης. Κάτι αντίστοιχο να γίνει και για τους άλλους ασφαλισμένους.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει τους μικρούς κτηνοτρόφους, όπως έπραξαν και άλλες χώρες, πχ  η Ισπανία, που δίνει με «βασιλικό διάταγμα» 30 € για κάθε θηλυκό πρόβατο στους Ισπανούς κτηνοτρόφους. Τώρα να στηριχθούν, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ενόψει και του Πάσχα.

Οικονομική στήριξη, άμεσα, χρειάζονται και οι συνάδελφοι που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στο νομό μας, αφού οι Δήμοι  τις έχουν κλείσει εδώ και καιρό. Καλούμε τις δημοτικές αρχές, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (που λένε οι ειδικοί και εφαρμόζονται στις άλλες περιοχές), άμεσα να ανοίξουν, γιατί «αν δεν» δημιουργείτε αισχροκέρδεια, μάλλον θα δημιουργηθεί.

Επίσης χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στο Ν. Καρδίτσας από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ζημιώνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Παρόλο που οι σύγχρονες τεχνικές που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων (που είχαν προβλεφτεί), τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης (που δεν έγιναν) και την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων (μάλλον μένουν στα συρτάρια), εμείς ως αγροτοκτηνοτρόφοι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, σε όλο το νομό, με καταστροφές στην παραγωγή (κηπευτικά, αραβόσιτο, μηδική, σιτάρι, κλπ), ενώ η σπορά σε καλλιέργειες που έπρεπε να ξεκινήσουν ή ξεκινάνε το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάνε πίσω (με ότι αυτό συνεπάγετε).

Η ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 100% και οι οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης του δικτύου των ποταμών, των παραποτάμων, των στραγγιστικών τάφρων αλλά και η ανυπαρξία σε πολλές περιοχές αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών και άλλων έργων. Εκεί που διαφαίνονταν έλλειψη νερού για άρδευση είχαμε πλημμύρες και μπορεί τον Αύγουστο να λέμε πάλι το νερό νεράκι.

Για όλη αυτή την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της περιφέρειας, των Τοπικών Διοικήσεων (Δήμοι) και άλλων αρμόδιων φορέων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ) διότι πολλές φορές η περιοχή μας γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια. Άρα κανένας δεν μπορεί να πει πως δεν γνώριζε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες), αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των αγροτικών καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές, εφαρμόζει πολιτικές, που ξεκληρίζουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες. Άλλωστε και τώρα εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ για βιομήχανους κλπ έδωσε ζεστό χρήμα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού. Όμως όλες οι κυβερνήσεις καθώς και οι άλλοι φορείς δίνουν απλώς υποσχέσεις, αφήνοντας τον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής μας αβοήθητο στο έλεος των φαινομένων.
Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει. Γιατί μπορεί λόγο κορονοϊού να φοράμε μάσκες και να μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί και ταυτόχρονα διεκδικήσουμε:

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα της ΕΟΑΣΚ και του αγροτικού κινήματος, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την ζημιά στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

– Να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο, τράπεζες, σε άλλες υπηρεσίες – οργανισμούς και να εξαιρεθούν από τα διάφορα χαράτσια όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ εκφράζει την στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων στον χώρο της υγείας που διεκδικούν κάλυψη των ελλείψεων και  εκφράστηκαν δυναμικά με τις συμβολικές κινητοποιήσεις που έγιναν στις 7 Απρίλη, στις οποίες δώσαμε δυναμικό παρόν. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την αστυνομοκρατία στο νοσοκομείο μας και το μπαράζ ελέγχων σε εργαζόμενους και νεολαία που παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση επιβάλλοντας πρόστιμα επικαλούμενη την μη τήρηση των μέτρων για το κορονοϊό.

Τα έχουμε «γευτεί κι εμείς σε όλες τις κινητοποιήσεις μας. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

 

Προηγούμενο άρθρο Αλλάζουν εικόνα η πόλη και τα χωριά του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν 14 κλοπές από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας