Εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών


Προς υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά η απόφαση διάθεσης συνολικού ποσού 240.000 από το ΕΤΕΡΠΣ.

Χρηματοδοτήσεις ύψους 240.000 ευρώ για την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών με πόρους του Ειδικού Ταµείου Εφαρµογής Ρυθµιστικών και Πολεοδοµικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) εξασφάλισε ο Δήμος Καρδίτσας.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης σε επίσκεψή του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΤΕΡΠΣ, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έχει συνταχθεί και η απόφαση χρηματοδότησης της Μελέτης Επέκτασης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας με 120.000 ευρώ και της Τοπογραφικής- Κτηματογραφικής αποτύπωσης των περιοχών επέκτασης οικιστικών θυλάκων στην πόλη της Καρδίτσας επίσης με 120.000 ευρώ, η οποία προωθείται προς υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά.

Μελέτη Επέκτασης ΓΠΣ διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας ( Ν.2508/1997)

Το 2005 εγκρίθηκε η τροποποίηση του ΓΠΣ των οικισμών Καρδίτσας- Καρδιτσομαγούλας με την υπ’ αρίθμ. 28463 Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 868/11.8.2005).

Μετά την αλλαγή του Δήμου Καρδίτσας σε Καποδιστριακό (1998), τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αρτεσιανού, Παλαιοκκλησίου, Ρούσσου και Αγιοπηγής παρέμειναν εκτός ΓΠΣ με συνέπεια να μην είναι δυνατή η έγκριση επεκτάσεων σχεδίου πόλης και ο καθορισμός χρήσεων γης εντός και εκτός των ορίων των οικισμών.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι απαιτείται η ένταξη των παραπάνω Δημοτικών Διαμερισμάτων σε ένα διευρυμένων ορίων Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για την περαιτέρω προώθηση των πολεοδομικών σχεδίων μετά από σχετικές μελέτες.

Τοπογραφική – κτηματογραφική αποτύπωση των περιοχών επέκτασης οικιστικών θυλάκων στην πόλη της Καρδίτσας

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας (11η Συνεδρίαση 9.5.2008) για πολεοδόμηση νέων περιαστικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του ισχύοντος ΓΠΣ και συμπεριλαμβάνονται στα όρια περιοχών τριών ήδη ανατεθεισών πολεοδομικών μελετών, προκύπτει άμεσα και η ανάγκη τοπογραφικής- κτηματογραφικής αποτύπωσής τους.

Οι παραπάνω τρεις οικιστικοί θύλακες είναι :

  • Ζαχαριωτών – Καμινάδων
  • Άγιος Νικόλαος – Φαναρίου – Αγία Παρασκευή
  • Άγιος Μηνάς – Άγιος Παντελεήμων

Για τους θύλακες αυτούς η έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα θα επιτρέψει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.716/1977, την επέκταση του αντικειμένου της αρχικής ανάθεσης. Δεδομένης της σημαντικής οικονομικής υποχρέωσης που προκύπτει για το Δήμο και του γεγονότος ότι από τους ιδίους πόρους του προωθείται μέχρι σήμερα η πολεοδόμηση των περιοχών αυτών κρίθηκε επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη από το ΕΤΕΡΠΣ, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος πολεοδόμησης.

Προηγούμενο άρθρο Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών των Απόκρεω
Επόμενο άρθρο Όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο