Το Πάσχα είναι κυρίως η γιορτή που διακινούνται μεγάλες ποσότητες κρέατος και δη αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά. Για την προστασία των καταναλωτών αλλά και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους, οι οποίοι εντείνονται όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα με μικτά κλιμάκια που «οργώνουν» την αγορά.
Ο κ. Λεοντάρης
Από πέρυσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με γνώμονα την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και τη διασφάλιση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ορθή πληροφόρηση, κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων σε αποστολές φορτίων ζώντων ζώων ή κρεάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» ενόψει κυρίως του Πάσχα, όπου φαινόμενα κερδοσκοπίας μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας-προέλευσης του κρέατος βρίσκονται σε έξαρση. «Με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ δημιουργήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την εισαγωγή πέντε καινοτομιών και ο έλεγχος στην αγορά κρέατος αποκτά ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεοντάρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι φέτος οι καταναλωτές δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να εξαπατηθούν και να αγοράσουν ξένο ζώο αντί για ντόπιο, διότι φέτος δεν έγινε καμία εισαγωγή κρέατος από τις χώρες όπως η Ρουμανία και τα Σκόπια, αφού η Τουρκία έδωσε υψηλότερες τιμές και όλα τα σφάγια διατέθηκαν εκεί.
Έλεγχοι
Μικρά κλιμάκια τόσο από την ίδια την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όσο και από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΦΕΤ θα διεξάγουν ελέγχους πολύ πιο εντατικά όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, έλεγχοι οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Λεοντάρης πάντως αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία, πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει τη λειτουργία της, ωστόσο είπε ότι θα ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται στον έλεγχο της αγοράς.
Σφάγια
Μειωμένα κατά 7.000 θα είναι τα αμνοερίφια που θα σφαγιασθούν φέτος, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Κτηνιατρικής, αφού οι καταναλωτές λόγω οικονομικής κρίσης είναι φειδωλοί στις αγορές τους. Συγκεκριμένα την προηγούμενη χρονιά είχαν σφαγιασθεί περίπου 26.000 αμνοερίφια σε όλο το νομό, ενώ φέτος αναμένεται να διατεθούν μόλις και μετά βίας 19.000 (9.000 από τα σφαγεία Καρδίτσας, 6.500 από τα σφαγεία Ιάσονας και 3.500 από τα σφαγεία Παλαμά). Ο κ. Λεοντάρης επεσήμανε επίσης ότι φέτος στην περίοδο που διανύουμε δεν υπήρξε ζήτηση ούτε από το εξωτερικό (Ιταλία και Ισπανία) όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Τα χρώματα στην αγορά των αμνοεριφίων
.
.
.
.
.
.
.