Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά της Καρδίτσας εν όψει Πάσχα


 Το Πάσχα είναι κυρίως η γιορτή που διακινούνται μεγάλες ποσότητες κρέατος και δη αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά. Για την προστασία των καταναλωτών αλλά και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, έχει ξεκινήσει ήδη ελέγχους, οι οποίοι θα ενταθούν την Μεγάλη Εβδομάδα με μικτά κλιμάκια που θα «οργώσουν» την αγορά.

 Ο κ. Λεοντάρης

Σύσκεψη για το συντονισμό των ελέγχων στην τοπική αγορά πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τμήμα Κτηνιατρικής, με τη συμμετοχή των υπευθύνων των τριών βιομηχανικών σφαγείων του Νομού, των υπεύθυνων των κτηνιατρικών κέντρων και των κτηνιάτρων – υπευθύνων για τους ελέγχους στην αγορά. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Βασίλης Λεοντάρης σε δηλώσεις του στη «Γνώμη» τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες ώστε οι έλεγχοι να γίνουν σωστά και συντονισμένα, ενώ υπογράμμισε πως από φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με γνώμονα την προστασία  του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και τη διασφάλιση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ορθή πληροφόρηση, κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων σε αποστολές φορτίων ζώντων ζώων ή κρεάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» ενόψει κυρίως του Πάσχα, όπου φαινόμενα κερδοσκοπίας μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας-προέλευσης του κρέατος βρίσκονται σε έξαρση. «Με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την εισαγωγή πέντε καινοτομιών και ο έλεγχος στην αγορά κρέατος αποκτά ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λεοντάρης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία, πρόβλημα το οποίο δυσχεραίνει τη λειτουργία της, ωστόσο είπε ότι θα ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται στον έλεγχο της αγοράς. Τέλος, υπενθύμισε στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν όταν αγοράσουν ένα σφάγιο: «Αυτό που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο καταναλωτής αυτές τις ημέρες είναι η σήμανση καταλληλότητας στα σφάγια. Τα σφάγια ελληνικής και ευρωπαϊκής καταγωγής σφραγίζονται με τη χρήση ανεξίτηλης και αβλαβούς μελάνης χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό. Τα σφάγια προέλευσης τρίτων χωρών σφραγίζονται με τη μελάνη Ε155 χρώματος καστανού. Τα είδη των σφραγίδων που χρησιμοποιούνται είναι: α) η ωοειδής σήμανση καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου, β) η παραλληλόγραμμη της χώρας προέλευσης (Ελλάς – σε άλλη περίπτωση το όνομα της χώρας προέλευσης με κεφαλαία), γ) η σφραγίδα κατηγορίας του σφαγίου.

Ο κ. Πρίτσας

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως και χαμηλότερα θα κυμανθούν οι τιμές πώλησης των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία του Νομού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Καρδίτσας κ. Χρήστο Πρίτσα. Ο κ. Πρίτσας τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον δικό τους κλάδο και προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες τους, θα περιορίσουν οι ίδιοι το κέρδος τους ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να κάνουν και φέτος Πάσχα. Κατέληξε λέγοντας πως οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει και συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που έχουν ονοματεπώνυμο. 

Οι καινοτομίες του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

  1. Ηλεκτρονική Διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ

Το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ λειτουργεί από την 1η Απριλίου 2011 στα 123 πιστοποιημένα σφαγεία της χώρας, τα οποία υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ.

2. Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις»

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία η Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις». Είναι η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος. Καλώντας στον  γνωστό τετραψήφιο αριθμό 1540 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του ΥΠΑΑΤ από τις 08.00 έως 20.00 (εργάσιμες μέρες) ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας προέλευσης κρέατος και της πώλησής του σε υψηλή τιμή ως ελληνικό. Στην ίδια γραμμή οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο ελέγχου και διαπίστωσης της προέλευσης του κρέατος που αγόρασαν.

•3.      Συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει στο σύστημα ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις», καθώς έχει λεπτομερή στοιχεία των εκμεταλλεύσεων και παρέχει στοιχεία παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που βοηθούν στην αξιολόγηση  των ευρημάτων του ΕΛΟΓΑΚ και του ΣΔΟΕ. Τα στοιχεία των ευρημάτων από τους επιτόπιους ελέγχους στους παραγωγούς που λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση διασταυρώνονται με τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Αντίστοιχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει τα ευρήματα του ΕΛΟΓΑΚ και άλλων ελεγκτικών φορέων και τα στοιχεία διασταυρώνονται.

  1. Ειδική Εφαρμογή στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ για online διασταυρωτικούς ελέγχους στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ζώων και κρεάτων.

Με την εφαρμογή αυτή ενισχύεται σημαντικά το σύστημα TRACES, καθώς τίθεται στο εξής η υποχρέωση σε όλους όσους εισάγουν και διακινούν ζώντα ζώα ή προϊόντα αυτών εντός 24 ωρών από την άφιξη ενός φορτίου να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΑΤ αναλυτικά  τα στοιχεία εισαγωγής και εμπορίας, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και να διασταυρώνονται.

  1. Συμμετοχή του ΣΔΟΕ

Το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμολογίων που τηρούν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση κρέατος και στα οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης  του ζώου ή του κρέατος. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τις ποσότητες που αναγράφονται στα ισοζύγια κρέατος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ.

Μόνιμος μηχανισμός ελέγχου

Με το μηχανισμό αυτό τίθεται τέλος στην κατακερματισμένη από τις διάφορες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αντιμετώπιση των ελέγχων, όπου η κάθε υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και κάθε εποπτευόμενος φορέας συγκέντρωνε στοιχεία, τα οποία αξιοποιούνταν μεμονωμένα από τον καθένα χωρίς κοινό σχέδιο δράσης και χωρίς καμία συνεννόηση. Στο εξής το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τα ευρήματα από τους ελέγχους.

Προηγούμενο άρθρο Και επίσημα οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων
Επόμενο άρθρο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων θα πραγματοποιήσει το δρώμενο «Λαζαρίνες» στην πόλη της Καρδίτσας, το Σάββατο (16/4/2011)