Εντείνονται οι έλεγχοι εν όψει Δεκαπενταύγουστου


 

Κλιμάκια του τμήματος Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό ελέγχους στην Καρδιτσιώτικη αγορά, στα πλαίσια και της εντατικοποίησης των ελέγχων που έχει ζητήσει το υπουργείο Ανάπτυξης εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Λόγω λοιπόν της θερινής περιόδου κρίνεται σκόπιμη η εντατικοποίηση των ελέγχων σε προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση κατά το μήνα Αύγουστο μεταξύ των οποίων είναι και τα παρακάτω:
– Καύσιμα
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σύμφωνα με το υπουργείο στην ποιότητα καυσίμων οδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών. Σημειώνεται ότι η αλληλογραφία των περιπτώσεων επικινδύνων καυσίμων θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Διεύθυνση εξέταση επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ως μη ασφαλή προϊόντα. Το Τμήμα Εμπορίου της Ν.Α. Καρδίτσας με την συνοδεία του αρμόδιου Αντινομάρχη κ. Τότσικα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του εντατικοποίησε τους ελέγχους στα σημεία λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων προκειμένου να αποφευχθούν παραβάσεις σε βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοι εστιάστηκαν και θα συνεχίσουν, στα κάτωθι:

Α) στις σημάνσεις / πινακίδες που πρέπει να αναρτώνται στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων με αναγραφόμενες τις τιμές πώλησης ανά είδος καυσίμου, καθώς και το σήμα εταιρείας με την οποία έχει αποκλειστική συνεργασία η ΠΙΝΑΚΙΔΑ με τα αρχικά Α.Π. όταν το πρατήριο είναι ανεξάρτητο.

Β) στην κανονικότητα των αντλιών τους ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται στους καταναλωτές

Γ) στην ύπαρξη τιμολογίων αγοράς από την συμβαλλόμενη εταιρεία

Δ) στην ύπαρξη βιβλίων διακίνησης καύσιμων

Ε) στην ύπαρξη απαγορευμένων σωληνώσεων στα βυτιοφόρο αυτοκίνητα

Στο Ν. Καρδίτσας ελέγχθηκαν περίπου 30 πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και για τα υπόλοιπα. Το Τμήμα Εμπορίου της Ν.Α. Καρδίτσας εφιστά την προσοχή των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στην εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις όπως προβλέπονται και παραπομπή στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με τον ισχύοντα αγορανομικό κώδικα. 
– Αλκοολούχα Ποτά
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε αλκοολούχα ποτά (οίνος, ζύθος, ούζο, τσίπουρο) που διατίθενται χύμα από μεγάλες συσκευασίες σε χώρους μαζικής εστίασης και κατανάλωσης (καφετέριες, μπαρ, ουζερί, τσιπουράδικα κλπ) τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Χημικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ισχύουν οι σχετικές εγκύκλιοι, οι δε αλληλογραφίες που αφορούν τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται και στην αρμόδια Υπηρεσία.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Θανάση Τότσικα, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η λειτουργία των αγορών να είναι ομαλή και σύμφωνη τόσο με τον Αγορανομικό Κώδικα και τις Αγορανομικές Διατάξεις, όσο και με τη νομοθεσία που διέπει τον ανταγωνισμό και ειδικότερα το Υπαίθριο Εμπόριο και τις Λαϊκές Αγορές. «Η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές αυτές, διαρκούσας της θερινής περιόδου, πρέπει να είναι έντονη, με κύριο στόχο να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του καταναλωτικού κοινού. Προς την κατεύθυνση αυτή, ελέγχουμε επιχειρήσεις, πωλητές, ως προς την αναγραφή των τιμών στις πινακίδες, ως προς τη μη κανονική είσπραξη αξίας αγαθών, τη μη ζύγιση των τροφίμων, τις ελλειποβαρείς πωλήσεις αλλά και κάθε άλλη παράβαση των Αγορανομικών Διατάξεων». Ήδη όπως τόνισε ο κ. Τότσικας το προηγούμενο διάστημα ελέγχθηκαν 3 σούπερ μάρκετ για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες για ληξιπρόθεσμα προϊόντα (κυρίως αρτοσκευάσματα) και ελήφθησαν δείγματα, σε επιχείρηση αλλοδαπού επιχειρηματία (Κινέζου) επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ διότι διενεργούσε προσφορές τις οποίες και διαφήμιζε έξω από το κατάστημα του χωρίς προηγουμένως να έχει γνωστοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας και τέλος ελέγχθηκαν 20 μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς για κατοχή αδειών και λοιπών παραστατικών στοιχείων.

Έμφαση

Έμφαση επίσης, κατά τους ελέγχους θα πρέπει να δοθεί και προς την κατεύθυνση απόπειρας παραπλάνησης των καταναλωτών για οποιονδήποτε λόγο από τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τέτοιες πρακτικές τιμωρούνται από τον Αγορανομικό Κώδικα, πέραν των ποινικών κυρώσεων και με διοικητικό πρόστιμο.
Επίσης, όπου προβλέπεται ότι «εφόσον κατά τους ελέγχους διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης στοιχείων ή χρήσης πλαστών, παραποιημένων ή ανακριβών στοιχείων ή στοιχεία με εμφανείς υποτιμολογήσεις ή ανευρίσκονται αποθέματα, που δεν καλύπτονται από φορολογικά στοιχεία», υποχρεούνται να τα γνωστοποιούν στην οικεία ΔΟΥ.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για τα δρομολόγια του ΟΣΕ
Επόμενο άρθρο Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού 2009