Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά


  Τι πρέπει να προσέχουν οι Καρδιτσιώτες καταναλωτές στις αγορές τους

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια

Προσοχή σε κεριά-λαμπάδες, παιχνίδια και καύσιμα

Εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι έλεγχοι στην Καρδιτσιώτικη αγορά από μικτά κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, ενώ σύμφωνα με τους αρμοδίους οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σε συγκεκριμένα είδη που θα πρέπει να εφοδιασθούν τις μέρες του Πάσχα, όπως είναι τα κεριά, οι λαμπάδες ακόμα και τα παιχνίδια για τα παιδιά. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Πιο αναλυτικά η παραπάνω γραμματεία εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

Κεριά-λαμπάδες

Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.

Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

Παιχνίδια

Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και τη Διεύθυνση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε ανταπόκριση αν έχετε κάποιο παράπονο από το παιχνίδι και να έλθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή του για επισκευή, ανταλλακτικά κλπ.

Ορισμένα παιχνίδια, λόγω φύσεως ή σχεδιασμού ή υλικών πρέπει επιπλέον να έχουν προειδοποιητικές οδηγίες για τη χρήση τους. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες, πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται.

Προσέχετε το υλικό και η σύνθεση του παιχνιδιού να είναι απόλυτα ασφαλή για την ηλικία του παιδιού. Παιχνίδια με κόγχες, προεξέχοντα ελάσματα, οξείες γωνίες και άλλα αιχμηρά μέρη μπορεί να πληγώσουν ή να τραυματίσουν τα παιδιά.

Φροντίζετε να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς και λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια που μοιάζουν με τρόφιμα ή που οι ίδιες οι λαμπάδες μοιάζουν με τρόφιμα.

Καύσιμα

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προς τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές (Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κλπ) για τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται από πρατήρια εθνικών οδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών.

Προηγούμενο άρθρο Σύμβαση κατασκευής του έργου: προσθήκη και επισκευή
Επόμενο άρθρο ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ