Εντατικοποίηση ελέγχων από υπηρεσίες της ΝΑ ενόψει Πάσχα


Οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί έλεγχοι που διενεργούνται στα σφαγεία και στα κρεοπωλεία του νομού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, είναι εντατικοί τις τελευταίες ημέρες λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης ενόψει του Πάσχα. Ο αριθμός των σφάγιων που διακινούνται στην αγορά είναι μεγάλος και  δημιουργείται έτσι μεγαλύτερη ανάγκη για την διασφάλιση της τήρησης των σχετικών διατάξεων της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

 Συγκεκριμένα ελέγχονται οι συνθήκες που επικρατούν στα σφαγεία κατά τη σφαγή των ζώων (να είναι απολυμασμένα και καθαρισμένα), ο τρόπος με τον οποίο σφάζονται τα ζώα (να μη ρυπαίνεται η εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια των σφάγιων) καθώς και οι συνθήκες μεταφοράς των ζώων που πρέπει να γίνεται με οχήματα καθαρά, που να διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια καταλληλότητας.

Κυρίως όμως ελέγχεται η σήμανση των σφάγιων που γίνεται με την επίβλεψη των αρμόδιων κτηνιάτρων όπου με λαμπρό κυανό χρώμα σημαίνονται εγχώρια ζώα και με καστανό  σφραγίζονται τα  ζώα που προέρχονται από τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται  παραγωγοί και καταναλωτές από φαινόμενα παραπλάνησής τους όπως είναι οι ελληνοποιήσεις ή η διάθεση αλλοιωμένων σφάγιων στην αγορά.

 Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλη την μεγάλη εβδομάδα από μεικτά κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα.

Προηγούμενο άρθρο Επί ποδός η Τροχαία για τις γιορτές
Επόμενο άρθρο Πολιτική η λύση στο αίτημα των καταστηματαρχών