Ειδήσεις

ΕΝΠΕ: Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες


Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με ομόφωνη απόφασή του.

Μετά από εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη και του μέλους του ΔΣ, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και τις παρεμβάσεις του μέλους του ΔΣ κ. Ν. Πατσαρίνου και του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Π. Φιλίππου, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και τους Βουλευτές δια του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας κινδυνεύει να της επιβληθούν από την ΕΕ σημαντικότατες δημοσιονομικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ’ ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν κι αφ’ ετέρου να διακοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σημαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόμενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς, όμως, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση.

Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας».

Απαιτείται σοβαρότατη προσέγγιση των ζητημάτων και προβλημάτων που ανακύπτουν και αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση και πρόβλεψη. Είναι αδιανόητη η απώλεια της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει.

Είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα «με μόνη την σχετική απόχρωση του γκρι», από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρακτηρίζονται με μια «μονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του Νόμου. Τα παραδείγματα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν μετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών και επίσης ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επικρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λ.π.).

Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960  είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μην χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ).

Η σημαντικότερη όμως επίπτωση είναι αυτή που αφορά τον αγροτικό κόσμο.

Οι δασικοί χάρτες περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα.

Καταρχήν το ουσιαστικότερο πρόβλημα προκύπτει από την αγνόηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ένα οργανισμό που χρησιμοποιεί τις εκτάσεις που αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, τον υποχρεώνει να αποδέχεται αυτά που ένα δημόσιο έγγραφο δίνει στη δημοσιότητα ως δεδομένα.

Επομένως αδιακρίτως σε ποια φάση θα βρίσκονται οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα υποβάλουν οι αγρότες μέχρι τέλος Απριλίου θα διαφοροποιούν τα δικαιώματα, δηλαδή θα μειώνουν τις ενισχύσεις.

Επίσης σοβαρό πρόβλημα που θα εμφανιστεί είναι ότι η εφαρμογή ισχυουσών διατάξεων ή και η ψήφιση νέων για την επίλυση των προβλημάτων θα είναι χρονοβόρα, πόσο μάλλον όταν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Και το τρίτο και χειρότερο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με τη αναζήτηση εξηγήσεων από την Ε.Ε. για τις προηγούμενες χρονιές.

 

Κίνδυνο διατρέχουν επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια  που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες  και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις.

Η ΕΝΠΕ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει τη διαστρέβλωση και εν και εν τέλει την απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου θεσμικού εργαλείου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Είναι αποφασισμένη και δεν θα επιτρέψει ένας σχεδιασμός με σφάλματα, ο οποίος μόνο κατ’ επίφαση προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, να  δημιουργήσει ένα αβέβαιο και γκρίζο τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα ικανό:

-Να ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική των Περιφερειών με πολύ κόπο δημιουργήσαμε.

-Να επιτρέψει στους πραγματικούς καταπατητές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο αξιοποιώντας τις αδυναμίες του συστήματος.

-Να αναγκάσει χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα  για να αποδείξουν το αυτονόητο να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και τελικά να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια.

 

Συνεπώς, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ζητεί

-Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

-Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.

-Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .

-Την γενναία  απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.

-Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.

 

Κατόπιν τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αναστολή των διαδικασιών που αφορούν τους δασικούς χάρτες με τις προϋποθέσεις που θέσαμε.

 

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων
Επόμενο άρθρο Στο 33ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Καρδίτσας η Ερασιτεχνική Σκηνής Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής»