Ειδήσεις

ΕΝΚΑ Θεσσαλίας: Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι η χώρα μας, μετά τη διαβούλευση στο πλαίσιο της ΕΕ, θέσπισε με το Νόμο 4492/2017 (Α΄ 156), την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στις 19/4/2018 και αναμένεται να λειτουργήσει, πέραν των άλλων, προς την αποφυγή της παραπλάνησης του καταναλωτή.
Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις:

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα
1. Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:
α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα,
β) «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος,
γ) «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος.
2. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει:
– στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας».
– σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.».
– σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».

Υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής – προέλευσης στο κρέας

Οι επιχειρήσεις, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, υποχρεούνται να αναγράφουν στα παραστατικά που εκδίδονται:
– το είδος κρέατος,
– τη χώρα καταγωγής, για το κρέας που λαμβάνεται από ζώα τα οποία παραχθεί εξ ολοκλήρου (έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί), σε ένα μόνο κράτος – μέλος ή Τρίτη χώρα
– τις χώρες εκτροφής, όπου η πρώτη χώρα εκτροφής νοείται η χώρα γέννησης και η τελευταία χώρα εκτροφής νοείται η χώρα σφαγής,
– το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.
Στην ειδική περίπτωση του κρέατος βοοειδών «Ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών», αυτό θα αναγράφεται.

Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν στις ετικέτες των τροφίμων τη χώρα προέλευσης και άλλες πληροφορίες και να προτιμούν Ελληνικά προϊόντα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτή Αγίου Αχιλλίου, αρχιεπισκόπου Λαρίσης
Επόμενο άρθρο ΤΕΕ: Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων - GDPR