Πρωτοσέλιδο

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια


Μπλόκα σε όλη σχεδόν τη χώρα έχουν στήσει από τη Δευτέρα οι αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα, που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, την τιμή του πετρελαίου, τις τιμές των προϊόντων τους, καθώς επίσης ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα.

Στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας έχει στηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους αγρότες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι έχουν κόψει στα δύο την εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στα δυο ρεύματα. Τη Δευτέρα οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 500 τρακτέρ από τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ για σήμερα αναμένουν νέα προσέλευση παραγωγών με τα τρακτέρ τους.

Στη Βέροια, στον Κόμβο της Κουλούρας συγκεντρώθηκαν αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη Φλώρινα, μπλόκο στον Κόμβο του Αντιγόνου στο Αμύνταιο έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη στροφή Σιδηροκάστρου και Σερρών. Ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να προχωρήσουν στον Προμαχώνα. Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη στην ΕΟ Σερρών Θεσσαλονίκης.

Στην Πέλλα, ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Η Ενότητα» έστησε μπλόκο στη διασταύρωση Γυψοχωρίου, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με νέες δυνάμεις.

Στη Στερεά Ελλάδα, στον νομό Φθιώτιδας, στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Γλύφας στον κόμβο της Πελασγίας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Τα αιτήματα των παραγωγών

1) Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

2) Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

3) Αφορολόγητο πετρέλαιο και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

4) Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

5) Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται. (βαμβάκι, γάλα, όσπρια, ροδάκινα, κ.α ).

6) Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον δάκο. Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% που επιβαρύνονται οι παραγωγοί για την δακοκτονία.

7) Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

3) ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές βροχοπτώσεις σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κλπ.

8) Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

9) Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

10) Να μην έχουν καμιά επίπτωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Να λυθούν τα ζητήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς καμία επιβάρυνση στους δικαιούχους. Να δοθεί η αναγκαία χρονική παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

11)  Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

12) Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

13) Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α.

14) Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

15) Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

16) Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στα τσίπουρα.

17) Να αυξηθεί το ακατάσχετο των αγροτοκτηνοτρόφων στο ύψος των 12000 ευρώ προσαυξημένο με 3000 ευρώ για κάθε παιδί».

 

Προηγούμενο άρθρο Οι υποψηφιότητες για το διαγωνιστικό μέρος του 35ου ΠΦΕΘ
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Άμεση ανάγκη η δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας