Ενθουσιασμό προκάλεσε η παράσταση στο Λαογραφικό Μουσείο


 Την Καρδίτσα της εποχής του μεσοπολέμου ζωντάνεψε την περασμένη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του δήμου Καρδίτσας. Η πρωτότυπη θεατρική παράσταση-σχόλιο με τίτλο «Εισαγωγή στην πόλη» ήταν βασισμένη σε προφορικές μαρτυρίες και παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Όψεις».

Διότι «η ιστορία περνά μέσα από τη μνήμη. Μικρές ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων που «χτίζουν» τη «μεγάλη» ιστορία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό της η σκηνοθέτις και κειμενογράφος Μαρία Μπαρμπατσάλου, συνεχίζοντας:   «…Η συνάντηση  με αυτόν τον σπαρταριστό «ρέοντα» λόγο  και με όλη την δουλειά των ανθρώπων του μουσείου πόλης της Καρδίτσας μου έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσω τις ρίζες και να  αντιληφθώ στην ουσία την ταυτότητα της Καρδίτσας, της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα…».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν της Δήμητρας Γιοβάννη σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του θεάτρου «Όψεις», το οποίο υπήρξε παράλληλα συμπαραγωγός και αρωγός της προσπάθειας. Τους ρόλους των δύο κοριτσιών από τις Καμινάδες του ’30 ερμήνευσαν η Έλενα Μεγγρέλη και η Φανή Οφλίδου. Την τεχνική επιμέλεια είχε το θέατρο «Όψεις» και την επιμέλεια των εντύπων το δημιουργικό εργαστήριο «Θαυματρόπιο». Την επιστημονική ευθύνη του εγχειρήματος είχαν οι Πέτρος Κομπορόζος και Φωτεινή Λέκκα. Τις προφορικές μαρτυρίες παραχώρησαν οι κ. Μαρία Σίσκου-Μπαρμπατσάλου, Άρτεμις Παπαθανασίου και Μαρίτσα Σπύρου.

Η πρώτη αυτή παρουσίαση του μονόπρακτου πραγματοποιήθηκε για τον στενό κύκλο της διοίκησης του μουσείου, των «Φίλων» του, του Δικτύου μουσείων του νομού καθώς και στελεχών φορέων, συλλόγων και ανθρώπους του θεάτρου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Την παράσταση τίμησαν ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Κατσαρός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας κ. Τάτσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου, η περιφερειακή δ/ντρια α’ και β’θμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Πράντζου, η πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας κ. Σταθοπούλου, ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου κ. Χατζηαγγελάκης κά.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, έντονος υπήρξε ο προβληματισμός για το γεγονός ότι δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της Καρδίτσας δεν έχουν ουσιαστικά καταφέρει, παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες, να ανοίξουν για το ευρύ κοινό. Ακούστηκαν επίσης πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις σχετικά με τον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μουσεία της πόλης και τη σημασία της συνεργασίας τους με φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του μουσείου πόλης κ. Αθ. Παπαστολόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο να ανοίξει σύντομα τις πύλες του, τόσο μέσα από την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης όσο και μέσα από πρωτότυπες εκδηλώσεις και συνεργασίες όπως η συγκεκριμένη.

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την «Εισαγωγή στην πόλη» με το άνοιγμα του μουσείου για δύο παραστάσεις, ενώ το έργο θα προβάλλεται βιντεοσκοπημένα στην οθόνη αφής στο ισόγειο του μουσείου.

Ένα ανθρώπινο και άμεσο καλωσόρισμα, μπολιασμένο με εικόνες από την Καρδίτσα του ’30, μιας πόλης που είχε καταφέρει «να βρει τον αστικό βηματισμό της» παρά τις εύθραυστες οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες της…

Λεζάντες φωτογραφιών

1-2. Η Φανή Οφλίδου και η Έλενα Μεγγρέλη υποδύονται δύο αδερφές που ζουν στην αγροτική συνοικία των Καμινάδων, στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

3. Ο πρόεδρος του μουσείου κ. Αθ. Παπαστολόπουλος και η κ. Μένη Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. του μουσείου και τ. πρόεδρος της Ένωσης πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

4. Το κοινό της παράστασης.

Προηγούμενο άρθρο Για την επαναλειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στο Προάστιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ