Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Κάπνισμα-Βλαβερές συνέπειες” πραγματοποιήθηκε στους εκπαιδευόμενους/νες του ΣΔΕ Καρδίτσας την Τρίτη 15-3-2016 σε συνεργασία της Διεύθυνσης του ΣΔΕ με το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, από την κα. Παπαγεωργίου Μαρία (Επισκέπτρια Υγείας του Γ.Ν.Κ.). Στόχος της ενημέρωσης ήταν η αγωγή υγείας, διαφώτιση, ευαισθητοποίηση καθώς και η αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στο κάπνισμα και στα προβλήματα που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.
Παρουσιάστηκαν με γλαφυρό τρόπο οι εξής θεματικές ενότητες:
-
Τι είναι το κάπνισμα
-
Πως γίνεται συνήθεια και εξάρτηση
-
Συνέπειες του καπνίσματος
-
Τι είναι το παθητικό κάπνισμα
-
Προτάσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς εξάρτηση από το τσιγάρο
Το κάπνισμα όπως αναφέρθηκε, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία καθώς 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον καπνό, που αντιστοιχούν σε οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής. Η διακοπή όμως του καπνίσματος πάνω από 10 χρόνια μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε επίπεδα συγκρίσιμα με του μη καπνιστή. Ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια. Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ