Ενημέρωση των αγροτών του δήμου Παλαμά


Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής, μετά από πολλές δειγματοληπτικές επισκέψεις που έκανε ο ίδιος σε βαμβακοφυτείες του δήμου Παλαμά αλλά και σε συνεργασία με τους γεωπόνους του δήμου, θέλει να επισημάνει στους βαμβακοκαλλιεργητές τα παρακάτω:

Οι βαμβακοφυτείες την περίοδο αυτή βρίσκονται γενικά σε πολύ καλή ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, το πράσινο σκουλήκι έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε μεγάλο αριθμό βαμβακοφυτειών και σε διάφορα ηλικιακά στάδια. Μεγαλύτερη προσβολή παρουσιάζουν οι όψιμες καλλιέργειες και αυτές που έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Όμως  δεν χρειάζεται πανικός, ούτε και ψεκασμοί με μεγάλη ευκολία. Το σκουλήκι είναι σε πολύ μικρό ποσοστό και στις περισσότερες φυτείες ούτε καν  βρίσκεται στα όρια ψεκασμών.

Τέσσερις  ζωντανές προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου (μήκος μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά, ή 1 προνύμφη ζωντανή σε 1,5 μέτρο επί της γραμμής. Μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται ψεκασμός και μάλιστα πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές την περίοδο αυτή πρέπει να επισκέπτονται τις φυτείες 2-3 φορές την εβδομάδα και εφόσον διαπιστώσουν τα παραπάνω ποσοστά, να ενημερώνονται σωστά από τους ειδικούς γεωπόνους και να κάνουν χρήση της σωστής δοσολογίας ειδικών φυτοφαρμάκων.

Οι βαμβακοφυτείες αυτήν την περίοδο περισσότερο πρόβλημα έχουν από την εμφάνιση του αλευρώδη και λιγότερο από σκουλήκι ή τετράνυχο. Ψεκασμοί για τον αλευρώδη  γίνονται όταν υπάρχουν 200 άτομα κατά μέσο όρο ανά 100 φύλλα βαμβακιού  και με σκευάσματα που δεν προκαλούν ζημιές στους φυσικούς εχθρούς ώστε να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για το πράσινο σκουλήκι.

Επεμβάσεις για τετράνυχο κάνουμε όταν έχουμε εμφάνιση στο 30-50% των φύλλων.

Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας του βαμβακιού, σε βάρος της παραγωγής και της οικονομικότητας της καλλιέργειας,  σε βάρος του περιβάλλοντος και γενικά της ανθρώπινης υγείας.

Επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα στις βαμβακοφυτείες πρέπει να γίνονται μόνο κατόπιν επιτόπιων ελέγχων και εφόσον διαπιστωθούν τα όρια επέμβασης για κάθε εχθρό.

Οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν για κάθε ψεκασμό τους μελισσοκόμους. Επίσης σε κάθε ψεκασμό πρέπει να τηρούνται αυστηρώς οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για ότι αφορά τη δοσολογία, την συνδυαστικότητα και ιδιαίτερα την ηλικία των σκουληκιών αλλά  και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Τέλος, πιο λεπτομερείς οδηγίες προς τους παραγωγούς του δήμου Παλαμά, θα δίνονται από τους γεωπόνους του δήμου, που βρίσκονται πάντα δίπλα στον αγρότη και στα τηλέφωνα: 24443-50116, 50152 και 50100.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με το προεδρείο του ΘΕΣγάλα
Επόμενο άρθρο Κ. Πουλάκης: Ο κυνισμός και η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχουν όρια