Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην 14 Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας


Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο η ημερίδα με θέμα, «Το χθες και το σήμερα της διατροφής στον τόπο μας».

Η κα Βάσω Κοζιού, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας  ΑΠΟΛΛΩΝ  με θέμα: «Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και γεύσεις της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής» παρουσίασε με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου με τον τίτλο «Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας», τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις των Καρδιτσιωτών καθώς και την εξέλιξη της διατροφής τους. Επίσης, τις παραδοσιακές συνταγές που συνόδευαν τον κύκλο της ζωής (γέννηση, βάφτιση, γάμο κ.ά.) και τον κύκλο του χρόνου (μεγάλες γιορτές του χρόνου, λατρευτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις). Πολλές από αυτές τις συνταγές σήμερα έχουν βγει από το πρόγραμμα διατροφής των κατοίκων της Καρδίτσας, αλλά αξίζει τον κόπο για ιστορικούς λόγους να προβάλλονται όλα εκείνα τα στοιχεία, που αναδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό ενός τόπου και βοηθούν στη διατήρησή του. Η γνώση και η μελέτη αυτών φανερώνουν τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και το βιοτικό επίπεδο και τη διαφοροποίηση, κατά περιόδους, των ανθρώπων αυτής της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κος Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, παρουσίασε το προϊόν MarmΕλλada του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας διακρίθηκε λαμβάνοντας το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Ecotrophelia 2015, για τη δημιουργία νέων οικολογικών – καινοτόμων προϊόντων.  Η «marm eλλada» είναι μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό έχει μειωμένες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της 14ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας  ημερίδα με θέμα: «Αγροτρόφιμα – Συνεταιρισμοί – Καινοτομία – Παραγωγή».

Ο κος Βασίλης Μπέλλης, Διευθυντής της  ΑΝ.ΚΑ ΑΕ στην εισήγησή του με θέμα   «Ο Συνεταιρισμός ως μορφή οργάνωσης της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι κρίσεις επηρεάζουν λιγότερο τις κοινωνίες που διαθέτουν ισχυρούς συνεταιρισμούς. Στις πλούσιες χώρες της ΕΕ, οι συνεταιρισμοί παράγουν το 20% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μόνον το 1,5%. Γι’ αυτό η κρίση στη χώρα μας έχει μεγάλη ένταση, διάρκεια και βάθος. Η μεταποίηση των πρωτογενώς παραγομένων προϊόντων και ιδιαίτερα η παραγωγή τροφίμων, έχει αναδειχτεί ως στόχος με υψηλή προτεραιότητα. Ωστόσο, η έλλειψη ιδιωτικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, καθιστά επείγουσα την ανάγκη ίδρυσης υγειών και σύγχρονων συνεταιρισμών νέου τύπου οι οποίοι θα είναι ικανοί να συγκεντρώσουν και να διαχειριστούν το απαραίτητο επενδυτικό κεφάλαιο από τα μέλη τους και θα το πολλαπλασιάσουν αξιοποιώντας διαθέσιμα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση των συνεταιρισμών, είναι η τήρηση των αρχών (γνωστές και ως αρχές Rochdale) πάνω στις οποίες στηρίζεται παγκοσμίως το συνεργατικό κίνημα.

Στην Καρδίτσα, τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί συνεταιρισμοί, νέου τύπου, οι οποίοι έχουν καινοτόμα χαρακτηριστικά και λειτουργούν ως καλά παραδείγματα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα εγκαινίασε τη «νέα γενιά» των επιτυχημένων συνεταιρισμών με κύρια χαρακτηριστικά τη στιβαρή διοίκηση, τον έλεγχο και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, λειτουργώντας ως «Θερμοκοιτίδα Συνεργατισμού» έχει συμβάλλει στη δημιουργία πολλών σχημάτων Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεταιρισμοί, Δίκτυα Επιχειρήσεων κλπ), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη – σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα – ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση

Στη συνέχεια, o κος  Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ανέπτυξε το θέμα «Έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ποιοτικών, καινοτόμων τροφίμων» τόνισε στην εισήγησή του ότι καινοτόμο τρόφιμο είναι το Προϊόν μιας επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας όπως:

  • Προσθήκη ή αφαίρεση μιας ουσίας που βελτιώνει την ασφάλεια, τη διάρκεια ζωής ή την ποιότητα ενός προϊόντος
  • Μια νέα ενεργή επικάλυψη ή συσκευασία που δημιουργεί ένα νέο προϊόν με νέα χαρακτηριστικά ποιότητα, συντήρησης, κλπ
  • Παραγωγή βιολειτουργικών και προβιοτικών τροφίμων που ωφελούν την υγεία
  • Εφαρμογή μιας νέας μεθόδου επεξεργασίας και συντήρησης που προσδίδει προστιθέμενη αξία (π.χ. ψυχρή παστερίωση)

και παρουσίασε καινοτόμο προϊόντα όπως οι πολυφαινόλες ελιάς και οι χρήσεις τους, το βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης με τυρόγαλο,  τα οποία αποτελούν προϊόν έρευνας και καινοτομίας του ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων.

Τέλος, ο κος  Νίκος Αρχοντής, Γενικός Διευθυντής Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων  στη εισήγηση του  «Μεθοδολογία εξεύρεσης αγορών στην εσωτερική αγορά και εξαγωγικές προοπτικές στα αγροτρόφιμα», τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις επιτυχίας, τόσο στην επιλογή του κλάδου παραγωγής όσο και στην  εξεύρεση αγοράς και πελατών αλλά αποτελεί προϊόν σύνθεσης πολλών παραγόντων. Παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αυτάρκεια της Ελλάδας σε τρόφιμα,  το χάρτη των εξαγωγών όπως διαμορφώνεται για τα Ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα για τα τρόφιμα-ποτά. Αναφέρθηκε στις στρατηγικές εξεύρεσης αγοράς και πελατών με απαραίτητες τις έρευνες αγορών και τη γνώμη των ειδικών. Τόνισε ακόμη ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας κερδίζει διαρκώς μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Στην ελληνική γη έχει πέσει ο σπόρος και η προοπτική της ανάκαμψης της, μέσα από την εξωστρέφεια και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Είναι αναμφισβήτητη η διεθνής ζήτηση για ελληνικά διατροφικά προϊόντα. Είναι αδιαμφισβήτητο το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητάς της, είναι επιβεβαιωμένη η δυναμική τους θέση στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό που απαιτείται είναι η συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη πολιτική περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης και αποτελεσματικής, στοχευμένης προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων, για να θερίσουμε θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Για να είναι επιτυχημένη μία συγκομιδή, θα πρέπει να προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους, σωστή σπορά, προστασία έναντι εχθρών και απειλών και ο έγκαιρος θερισμός, σε όρους χρονικής συγκυρίας και κόστους-αξίας προϊόντος.

Η ελληνική γη κρύβει μέσα της θησαυρούς. Ας τους αναδείξουμε, διεθνώς, με πυρήνα την ποιότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία των ελληνικών προϊόντων.

Τις ημερίδες προλόγισε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου κος Γιώργος Κατσίκης τονίζοντας τη σημασία της αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την παραγωγή τη διάθεση και τη κατανάλωση των αγροτροφίμων του τόπου μας.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ευχαριστεί τους εισηγητές αλλά και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν συνέχεια των δράσεων του επιμελητηρίου προώθησης των τοπικών προϊόντων και ενημερώνει ότι οι εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στο portal του Επιμελητηρίου, www.karditsacci.gr.

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για την επιβολή από το ΣΔΟΕ προστίμων στους Οδοντιάτρους
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας