Ειδήσεις

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας


Ημερίδα με θέμα «Φιλοπεριβαλλοντικές Πρακτικές Καλλιέργειας» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 17ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας (21-24 Σεπτεμβρίου 2017).
Η ημερίδα αποτελούνταν από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύθηκε το «πέρασμα» από τη Συμβατική Γεωργία στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Στην ομιλία του γεωπόνου κ. Βαγγέλη Βλάχου αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της συμβατικής Γεωργίας στην υγεία και το περιβάλλον. Στην ιστορική αναδρομή της εφαρμογής της συμβατικής Γεωργίας που περιελάβανε η παρουσίαση του κ. Βλάχου καταδείχτηκε η έλλειψη πρόνοιας εκ μέρους της κοινωνίας και ιδίως των γεωργών στη χρήση χημικών στις καλλιέργειές τους. Οι συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου από αυτή την αλόγιστη και υποκινούμενη από οικονομικά συμφέροντα (σε μεγάλο βαθμό) χρήση είναι ακόμα και σήμερα άγνωστες. Ο γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας κ. Μάριος Δεσύλλας, παρουσίασε τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία της βιοδυναμικής γεωργίας και συγκεκριμένα τη χρήση του χούμου, την εκμετάλλευση του αβίαστου βιολογικού κύκλου των φυτών, τη σύνδεση με το αρχέτυπό τους και θεραπευτικότητα για την ίδια τη γη. Στο ίδιο πνεύμα η κ. Αλεξάνδρα Τσιαντή παρουσίασε την προσωπική της εμπειρία ως βιοδυναμική καλλιεργήτρια και εξέθεσε τα πλεονεκτήματα που κομίζονται από την εφαρμογή της στην ποιότητα παραγωγής και το περιβάλλον. Η ομιλήτρια έδωσε επιπλέον σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή και πιστοποίηση των προϊόντων βιοδυναμικής γεωργίας. Ο γεωπόνος βιοκαλλιεργητής κ. Σωκράτης Βασιλάκος έθιξε θέματα του πολιτικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, τη σχέση του εργατικού κινήματος και του συνεταιριστικού και εν τέλει του καταναλωτικού κινήματος.
Στο δεύτερο μέρος εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα των ΑΕΙ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέπτυξαν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές ως απάντηση της σύγχρονης γεωπονίας στις προκλήσεις για σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία. Ο κ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας παρουσίασε σειρά τεχνικών αξιοποίησης υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων. Στην ομιλία του αναδείχτηκε η καινοτομία στη διαχείριση υπολειμμάτων σε όλα τα στάδια παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων και η συμβολή της επιστήμης στην αξιοποίηση αυτών ως δευτερογενών προϊόντων που προσφέρουν λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα διατροφής. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεωπόνος κ. Θεοφάνης Γέμτος παρουσίασε τη χρήση της γεωργίας ακριβείας σε ένα περιβάλλον κλιματικής αλλαγής και συνεχούς υποβάθμισης των γεωργικών γαιών. Η γεωργία ακριβείας αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής και της θεματικής απεικόνισης για να ρυθμίσει τις χημικές εισροές σε αρμονία με την παραλλακτικότητα της κατανομής των θρεπτικών στο έδαφος του χωραφιού. Τέλος ο συντονιστής του δεύτερο μέρους κ. Μιχάλης Βραχνάκης, Καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας παρουσίασε τις δυνατότητες της κλωστικής κάνναβης, ως μία πολλά υποσχόμενης καλλιέργειας με μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Η παρουσίαση του θέματος έγινε από τον συντονιστή καθώς απουσίασε η κ. Ελένη Βογιατζή, Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Τέλος στο τρίτο μέρος έλαβε χώρα έκθεση γευσιγνωσίας προϊόντων βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και φυσικότητας.
Των πολύ σημαντικών αυτών ομιλιών προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της 17ης Οικολογικής Γιορτής, περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας κ. Κων/νου Νούσιου, του Προέδρου της ΟικόΣφαιρας κ. Σωκράτη Βασιλάκου καθώς επίσης και της Υπεύθυνης Marketing του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΘΕΟΝΗ κ. Έφης Κονταξή και εκπροσώπου του Πιστοποιητικού Οργανισμού Οξυγόνο από τα Τρίκαλα που είναι υποστηρικτής.
Η 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας διοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας
Μεγάλος Χορηγός: ΘΕΟΝΗ
Χορηγοί:
ΤΕΙ Θεσσαλίας
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Οι αθέατες κατευθύνσεις - Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)
Επόμενο άρθρο Οι τρίτεκνοι γιόρτασαν την Αγία Σοφία