Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία, είχε ο ευρωπαίος επίτροπος περιφερειακής πολιτικής κ. Γιοχάνες Χααν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κ. Χααν μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό είχαν μια αναλυτική συζήτηση για το τρέχον αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και για τα σημαντικότερα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η επίσκεψη του Επιτρόπου εντάσσεται στο πλαίσιο της “περιοδείας” του στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα.
Ο κ. Γιοχάνες Χααν δηλώνοντας την ευχαρίστησή του που βρίσκεται στην περιοχή τόνισε: «Είναι ασυνήθιστο για μένα να επισκέπτομαι μια Περιφέρεια και να μην έχω να κάνω παρατηρήσεις, καθώς σε ότι αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, όλα πηγαίνουν καλά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επίσης καταθέσει το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, έχουμε αρχίσει να το αναλύουμε και πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλά».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός καλωσόρισε τον κ. Χααν στη Θεσσαλία, ένα φίλο των Περιφερειών όπως τον χαρακτήρισε, «ένα φίλο της χώρας, με τον οποίο πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια καλή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς όμως, η επίσκεψη αυτή του ευρωπαίου επιτρόπου γίνεται σε μία μέρα πένθους για τη Θεσσαλία μια μέρα όπου θρηνούμε τον χαμό τριών νέων παιδιών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα δρόμο καρμανιόλα, γιατί το κόστος χρήσης της εθνικής οδού είναι πολύ μεγάλο. Η παραχωρησιούχος εταιρεία βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρία διόδια μέσα στην Π.Ε. Λάρισας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κινούνται από τους παραδρόμους. Πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των διοδίων αλλά και να αλλάξει η χωροθέτησή τους».
Από την πλευρά του ο κ. Χααν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το γεγονός και τόνισε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί άμεσα στην επόμενη συνάντηση με την κυβέρνηση καθώς απασχολεί πολύ κόσμο. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόσφατα έπρεπε να ταξιδεύσει οδικώς από τα Σκόπια στην Αθήνα και πέρασε απο 11 διόδια πληρώνοντας περίπου 30 ευρώ! «Είναι αρκετά μεγάλο το ποσό και θα πρέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα καθώς δεν έχει νόημα», όπως τόνισε να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.
Κατόπιν ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Θεσσαλίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπογραμμίζοντας ότι, η Θεσσαλία είναι το κέντρο της Ελλάδας και είναι σαν μια μικρή Ελλάδα. Έχει νησιά, βουνά, παράλια, τον κάμπο, τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, το Πήλιο, τις Σποράδες, τη Λίμνη Πλαστήρα κ.α.
– Αποτελεί μια ακόμα πύλη της χώρας από το εξωτερικό: Διαθέτει 2 μεγάλα αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου (το οποίο και αναβαθμίζεται μέσω του ευρωπαϊκών πόρων), 1 μεγάλο λιμάνι του Βόλου, το Θεσσαλικό σιδηρόδρομο, στον οποίο προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στο σύνολό του.
– Σε ότι αφορά το περιβάλλον ο περιφερειάρχης σημείωσε: «Είμαστε η πιο «πράσινη» Περιφέρεια. Έχουμε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ, έχουμε εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα για τα επόμενα χρόνια όλων των ΧΥΤΑ και έχουμε καταρτίσει το πρόγραμμα για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων».
– Σε ότι αφορά τη διαχείριση του νερού: «Αναμένουμε την τελική έγκριση των Διαχειριστικών Σχεδίων, τα οποία έχουν καθυστερήσει. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το μεγάλο έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου, μια λύση υπάρχει, η συνέχιση των έργων. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Η συνέχιση τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας. 1,2 δις ευρώ σε σημερινές τιμές, από το υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου, δεν μπορούν να πάνε χαμένα. Τυχόν εγκατάλειψη των έργων θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη από την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (υδροηλεκτρικά έργα) εξαιρετικά κρίσιμη. Επίσης, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε το έργο θετικά, ότι δηλαδή ένα ποτάμιο σύστημα μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπογενές σύστημα, όπως ακριβώς δηλαδή η λίμνη Πλαστήρα. Η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε νερό, έχουμε υλοποιήσει έργα στην κατεύθυνση αυτή αλλά δεν φτάνουν».
Ο ευρωπαίος επίτροπος κ. Χααν ρώτησε γιατί έχει σταματήσει το έργο και ζήτησε να ενημερωθεί για το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
– Σε ότι αφορά τη Κάρλα ο κ. Αγοραστός σημείωσε: «Πριν λίγο καιρό περιήλθε το έργο στην αιρετή Περιφέρεια, παραλάβαμε με μια ωρολογιακή βόμβα, ένα έργο σταματημένο εδώ και 18 μήνες με πολλά προβλήματα, κάναμε όλες τις γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες και είμαστε εδώ για να πετύχουμε. Είναι ένα έργο, το οποίο παρακολουθεί στενά όλη η Ευρώπη. Δεν θα αφήσουμε γραφειοκρατία και υπηρεσίες, όπως η αρχαιολογία, να καθυστερούν ένα τόσο σημαντικό έργο και για το λόγο αυτό ετοιμάζουμε δυναμική παρέμβαση».
– Ε65: Επιθυμούμε και πιέζουμε να ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του και ενώ το έργο προχωρά στο εύκολο κομμάτι, εμείς θέλουμε να ξεκινήσει πρώτα το δύσκολο κομμάτι, δηλαδή από Καλαμπάκα ως Εγνατία Οδό.
– Έρευνα: Έχουμε συνεργασία σε προγράμματα και έργα με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, τα νοσοκομεία, το περιφερειακό συμβούλιο καινοτομίας και ετοιμάζουμε ένα Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της αδρονικής θεραπείας.
– Αγροδιατροφικός τομέας: Με πρωτοβουλίες όπως, το καλάθι της περιφέρειας, το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αλλά και έργα στον αγροτικό τομέα στηρίζουμε τον παραγωγό, ενδυναμώνουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
– Ανεργία: Η ανεργία στη Θεσσαλία είναι χαμηλότερη του μέσου όρου της χώρας αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί. Δημιουργώντας τα τελευταία χρόνια ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης, πετύχαμε να έχουμε 2800 επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσω των έργων που υλοποιούμε, δημιουργούμε και στηρίζουμε θέσεις εργασίας και διαχέουμε κοινοτικό χρήμα στην τοπική οικονομία.
– Τουρισμός: Δημιουργούμε το μεγαλύτερο καταδυτικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο είναι και νέα έργο «σημαία» με ευρωπαϊκούς χώρους. Δημιουργούμε πλανητάρια σε Όλυμπο και Μετέωρα, μουσείο γεωλογικών σχηματισμών στα Μετέωρα και αποκαθιστούμε 4 αρχαία θέατρα σε όλη τη Θεσσαλία, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό.
– Fund: Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα fund, το οποίο θα χρηματοδοτεί μέσα από μια αξιόπιστη διαδικασία νέες επιχειρήσεις. Θέλουμε ένα μηχανισμό, μια δομή που θα συνδέει ιδιωτικά και δημόσια κονδύλια.
– Απαλλοτριώσεις: Πετύχαμε με τον κ. Χααν να αλλάξουν κάποια πράγματα και να πάμε γρηγορότερα. Θα συνεργαστούμε, ώστε να μειωθούν και οι τιμές μονάδων των έργων. Υπάρχει επίσης καθυστέρηση στις διαδικασίες της αρχαιολογίας. Αν αυτή η χώρα θέλει να πετύχει θα πρέπει να πάμε γρήγορα το χρόνο.
– Νέο ΕΣΠΑ: ενώ το κράτος θα έπρεπε να μας εκχωρήσει περισσότερους πόρους δεν το έκανε. Παρ όλα αυτά εμείς από την πλευρά μας θα διεκδικήσουμε τα 1,2 δις ευρώ, που ανήκουν στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Χααν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα καταδυτικά πάρκα, καθώς τόνισε ότι πρόκειται για κάτι καινοτόμο στην Ευρώπη και εξεδήλωσε τη βούλησή του να επισκεφτεί κάποιο ναυάγιο. Όσο για το fund που σκοπεύει να τρέξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σημείωσε: «Αν αυτό πετύχει τότε θα αποτελέσει πιλότο και για όλη την Ευρώπη». Ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει οι Περιφέρειες της Ευρώπης να πρωτοπορήσουν, να ανοίξουν νέους δρόμους και ευκαιρίες, να δώσουν λύσεις και να αρχίσει στη χώρα η διαδικασία της ανάκαμψης. Εμείς θα σας στηρίξουμε όπου μπορούμε».