Ενίσχυση «έξυπνων» ιδεών σε όλη τη Θεσσαλία – Η ημερίδα της Περιφέρειας στην Καρδίτσα


Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι  Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν τη σχετική ημερίδα την οποία διοργάνωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το θέμα της ημερίδας, η οποία έγινε στα πλαίσια  της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας (RIS3), είχε ως αντικείμενο  το «Μέταλλο και Δομικά Υλικά :  αλυσίδα αξίας ξύλου / επίπλου και δομικών υλικών και  Ενέργεια – Περιβάλλον».

Όπως επισημάνθηκε, στόχος όλης αυτής της δράσης είναι η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η  συγκράτηση επιστημόνων και ερευνητών στη Θεσσαλία, η ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων και το άνοιγμα στις αγορές.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ηλία Αντωνίου.

Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 62 εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και προσφοράς προς την κοινωνία. Πρέπει να τρέξουμε, πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να πετύχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιάκος πως μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και συμπλήρωσε το εξής : «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όταν πρόκειται για επιχειρηματικότητα και καινοτομία η Περιφέρεια ήταν και είναι πάντα παρούσα».

Ο κ. Αντωνίου, με τη σειρά του, δήλωσε τα ακόλουθα : «Ρίχνοντας μια ματιά στην εγκεκριμένη RIS  για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σταματάμε στις λέξεις «αναπτυξιακό όραμα» και «επιχειρηματική ανακάλυψη». Διαμορφώνουμε και στη συνέχεια υλοποιούμε το όραμα αυτό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από την  έρευνα την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.  Ο λόγος σήμερα ανήκει στους επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να διατυπώσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους σε συνεργασία με τους φορείς έρευνας και επιστήμης και τη δημόσια διοίκηση, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οι κλάδοι του Μετάλλου, Ξύλου / Επίπλου και Δομικών Υλικών, καθώς και της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος έχουν μεγάλη δυναμική τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων όσο και σε περιθώρια ανάπτυξης.

Ως Επιμελητήριο, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου που έχει έδρα την πόλη μας καθώς και το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, είμαστε επίσης ιδιαίτερα περήφανοι για όλες  τις επιχειρήσεις μετάλλου, ξύλου, επίπλου, ενέργειας (όπως πχ η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» μοναδικό παράδειγμα)  που είναι μέλη του Επιμελητηρίου μας, επιχειρήσεις υγιείς και καινοτόμες. Δηλώνουμε παρόντες σε κάθε ενέργεια η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη έστω και μιας επιχείρησης ή στη λύση έστω και ενός προβλήματος τους».

 

Η στρατηγική για τη Θεσσαλία

Η στρατηγική για τη Θεσσαλία ανέδειξε οκτώ τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, κλάδος μετάλλου-δομικών υλικών, δημιουργικός τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, προηγμένες υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης,  τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οριζόντιες δράσεις θεσμικής ενδυνάμωσης του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας.

Οι «ιδέες» μέσω των Ομάδων Δράσεων που θα προκύψουν, θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα στη Θεσσαλία από το νέο ΠΕΠ, τα νέα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους της περιόδου 2014-2020.

Το μεγάλο στοίχημα, επομένως, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών επιπτώσεων (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, απασχόληση, εξαγωγές) από τα 65 εκ. ευρώ που προβλέπονται για αυτούς τους τύπους δράσεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και η διεκδίκηση για τη Θεσσαλία με ανταγωνιστικούς όρους του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου από τους προϋπολογισμούς των τομεακών προγραμμάτων που για τον τομέα αγγίζουν τα 2 δις ευρώ για πέντε Περιφέρειες του ίδιου στόχου με τη Θεσσαλία.

Η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο σχεδιασμό των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Θέτει τον επιχειρηματικό τομέα ως το βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και καλεί τον ερευνητικό τομέα και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να τον υποστηρίξουν στην προσπάθειά του.

Καλούνται, λοιπόν, όλες οι επιχειρήσεις, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί, οι αναπτυξιακές εταιρείες και οι ιδιώτες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, να ωριμάσουν τις ιδέες τους ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή ευκαιρία.

 

Ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή προτάσεων

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι διαθέσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής προτάσεων στο URL ris3.thessaly.gov.gr προς εξειδίκευση των οκτώ προτεραιοτήτων της Στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης. Επίσης, για την καλύτερη ενημέρωση λειτουργούν ήδη σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: www.facebook.com/RIS3-Thessaly και https://twitter.com/ris3thessaly.

 

Συνέχεια των ημερίδων σε Βόλο, Λάρισα

Οι ενημερωτικές αυτές ημερίδες στη Θεσσαλία συνεχίζονται κατά το ακόλουθο πρόγραμμα : Στο Βόλο την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia» με αντικείμενο το μέταλλο και τα Δομικά Υλικά, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τον δημιουργικός Τουρισμός.

Τέλος, στη Λάρισα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Divani Palace» με αντικείμενα το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και τις προηγμένες υπηρεσίες υγείας – αποκατάσταση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Δ/ντή Θεσσαλίας με τον Πρόξενο της Γερμανίας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι