Ενέργειες για αξιοποίηση πόρων προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής


Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η σύσκεψη που συγκάλεσε η ΤΕΔΚ στην αίθουσα εκδηλώσεων της παρουσία στελεχών της ΑΝ.ΚΑ, όλων σχεδόν των Δημάρχων του Νομού αλλά και μηχανικών των Δήμων με θέμα: “την υποβολή προτάσεων έργων προκειμένου  να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του Μέτρου 125Α του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”,

Στόχος της συζήτησης ήταν ο σωστός συντονισμός όλων των Δήμων ώστε να επιτευχτεί η έγκαιρη και ορθή καταγραφή των έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες πράξεων του μέτρου(δημόσια έργα):

  • Κατασκευή έργων υδροληψίας
  • Κατασκευή έργων προσαγωγών κυρίων διωρύγων
  • Έργα κατασκευής πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος αρδευτικού , στραγγιστικού δικτύου
  • Κατασκευή αντλιοστασίων, δεξαμενών αναρρύθμισης και ημερήσιας εξίσωσης
  • Έργα διευθέτησης χειμάρρων
  • Μελέτες και κατασκευές έργων εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων
  • Δημιουργία δικτύων γεωτρήσεων για παρατήρηση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδάτων εντός περιμέτρου των εγγειοβελτιωτικών έργων αξιοποίησης υπόγειων υδάτων και ψηφιοποίηση του υδρογεωλογικού αρχείου
  • Μελέτες για την επεξεργασία σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων
  • Μελέτες , Τεχνικοί Σύμβουλοι και αντίστοιχες κατασκευές έργων ταμίευσης και διανομής νερού με την αξιοποίηση χειμερινών απορροών
  • Μελέτες ή υπηρεσίες ή κατασκευές έργων παρακολούθησης της συμπεριφοράς φραγμάτων, ταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών


Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη στο εν λόγω Μέτρο θα χρηματοδοτηθούν κατά 29,13% από Εθνικούς πόρους και κατά 70,87%  από  το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) .

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός (εθνική και κοινοτική συμμετοχή που διατίθενται συνολικά για τη χρηματοδότηση των έργων ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 284.375.542 €.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους στόχους του Μέτρου 125 που αφορά τη βελτίωση και ανάπτυξη της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη και προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας.     Επίσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και για την προκήρυξη των ΟΠΑΑΧ που αφορά τα μέτρα 313,321,322,και 323.

Τα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνουν :

Μέτρο 313: Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης .

Μέτρο 321: κέντρα φροντίδας παιδιών, δίκτυο βιβλιοθηκών γενικού ενδιαφέροντος.

Μέτρο 322 :

  • Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων
  • Αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση

Μέτρο 323:

  • Προστασία και ανάδειξη αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων της αγροτικής υπαίθρου : Γεφύρια, κρούνοι
  • Βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, θέσεις θέας
  • Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για μετατροπή τους σε μουσεία- συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική αγροτική πολιτιστική κληρονομιά

Για το νομό Καρδίτσας προτάσεις στο παραπάνω πρόγραμμα προτάσεις μπορούν να καταθέσουν οι εξής Δήμοι:

1. Δ. Αργιθέας

2. Δ. Αχελώου

3. Δ. Καλλιφωνίου

4. Δ. Μενελαϊδας

5. Δ. Μουζακίου

6. Δ. Ρεντίνας

7. Δ. Ταμασίου

8. Κοιν. Ανατ. Αργιθέας

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν στο συγκεκριμένο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν κατά μέσο όρο 28,04% από Εθνικούς Πόρους και 71,96% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γεώργιος Κωτσός τόνισε μεταξύ άλλων ότι ‘’Στόχος της συνάντησης ήταν καταρχήν να ενημερωθούν όλοι οι Δήμαρχοι για τις προκηρύξεις του προγράμματος Αλεξ. Μπαλτατζής που αφορούν το μέτρο 125 καθώς και για τις περιοχές ΟΠΑΑΧ που αφορούν τα μέτρα 313,321,322,3223. Επιπλέον έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα ένταξης έργων στα προαναφερόμενα μέτρα και τέλος να συντονιστούν οι ενέργειες όλων των ευρισκόμενων φορέων για τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος”.

Προηγούμενο άρθρο Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Τομεάρχης Καρδίτσας της ΝΔ
Επόμενο άρθρο Βελτίωση της οδού από Μητρόπολη μέχρι Αναρρυθμιστική λίμνη