«Οι τιμές πώλησης των οικοπέδων παραμένουν ανταγωνιστικές», σημειώνει στην επιστολή της προς τους φορείς του Νομού.
Οι τιμές πώλησης των οικοπέδων στη Βιομηχανική Περιοχή της Καρδίτσας έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Οι υψηλές λοιπόν τιμές έχουν «φρενάρει» τους επίδοξους αγοραστές και κατ’ επέκταση επενδυτές και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, αν λάβουμε υπόψη μας την απάντηση που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθανάσιος Κιτσίδης στους φορείς του Νομού. Να θυμίσουμε πως πριν λίγο καιρό οι φορείς του Νομού μας είχαν πραγματοποιήσει σύσκεψη γι’αυτό το θέμα και είχαν συντάξει επιστολή με την οποία ζητούσαν τη γενναία μείωση των τιμών πώλησης των οικοπέδων. Την επιστολή είχαν κοινοποιήσει σε όλους τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους ζητώντας ταυτόχρονα την παρέμβασή τους, ενώ το ίδιο έπραξε και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Η επιστολή
Στην επιστολή του ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Κιτσίδης, αναφέρει: «Σε απάντηση της επιστολής σας με αρ. πρωτ. 566/20/2/09, επιθυμούμε να θέσουμε σε γνώση σας τα κάτωθι: Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., με τη συνεργασία της πολιτείας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, προχώρησε στην αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Καρδίτσας, δημιουργώντας έναν λειτουργικό χώρο υποδοχής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ταυτοχρόνως, παρά το γεγονός πως επένδυσε σημαντικά ποσά σε έργα υποδομής, ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των τοπικών φορέων και διατήρησε σε ισχύ επί μακρό χρονικό διάστημα πρόγραμμα εκπτώσεων επί των ήδη χαμηλών τιμών πώλησης οικοπέδων στη ΒΙΠΕ. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ παρείχε κίνητρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας του Νομού. Αυτή η πολιτική οδήγησε στο να πουληθεί το 36% της έκτασης σε συνολικά 12 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 8 είναι τοπικές καλύπτοντας το 35% της πωληθείσας έκτασης και 4 υπερτοπικές, καλύπτοντας το 65% της πωληθείσας έκτασης. Εκτιμούμε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μέσω της πολιτικής εκπτώσεων, βοήθησε και προσέλκυσε την κρίσιμη μάζα επιχειρηματιών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΒΙΠΕ Καρδίτσας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό επειδή όπως γνωρίζετε το κόστος των έργων αναβάθμισης της ΒΙΠΕ, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στις τιμές των οικοπέδων. Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως η τιμή πώλησης βιομηχανικών – βιοτεχνικών οικοπέδων που ισχύει στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ΒΙΠΕ της υπόλοιπης χώρας. Σε συνδυασμό με τους προνομιακούς όρους δόμησης που παρέχονται, τις διαθέσιμες υποδομές για αναβάθμιση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, η τιμή αυτή θεωρείται πως παραμένει σε ανταγωνιστικά επίπεδα».
Στοιχεία
Σ’αυτό το σημείο, απαραίτητο είναι να θυμηθούμε κάποια στοιχεία που αφορούν στο Νομό μας συγκριτικά με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν σε πρόσφατο δελτίο τύπου από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κωτσό. «με βάση διάφορα οικονομικά ή αναπτυξιακά μεγέθη ο Ν. Καρδίτσας έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χώρας. Παρά τη κεντρική γεωγραφική θέση (συγκριτικό πλεονέκτημα) και την ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων (εύφορη πεδιάδα, αξιόλογος ορεινός όγκος, υδατικό δυναμικό κ.λ.π.) η αναπτυξιακή κατάσταση του Νομού είναι πολύ δυσχερής. Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι διαχρονικά υπάρχει συνεχής σχετική πτώση στους δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας. Το γεγονός αυτό από μονό του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται άμεσες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για να αναστραφεί η πτωτική πορεία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι η κατάταξή του Νομού ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ για το σύνολο της χώρας είναι 47η, σε σύνολο 54 Νομών ενώ η αντίστοιχη κατάταξη των υπολοίπων όμορων θεσσαλικών νομών είναι 9η θέση για το Ν. Μαγνησίας, 17η για το Ν. Λάρισας και 37η για το Ν. Τρικάλων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ του Ν. Μαγνησίας είναι κατά 60% μεγαλύτερο του Ν. Καρδίτσας, διαφορά που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού. Όσον αφορά στις αποταμιευτικές καταθέσεις ο νομός κατέχει την επίσης την 47η θέση, γεγονός που δείχνει την έλλειψη κεφαλαίων απαραίτητων για ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης. Η λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. κρίνεται σήμερα βασική προϋπόθεση για την αύξηση της ελκυστικότητας του νομού για εγκατάσταση διαφορών (π.χ. μεταποιητικών) δραστηριοτήτων. Είναι θετικό ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει σημαντικά κίνητρα τα οποία όμως εξανεμίζονται από τις υψηλές τιμές αγοράς οικοπέδων(25.000 ευρώ το στρέμμα) που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ έχει καθορίσει για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στους χώρους της».