Εκτροφεία σαλιγκαριών επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός


Το εκτροφείο σαλιγκαριών του κ. Αριστοτέλη  Μπαχλά στην Κρανιά επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Λιάπα και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς κ. Θωμά Κοτρώτσιο. Παρόντες στο εκτροφείο ήταν ακόμη δύο νέοι εκτροφείς που δραστηριοποιούνται στο δήμο Μουζακίου οι κ.κ. Αθανάσιος Ρίζος και Ελευθέριος Κουτσιμπέλης.

Στον νομό μας δραστηριοποιούνται με την εκτροφή κλειστού τύπου πάνω από  11 εκτροφείς που ο καθένας έχει από 1 έως και  4 στρέμματα,

Οι τρεις προαναφερόμενοι παραγωγοί ανήκουν σε μία ομάδα παραγωγών που  αυτή τη στιγμή αποτελείται από 8 εκτροφείς κλειστού τύπου που εκτρέφουν το είδος HelixAspersa.

 

Από την παρουσίαση που έκαναν οι εκτροφείς στο Δήμαρχο προέκυψαν τα παρακάτω:

Εκτροφή Κλειστού Τύπου ονομάζεται η  εκτροφή σαλιγκαριών σε κλειστούς χώρους όπως ένα διχτυοκήπιο  και όπου τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από ξύλινες κατασκευές  ή σε συστήματα τύπου κουρτίνας. Το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών στα Εκτροφεία Κλειστού Τύπου είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. ( καλαμπόκι , σόγια , σιτηρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και οπωσδήποτε Ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών. Στα εκτροφεία Κλειστού Τύπου ο πληθυσμός των σαλιγκαριών είναι προστατευμένος από θηρευτές και η παραγωγή είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα Εκτροφεία Ανοικτού Τύπου.

Επιλογή κατάλληλου αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση :

Απαραίτητες Προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη για να επιλέξει τον κατάλληλο χώρο εγκατάστασης ενός Εκτροφείου Κλειστού Τύπου  είναι :

  • Νερό – υδροδότηση : εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητα του.
  • Το έδαφος θα πρέπει να είναι ασβεστώδες ( ph > 6,5 ): Προτιμάμε το ασβεστώδες έδαφος εάν γίνεται, διότι το Ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κελύφους , ελλείψει αυτού θα πρέπει να γίνεται τεχνική προσθήκη Ασβεστίου
  • Στράγγιση- εκροή εδάφους : μπορεί η υγρασία να είναι απαραίτητη αλλά τα σαλιγκάρια δεν αγαπάνε την λάσπη και τις λίμνες νερού οπότε καλά είναι να επιλέγονται εδάφη που στραγγίζουν εύκολα και δεν κατακρατούν νερά. Αρκετοί εκτροφείς συνηθίζουν να τοποθετούν χαλίκι στο έδαφος.

Εγκατάσταση :

  • στα πλάγια υπάρχουνε λαμαρίνες ή μπετόν με 30 – 50 εκατοστά μέσα στο έδαφος (προστασία από τρωκτικά ) – προτιμάμε το μπετόν λόγω μεγαλύτερης διάρκειας αντοχής και ισχυρότερης θεμελίωσης
  • μεταλλικός σκελετός ( όπως στα θερμοκήπια) εγκεκριμένου τύπου
  • από πάνω είναι σκεπασμένο από δίχτυ (Σκίασης 90-95%) όπως στα  θερμοκήπια για να προσφέρει προστασία από τον ήλιο και από πουλιά.
  • Σκέπαστρα ή “φωλιές”  από ξύλο, ανθεκτικό στο χρόνο (συνήθως πεύκο ή έλατο)  για να βρίσκουν καταφύγιο τα σαλιγκάρια.
  • Ψεκαστήρες : Μπέκ Υδρονέφωσης με βαλβίδα αντεπιστροφής για την αποφυγή του σταξίματος και την δημιουργία λιμναζόντων νερών  οι οποίοι θα  “ψεκάζουν” με σταγονίδια νερού την εγκατάσταση (υδρονέφωση) διατηρώντας κάποια αυξημένη εδαφική και ατμοσφαιρική Υγρασία , ειδικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού
  • διαμόρφωση εσωτερικών ”πάρκων” τα οποία περιλαμβάνουν ηλεκτρικό σύστημα αποτροπής εξόδου των σαλιγκαριών  ώστε να “περιορίζονται” τα σαλιγκάρια στον συγκεκριμένο χώρο εκτροφής.

Κόστος εγκατάστασης:

  • Το συνολικό κόστος όλων το προαναφερθέντων ποιο πάνω, καθώς επίσης και η αγορά των γεννητόρων για την πλήρη κάλυψη του εκτροφείου ανέρχεται περίπου στις 28.000 ευρώ.( Δεν αναφέρομαι στην  διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου όπως χαλίκι,στεγνωτήριο σαλιγκαριών,θάλαμος ψυγείο για τη χειμερία νάρκη )
  • Αναμενόμενη παραγωγή : 3.000  – 4.000 kg ανά στρέμμα- ανά έτος

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από την γενικότερη ανάγκη για την ενασχόληση με καινοτόμες επενδύσεις με παραγόμενα προϊόντα που θα βρίσκουν κανονική διέξοδο στην αγορά σε ικανοποιητικές τιμές.

«Θέλω να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου σ’ αυτά τα νέα παιδιά που ασχολούνται στο Δήμο μας με καινοτόμες δράσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και να  κάνω γνωστό πως ο Δήμος Μουζακίου επενδύει πάρα πολλά στην ανάπτυξη τόσο της γεωργίας όσο και της κτηνοτροφίας. Το κάνουμε αυτό διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας

Σύσταση του σώματος των σαλιγκαριών ανά 100 γρ.

Νερό 80γρ
Πρωτεΐνη 16γρ
Λίπη 1,1γρ.
Yδατάνθρακες 3,87γρ
άλατα 1,42γρ
Πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων 3,3%. Ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο από το κόκκινο κρέας) καλίου και μαγνησίου.

αποτελεί μία αξιόπιστη απάντηση στη μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ως Δήμος καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε τους αγρότες μας σε ομάδες παραγωγών και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήσαμε συναντήσεις σ’ όλα τα χωριά μας υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας αγροτικών θεμάτων. Απ’ ότι διαφαίνεται μία αξιόπιστη και με μεγάλο ενδιαφέρον λύση είναι και η εκτροφή σαλιγκαριών και είναι παρήγορο ότι νέα παιδιά στρέφονται προς αυτή με μεράκι και μεγάλη διάθεση για δουλειά. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει ορατό πλέον ρεύμα επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο και ειδικότερα στο Δήμο μας. Εμείς ως Δημοτική Αρχή με το  γραφείο γεωργικής ανάπτυξης είμαστε στη διάθεσή τους να τους ενημερώσουμε και να τους υποστηρίξουμε σ’ όποια δραστηριότητα επιλέξουν» Δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Σπύρου Ταλιαδούρου με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠ
Επόμενο άρθρο Στο δρόμο το πρωί τα άτομα με αναπηρία - Διαδήλωσαν στα ΚΕΠΑ για τις καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις