Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Δικτύου Εθελοντών της Ορνιθολογικής στο Μουζάκι


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει ειδικά σεμινάρια κατάρτισης των εθελοντών της, που είναι Υπεύθυνοι Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας.

Φέτος ως τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου επιλέχθηκε το Μουζάκι, και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Δήμο Μουζακίου στη Μαθητική Εστία Μουζακίου.

 

Εθελοντές από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο, το οποίο έχει βασικό σκοπό να τους εκπαιδεύσει σε θέματα ορνιθοπανίδας και σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, αναγνώρισης βιοτόπων, θεσμικού πλαισίου και απόκρισης σε περίπτωση περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών στις περιοχές τους. Η ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική ποικιλία βιοτόπων, που θα επιτρέψει στους εθελοντές να πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου επισκεπτόμενοι διάφορες περιοχές, όπως είναι οι αγροτικές εκτάσεις, το αισθητικό δάσος Καραϊσκάκη και οι ορεινές περιοχές στα δυτικά του Μουζακίου. Παράλληλα, η γειτνίαση του Μουζακίου με το Όρος Κόζιακας και η κοντινή απόσταση με την περιοχή Αντιχασίων Ορέων και Μετεώρων, θα τους δώσει την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτές τις Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά.

 

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (Important Bird Areas – IBA) αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών (με περισσότερες από 10.000 περιοχές), που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των περιοχών αυτών φτάνει τις 196. Το δίκτυο αποτελεί την πιο πετυχημένη παγκόσμια πρωτοβουλία δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάθμευση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο εθελοντές παρακολουθούν τις περιοχές αυτές ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και αναλαμβάνουν δράσεις για την προστασία τους. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν να επισκέπτονται την περιοχή τους τακτικά, να καταγράφουν τις απειλές που εντοπίζουν, την ορνιθοπανίδα, την κατάσταση των βιοτόπων, δίνοντας μια συνολική εικόνα της κατάστασης των περιοχών. Παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας σε συνεργασία με την Ορνιθολογική και αναλαμβάνουν δράση για την ανάδειξη της περιοχής. Η λειτουργία του δικτύου θα συμβάλει καθοριστικά στη διαρκή βελτίωση των διαχειριστικών μέτρων και των αποφάσεων που αφορούν την προστασία των πουλιών στις IBA στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια.

 

Το δίκτυο απευθύνεται σε όσους ζουν κοντά, κατάγονται ή επισκέπτονται συχνά μία από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της χώρας μας και θα ήθελαν να συμβάλουν στην  παρακολούθηση αυτής της περιοχής αυτής. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, παρά μόνο μεράκι και ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, όρεξη και ενθουσιασμός για μάθηση. Κυρίως χρειάζεται δέσμευση για την τελική “υιοθέτηση” μιας περιοχής και την παρακολούθηση της  για τουλάχιστον 3 χρόνια.

 

Η Ορνιθολογική αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει κατάλληλα όσους θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο, ώστε να σχηματιστούν σε όλη την Ελλάδα σταθερές ομάδες Υπευθύνων Παρακολούθησης IBA. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νέους εθελοντές, που θα ενταχθούν στο Δίκτυο, καθώς και για την επιμόρφωση των μελών του δικτύου. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται σε μία από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της χώρας μας.

 

Μάθετε περισσότερα για την Ορνιθολογική και το Δίκτυο Εθελοντών στην ιστοσελίδα:

 

www.ornithologiki.gr/caretakers

Προηγούμενο άρθρο Δομήνικος Βερίλλης: «Καταστρέφουν την Καρδίτσα»
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη σε Τοπικές Κοινότητες - Σήμερα Πέμπτη Μέλισσα , Πτελοπούλα, Σταυρό, και Αγ. Θεόδωρο