Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κάποτε….όταν ζούσα στην αρχαία Αθήνα»


Η περιοδεύουσα έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της μέσα στον χρόνο και με τελευταίο σταθμό της το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου φιλοξενείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, έχει προκαλέσει το αμείωτο ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών που καθημερινά περνούν την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας για να την γνωρίσουν και να μάθουν την ιστορία της.

Περισσότερο όμως, όπου και αν έχει φιλοξενηθεί η έκθεση, έχει προσελκύσει τον θαυμασμό και την περιέργεια των μικρών επισκεπτών, οι οποίοι την έχουν περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία καθώς η Μύρτις είναι κι αυτή ένα παιδί. Για το λόγο αυτό οι δημιουργοί της έκθεσης με κύριο εμπνευστή τον επίκουρο καθηγητή του Παν/μιου Αθηνών κ. Μ. Παπαγρηγοράκη, προχώρησαν στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τον τίτλο «Κάποτε….όταν ζούσα στην αρχαία Αθήνα»για μαθητές από Α΄ έως Δ΄ Δημοτικού, μέσω του οποίου τα σημερινά παιδιά με βιωματικό τρόπο θα προσεγγίζουν το κεντρικό έκθεμα που είναι η Μύρτιδα.

Αρχικά μέσα από πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό θα εξοικειωθούν με το ιστορικό πλαίσιο της έκθεσης που είναι η Αθήνα του 5ου αι π.Χ. Επιπλέον με το υλικό της μουσειοσκευής που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βιωματικές δραστηριότητες και την παραμυθική αφήγηση επιχειρείται η αναβίωση της καθημερινής ζωής των παιδιών της εποχής της Μύρτιδας στην αρχαία Αθήνα, όπου έζησε μέχρι τα έντεκα χρόνια της. Εκτός από αφηγήσεις, εικόνες και πληροφορίες σχετικές με διάφορους τομείς της καθημερινότητας των Αθηναίων του 5ου αι π.Χ., όπως την ενδυμασία, την οικογένεια, την εκπαίδευση κ.α., η μουσειοσκευή περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, αρκετά από τα οποία έχουν επιβιώσει σήμερα και πιθανόν τα έπαιζε και η ίδια η Μύρτις ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη στην οποία μπορεί να ανήκε. Το παιχνίδι ως αντικείμενο ή πράξη διαχρονικά και απαρέγκλιτα συνοδεύει την παιδική ηλικία του ανθρώπου. Επομένως τα σύγχρονα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωρίζοντας αρχικά το πρόσωπο της Μύρτιδας και στην συνέχεια παίζοντας σήμερα τα παιχνίδια των συνομήλικων τους παιδιών της αρχαιότητας μέσα από τη βιωματικότητα θα αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα μιας συνηθισμένης μέρας ενός παιδιού εκείνης της εποχής.

Επιθυμία άλλωστε των συντελεστών της έκθεσης ήταν το μικρό κορίτσι να αποφορτιστεί από το συναισθηματικό βάρος που αποκτά ως θύμα του Λοιμού και να της προσδοθεί η αίσθηση της ανέμελης παιδικότητας, που δυστυχώς λόγω ιστορικών συγκυριών δεν πρόλαβε να βιώσει. Με την επίσκεψη στην έκθεση και τη συμμετοχή στο συνοδευτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα με την πλούσια φαντασία τους να μεταφερθούν νοητά στην Αθήνα του 5ου αι π.Χ. να γνωρίσουν καλύτερα την Μύρτιδα και συντροφιά να ταξιδέψουν στον χρόνο και να παίξουν.

Η ΛΔ΄ ΕΠΚΑ σε συνεργασία με τους συντελεστές της έκθεσης έχει δανειστεί τη συγκεκριμένη μουσειοσκευή και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος και ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών για παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης της Μύρτιδος θα υλοποιήσει το πιο πάνω πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 10 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014, οπότε ολοκληρώνεται και η περιοδική έκθεση.

 

Aριθμός ατόμων ανά ομάδα συμμετοχής: 20

Tο πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας κα Λευκή Θεογιάννη στο τηλ. 24410 61564 (θα ακολουθηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας)

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζει τις ανοιχτές συζητήσεις ο υπ. Δήμαρχος Καρδίτσας Ευαγ. Λέμας
Επόμενο άρθρο Τα αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας