Εκκρεμότητες για την αναγνώριση των Λουτρών Σμοκόβου – Από την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων


Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επίσημη αναγνώριση της αρμόδιας επιτροπής (Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων) του Υπουργείου Τουρισμού, ο Δήμος Σοφάδων εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση των λουτρών Σμοκόβου έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Τα Λουτρά Σμοκόβου είναι από τις «κρυφές» δυνάμεις της περιοχής μας που θα πρέπει όμως να αξιοποιηθούν για να γίνουν ευρέως γνωστά και να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.

Διαδικασία πιστοποίησης

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Μπάμπη Παπαδόπουλο και τον Διευθυντή των Λουτρών Σμοκόβου κ. Πέτρο Καρέλη, από την προαναφερθείσα Επιτροπή έχει ζητηθεί η ανάλυση των νερών σε δύο περιόδους (άνοιξη και φθινόπωρο) προκειμένου να διαπιστωθούν οι ιδιότητές του και να αντιστοιχηθούν με ασθένειες. Η πρώτη ανάλυση έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η δεύτερη αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αποτελέσματα τα οποία θα σταλούν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» το οποίο θα βγάλει την τελική ετυμηγορία. Ωστόσο η ανάλυση των νερών απαιτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (περί τα 10.000 ευρώ), ποσό το οποίο κατέβαλλε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Σοφάδων.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Παρά το οτι η διαδικασία πιστοποίησης των λουτρών Σμοκόβου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, μιας και η διορία που έδωσε το Υπουργείο Τουρισμού για την υποβολή αιτήσεων των περιοχών που διαθέτουν ιαματικές πηγές τελειώνει στα τέλη του χρόνου, εκκρεμότητα παραμένει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής, το οποίο δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Καρέλη, τα Λουτρά Σμοκόβου ανήκουν στον ΕΟΤ και έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Σοφάδων – Δημοτική Επιχείρηση για 40 χρόνια. Ωστόσο για την ανακαίνιση, τον εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο χρειάζονται ώστε να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να περάσει εξ ολοκλήρου στην Επιχείρηση προκειμένου αυτή να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Παρ’ ότι λοιπόν υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση νόμου για τροποποίηση του νόμου περί λουτροπόλεων, αυτή δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Ο κ. Καρέλης πάντως υπογράμμισε πως η Επιχείρηση είναι έτοιμη, με εκθέσεις βιωσιμότητας και μελέτες….

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Εκπαιδευτικών σχετικά με περιοχές μετάθεσης
Επόμενο άρθρο Τιμούμε τους πολεμιστές της μάχης της σημαίας