Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων & η ουκρανοποίηση του πολιτισμού μας


Ο κ. Βερίλλης έχει ήδη καλύψει περισσότερο από το μισό της θητείας του, και πλέον τα δείγματα γραφής του είναι ευανάγνωστα. Αναφερθήκαμε παλιότερα αλλά και πρόσφατα για διάφορα «κατορθώματά» του στον Δήμο.

Σήμερα ας αναφερθούμε σε κάποια έργα και ημέρες δικές του και των εκλεκτών του λίγο παραέξω. Συγκεκριμένα στην Δημοτική Κοινοφελή Επιχείρηση Καρδίτσας (ΔΗΚΕΚ), όπως μετονομάστηκε η ΔΕΤΑΚ. Πρόεδρός της ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Ξυδιάς. Ο κ. Ξυδιάς λοιπόν με την υποστήριξη και του κ. Βερίλλη, σχεδίασαν πριν λίγους μήνες ένα μεγαλεπήβολο πλην ματαιόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε δηλώσεις τους δε προς κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες αναφέρθηκαν σε πρωτόγνωρες, υψηλού επιπέδου αλλά χαμηλού κόστους εκδηλώσεις, σε τόνωση της τοπικής αγοράς, σε υψηλούς στόχους, αδιαμφισβήτητη ποιότητα και άλλα ευήκοα.

Ας δούμε όμως τι έγινε:

Σε ό,τι έχει σχέση με τον προγραμματισμό, από τις 21 εκδηλώσεις έγιναν τελικά μόνον οι 13, με πιο βασική ακύρωση το παγοδρόμιο, που από ότι φαίνεται η μη έλευσή του δεν ήταν ευθύνη της ΔΗΚΕΚ. Σε ό,τι έχει σχέση με την ποιότητα, επειδή είναι και υποκειμενικό θέμα, προσωπικά θεωρώ ότι οι εκδηλώσεις κινήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Λέκκας – Σπάθας). Ιδιαίτερα απογοήτευσε η συμφωνική ορχήστρα Lviv της Ουκρανίας που μάλλον έστειλε τα τσικό της. Ίσως το είδανε και λίγο … ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα.

Θα σταθώ όμως αναλυτικά στο οικονομικό, γιατί αφ’ ενός είναι κάτι μετρήσιμο, χωρίς δυνατότητες αμφισβήτησης και αφ’ ετέρου επειδή εκεί κυρίως εστιάστηκε και ο κ. Ξυδιάς εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15-12-2008.

Συγκεκριμένα δήλωσε εμφατικά ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική άλλων δήμων που ξοδεύουν 70 και 80 χιλιάδες ευρώ και ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών του Δήμου θα κρατηθεί χαμηλό budget ύψους 45.000 ευρώ, εκ των οποίων μόνον 20 έως 23 χιλιάδες θα καλύψει ο Δήμος και η ΔΗΚΕΚ, ενώ τα άλλα θα καλυφθούν από χορηγίες παλιές και νέες, καθώς και από εισιτήρια και ενοίκιο του καρουζέλ.    

Ας δούμε λοιπόν τον απολογισμό με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για έγκριση στο Δημ. Συμβούλιο, ή που μας δόθηκαν (με μεγάλη δυσκολία και όχι πλήρη) μετά από αίτησή μας.

                              

  1. Το σύνολο των εξόδων όλων των πραγματοποιηθεισών εκδηλώσεων μέχρι σήμερα (ίσως αργότερα εμφανισθούν και άλλα τιμολόγια) ανήλθε στο ποσό των 76.603 ευρώ. Αναλυτικά ξοδεύτηκαν για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων 10.643 ευρώ (14 τιμολόγια) που χρεώθηκαν στον Δήμο, για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς 23.898 ευρώ (17 τιμολόγια) που και αυτά χρεώθηκαν στον Δήμο, 3.420 ευρώ που ο Δήμος πλήρωσε στην ΔΕΗ για το παγοδρόμιο και 38.642 ευρώ (12 τιμολόγια) που χρεώθηκαν στην ΔΗΚΕΚ και αφορούν λίγο πολύ όλες τις εκδηλώσεις.
  2. Το σύνολο των εσόδων ανήλθε στο ποσό των 31.860 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε η ΔΗΚΕΚ. Αναλυτικά εισπράχθηκαν 7.000 ευρώ από το καρουζέλ (στο ποσοστό αυτό μάλλον περιλαμβάνονται και 2.000 ευρώ αποζημίωση για μη άφιξη του παγοδρομίου), 1.700 ευρώ από εισιτήρια της παράστασης του θιάσου Μαγική Αυλαία / Καρυοθραύστης, 895 ευρώ από εισιτήρια της συναυλίας της ουκρανικής ορχήστρας, 515 ευρώ από εισιτήρια της συναυλίας του ουκρανού βιολιστή, 10.350 ευρώ από χορηγίες ειδικά για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και 11.400 ευρώ κατά δήλωση του Προέδρου της ΔΗΚΕΚ από υπόλοιπο παλιών χορηγιών.
  3. Ειδικά για τις δύο συναυλίες των Ουκρανών, από τα στοιχεία που μας δόθηκαν ή υποβλήθηκαν προς έγκριση στο Δημ. Συμβούλιο προκύπτει ότι τα έξοδα ανήλθαν συνολικά σε 35.783 ευρώ ενώ τα έσοδα σε 1.410 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία που συνοπτικά αναφέραμε (υπάρχουν με πλήρη ανάλυση) προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα (ή και περίεργα):

  • Οι εκδηλώσεις αν και μειώθηκαν κατά 40% περίπου, στοίχισαν 76.603 ευρώ, δηλ. 70% περισσότερο από όσο προϋπολογίσθηκαν και εγκρίθηκαν από το Δημ. Συμβούλιο. Με άλλα λόγια οι εκδηλώσεις ανήλθαν τελικά στο ποσό των προσφορών που ο κ. Ξυδιάς είχε απορρίψει απερίφραστα λόγω μεγάλου ύψους, κατά τα λεγόμενά του στο Δημ Συμβούλιο.
  • Το κόστος για τον Δήμο και την ΔΗΚΕΚ ανήλθε στο ποσό των 76.603-31.860=44.743 ευρώ, δηλ. περίπου διπλασιάστηκε σε σχέση με τις 20 ή 23 χιλιάδες που ο κ. Ξυδιάς δεσμεύτηκε και το Δημ. Συμβούλιο ενέκρινε.
  • Τις συναυλίες των Ουκρανών παρακολούθησαν 141 άτομα συνολικά (αριθμός που προκύπτει από τα 1.410 ευρώ των εισιτηρίων δια 10 ευρώ ανά εισιτήριο). Δηλαδή έχουμε ένα κόστος 254 ευρώ ανά θεατή (!!). (Ούτε ο Παβαρότι δεν θα στοίχιζε τόσο).
  • Το οξύμωρο είναι ότι οι συναυλίες των Ουκρανών αν και ήταν μόλις 2 από το σύνολο των 13 εκδηλώσεων που έγιναν, αν και είχαν την μικρότερη προσέλευση θεατών (μόλις 141 άτομα και στις δύο), αν και ήταν μαθητικού επιπέδου (ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της δεν ξεπερνούσε τα 18 χρόνια), τελικά στοίχισαν περίπου τα μισά χρήματα του συνόλου των εκδηλώσεων. Όντως περίεργο. Που γίνεται περισσότερο περίεργο αν όχι κάτι παραπάνω, όταν δει κάποιος αναλυτικά όλα τα τιμολόγια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ατζέντης της ορχήστρας (κατά σύμπτωση (;) είναι ο ίδιος που επιλέγει τις ταινίες του δημοτικού κινηματογράφου!!) χρέωσε την ΔΗΚΕΚ με δύο τιμολόγια ύψους 18.445 ευρώ για τις υπηρεσίες του και μόνον, ενώ υπάρχουν και μια σειρά άλλα έξοδα (αεροπορικά εισιτήρια, μεταφορές, ξενοδοχεία, φαγητά, 1.094 ευρώ για φωτογραφίες (!!), 3.372 ευρώ για μεγαφωνικές (!!) κλπ) συνολικού ύψους 17.338 ευρώ.
  • Δυστυχώς τα περίεργα δεν σταματούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ η συμφωνία με το καρουζέλ ήταν ότι θα υπάρχει εισιτήριο υπέρ του επιχειρηματία και ότι επιπλέον θα έδινε στον Δήμο σαν ενοίκιο 5.000 ευρώ, η ΔΗΚΕΚ χρεώθηκε με 895 για τον ύπνο του προσωπικού του καρουζέλ, ότι από τα 10.350 ευρώ των χορηγιών μέχρι σήμερα εισπράχθηκαν μόνον τα 6.100 (δηλ. υπάρχει κίνδυνος οι εκδηλώσεις να επιβαρύνουν με άλλα 4.250 ευρώ πέραν των 44.000), ότι το πολυτελές πολυσέλιδο έντυπο – πρόγραμμα που μοιράστηκε αφειδώς δεν φαίνεται πουθενά χρεωμένο, ότι έχουν προκαταβληθεί στην ΔΕΗ 3.420 ευρώ για το παγοδρόμιο που δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω, ότι έχουν πληρωθεί για κόλλημα (προσοχή μόνο κόλλημα) αφισών 2.856 ευρώ και άλλα πολλά που αν χρειαστεί θα αναφέρουμε αναλυτικά.

Μπορούμε λοιπόν να θαυμάσουμε την χρηστή διοίκηση των κ.κ. Βερίλλη – Ξυδιά σε όλο της το μεγαλείο, να τους επιβραβεύσουμε για την συνέπεια λόγων και έργων, να τους συγχαρούμε για τον απολογισμό – καθρέφτη, όπως έλεγε (για την ακρίβεια, την έβαλαν να λέει) προχθές σε κάποιες εφημερίδες και μια πελοποννήσια με υπογραφή ‘’Καρδιτσιώτης”.

Μετά από τέτοια επιτεύγματα, δεν θα ήταν δίκαιο κ. Βερίλλη, να ορίσετε άμεσα τον κ. Ξυδιά Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε., επιβραβεύοντας τις … επιδόσεις του;

                                                            Χρήστος Τέγος          

Προηγούμενο άρθρο Εργασίες βελτίωσης στο δρόμο Μεσενικόλα – Μορφοβούνι
Επόμενο άρθρο Θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στον Δήμο Καρδίτσας