Εκδηλώσεις για τον σχολικό εκφοβισμό στο 2ο Δημ. Σχολείο Σοφάδων


Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ή bulling όπως ονομάζεται διεθνώς. Βία λεκτική, ψυχολογική, σωματική ακόμη και διαδικτυακή ή ηλεκτρονική. Δυσοίωνο το μέλλον, θα έλεγε κανείς ,ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου τα παιδιά μεταφέρουν στο σχολείο ό,τι βιώνουν και συσσωρεύουν ως ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας, φαινόμενο που δεν είναι πρόσφατο αλλά, που τυγχάνει ιδιαίτερης επιστημονικής προσοχής τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων και η Διεύθυνση του Σχολείου συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μιας σειράς ομιλιών που στόχο είχαν την απόκτηση γνώσεων, αφού σε όλες τις καταστάσεις είναι το πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να γίνει για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Έτσι ,οι γονείς είχαν την χαρά και την τύχη να ενημερωθούν και έπειτα να συζητήσουν με την ψυχολόγο κα Βίκυ Λέντζα για το «σχολικό εκφοβισμό», να μάθουν όρους όπως θύτης-θύμα-παρατηρητής αλλά και να καταλάβουν πως πάνω από χαρακτηρισμούς και ταμπέλες δεν παύει να μιλάμε για παιδιά. Επίσης ,εκπαιδευτικοί και μαθητές ,παρακολούθησαν την προβολή βίντεο και ενημερώθηκαν από το Επιστημονικό Προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας. Η κα Ειρήνη Στάμου, ψυχολόγος και η κα Ιωάννα Χιώτη, Κοινωνική Λειτουργός ,ανέλυσαν την έννοια, τους τρόπους καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου .

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σωτήρης Αντωνίου στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων επεσήμανε, πως η ευαισθητοποίηση και η διάθεση όλων μας πρέπει να γίνει το μέσο που θα μας φτάσει στο σκοπό: Κανένας θύτης- Κανένα θύμα.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων με τη σειρά του, θέλει να στείλει το μήνυμα πως είναι βασικό να μάθουμε στα παιδιά μας να μιλάνε. Σε μας τους γονείς, αλλά και στους δασκάλους τους. Και κάτι πιο βασικό, να λένε ΣΤΑΜΑΤΑ. Να μην δέχονται κάτι που μπορεί να τους μειώσει την αξιοπρέπεια, που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν άσχημα, να ντραπούν, να πονέσουν. Επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, οφείλουμε επίσης, να τους μάθουμε να σέβονται τους άλλους. Δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν εξουσία σε κανένα. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στο να ανασαίνουν ελεύθερα, χωρίς φόβο.

 

Προηγούμενο άρθρο Το νέο ΕΣΠΑ φέρνει στη Θεσσαλία 550 εκ. ευρώ τη νέα προγραμματική περίοδο
Επόμενο άρθρο Β. Μπούτας από Σοφάδες: Ψήφο στους υποψήφιους του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης', παντού