Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο Μακρυχώρι


Σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που όπως είναι γνωστό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. 

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποίησαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου με θέμα: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ», κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι από φορείς και υπηρεσίες του νομού.

Από το Δήμο Κάμπου η δημοτική σύμβουλος κ. Μαϊμάνη Χρυσούλα, από το Δασαρχείο Καρδίτσας η κα. Πραντσίδου Άννα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας ο κ. Σίμος Βασίλειος, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κα. Αλιβάνογλου Πόπη, από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου η κα. Ζαμπάλου Στέλλα, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας κ. Προβόπουλος Ηλίας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με την προβολή κάποιων βίντεο σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές. Στη συνέχεια η κα. Μαϊμάνη μίλησε εκ μέρους του Δήμου Κάμπου και τόνισε τη βαρύτητα που δίνει ο δήμος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έφερε σαν παράδειγμα την έκδοση της οικολογικής σχολικής εφημερίδας.

Η κα. Αλιβάνογλου αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και τους λόγους που καθιερώθηκε. Η  κα. Πραντσίδου Άννα για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε  ειδικά τους θερινούς μήνες όταν βρισκόμαστε στο δάσος και για τα είδη δασών που εκδηλώνονται συχνότερα πυρκαγιές. Ο κ. Σίμος Βασίλειος εξήγησε στα παιδιά τις ενέργειες των πυροσβεστών από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν για εκδήλωση πυρκαγιάς και ποιες πυρκαγιές είναι πιο δύσκολες στην κατάσβεση και πιο καταστροφικές. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε για τη σπουδαιότητα της σημερινής εκδήλωσης και περισσότερο για την ιδέα να τιμηθεί την ημέρα αυτή ο πλάτανος της αυλής του σχολείου. 

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν γιορτή προς τιμήν του πλάτανου της αυλής του σχολείου. Τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Σεραφείμ Τσιτσά σχετικά με τα πλατάνια της Ελλάδας, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, τραγούδησαν, χόρεψαν.  Η κα. Κωνσταντία Τζιμούτρου τραγούδησε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά τραγούδια. Τέλος, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ζωγράφισαν εμπνευσμένα από τα όσα προηγήθηκαν και έγινε έτσι μια υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής γύρω από τον κορμό του πλάτανου.

Επιδίωξη των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι να αποδοθεί η ανθρώπινη διάσταση των περιβαλλοντικών θεμάτων αναθέτοντας στις τοπικές κοινωνίες την προώθηση στάσεων και συμπεριφορών ευνοϊκών για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την αξία των ενεργών πολιτών τους για την αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη και υποστηρίζοντας συμμετοχικές συμπεριφορές που θα εξασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι παντού στον κόσμο θα ζήσουν στο μέλλον με περισσότερη ευημερία και ασφάλεια.

Προηγούμενο άρθρο Συντονισμός φορέων & οργανώσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών
Επόμενο άρθρο Δύο μέτρα για τη δυσοσμία άμεσα και μακροπρόθεσμα