Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Λογοτεχνία» το Σάββατο 4 Μαρτίου στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων.
« Επιλέξαμε να τιμήσουμε 4 γυναίκες του Παλαμά που παράλληλα με τον αγώνα τους ως εργαζόμενες, υλοποίησαν τους στοχασμούς, τη φαντασία και τη γνώση τους σε λόγο τέχνης, τα μορφοποίησαν σε βιβλία και ψηφιακά κείμενα.
Έχουμε μπροστά μας γυναίκες που παρουσιάζουν τον κόσμο τους με τα προβλήματα και τις χαρές του όπως τον βλέπουν με τα δικά τους μάτια.
Έτσι παρουσιάζουμε ένα μέρος του γυναικείου κόσμου και τιμούμε στο πρόσωπο τους τη γυναίκα που βάζει τη δική της φωνή στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος με περισσότερη ισότητα και περισσότερη σκέψη……..»ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου, μεταξύ άλλων.
Μια δυνατή σχέση…….που έκανε το ξεκίνημα της στις αρχές του 20ου αι. Σ ’αυτό αναφέρθηκε ο εισηγητής της εκδήλωσης κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, Επίτιμος Προϊστάμενος Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μίλησε για την παρουσία ,την πορεία και την εξέλιξη της γυναίκας τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα.
Έθεσε δυο κυρίαρχα ερωτήματα . Το πρώτο: Πως η κοινωνική θέση της γυναίκας στις διάφορες ιστορικές φάσεις διαμορφώνει τη σχάση της με τη λογοτεχνική δημιουργία; Το δεύτερο: Υπάρχει η όχι μια ιδιαίτερη γυναικεία γραφή, έχει δηλ. κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε σε σχέση με τη λογοτεχνική γραφή των ανδρών;
Οι τιμώμενες κυρίες της εκδήλωσης ήταν:
Η κ. Ελευθερία Κυριτση έχει εκδώσει το βιβλίο ποίησης <Χειρόγραφη πόλη> και τιμήθηκε με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2014.Οπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ηλίας Μπαρτζιωκας που αναφέρθηκε στη συγγραφέα: <…….αναμιγνύει με εκπλησουσα δεξιοτεχνία πολλά είδη ποιητικής εκφοράς, αγγίζοντας σ’ ορισμένα σημεία από τα όρια της ελεγείας έως τη σκοπούμενη αλληγορία ενός αποδομουμενου αφηγηματικού λόγου ……>.
Η κ. Δήμητρα Διδαγγέλου έχει εκδώσει το βιβλίο <Η Συβι και ο Νταντι> και υπό έκδοση είναι το βιβλίο < Γουαμπι Σαμπι> Σε μήνυμα της μεταξύ άλλων ανέφερε: H σκέψη μου σήμερα είναι στον γενέθλιο τόπο μου και νιώθω περισσότερο από ποτέ πως με εκφράζει ο στίχος του Κωστή Παλαμά <Δεν ζει χωρίς πατρίδες η ανθρώπινη ψυχή.>
Η κ. Βανεσσα Καπνιά έχει 6 πανελλήνιες διακρίσεις και 2 διεθνείς για το ποιητικό της έργο .Με πολύ γλαφυρό τρόπο ξεδίπλωσε την ψυχή της.<……….εκείνο που απομένει έπειτα από κάθε φορά που πιάνω το μολύβι στο χέρι μου , είναι εκείνο που περικλείει μέσα του όλη τη διαδικασία. :πρακτική νοητική και συναισθηματική.
Είναι όλη η αλήθεια που με απαρτίζει
Είναι η απάντηση στην ερώτηση γιατί γράφω:
Γράφω γιατί αυτή είναι η ανάγκη μου
Γράφω γιατί αυτή είναι η ανακούφιση μου
Γράφω γιατί αναπνέω.
Η κ. Ζωή Κατσιαμπουρα έχει γράψει 2 μυθιστορήματα. Το πρώτο <Ιστορίες της Μανιας> και το δεύτερο <Μαθαίνεται η Ζωή;> καθώς και βιβλία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ο κ. Ελευθέριος Μουτσανας ,παιδίατρος, μιλώντας για τη συγγραφέα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαχρονικότητα των γεγονότων και των μηνυμάτων των έργων της.
Στις συγγραφείς απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσημοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
.