Εκδήλωση της Νομαρχίας στον Παλαμά για το Βιολογικό Βαμβάκι


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας πραγματοποίησε στο Παλαμά ημερίδα, στα πλαίσια της υλοποίησης των συμπερασμάτων του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, με θέμα «Η καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Παλαμά κ.Β.Καραδήμος, ο Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου κ. Νικ.Καλιακούδας, ο Αντινομάρχης Πρωτογενούς παραγωγής κ. Μ.Καρατσιώρης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μπιζιώτης, Α.Πετρόπουλος & Γ.Λοιας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Παλαμά κ.Δημ. Νταής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ.Παλαμά & σχολικός Σύμβουλος κ.Απ.Φιρφιρής, τα στελέχη του πιστοποιητικού οργανισμού ΒΙΟΕΛΛΑΣ κ.κ Κ.Διαμαντόπουλος, Δ.Μανώλης, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών κ. Ε.Καλοχαιρέτης, οι γεωπόνοι κ.κ. Κ.Πατσιαλής, Νικ.Αγγέλης, Ε.Κωτούλας, Κ.Ξένος & Ζ.Καραμαλίγκα  καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος των Θεσσαλικών Εκκοκκιστηρίων κ. Μ.Μακρής, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και βαμβακοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παλαμά.

Μετά τους χαιρετισμούς και τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων η ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση του καθηγητή Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημ. Μπιλάλη ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ο Ν. Καρδίτσας και ειδικότερα η περιοχή Παλαμά, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος καλλιέργειας βιολογικού βαμβακιού μετά την σύνταξη σχετικής μελέτης την οποία ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η βιολογική καλλιέργεια βαμβακιού γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει να μη επιβαρύνεται με χημικά πρόσθετα το χωράφι. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτηση διεθνώς για βιολογική καλλιέργεια βαμβακιού, για την οποία μάλιστα ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων (ZARA, Nike κλπ)

Υπάρχουν, ανέφερε στην ομιλία του, προβλήματα και αδυναμίες σε πολλά επίπεδα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν ως ένα βαθμό αρνητικά, αν δεν γίνει προσεκτική ανάλυση της πορείας & της εξέλιξης της καλλιέργειας. Το βιολογικό βαμβάκι στο Νομό μπορεί με ανάλογη πιστοποίηση & τυποποίηση να αποκτήσει όνομα προέλευσης δίνοντας στο τελικό προϊόν προστιθέμενη αξία & ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 60 €/στρέμμα.

Επιπλέον μπορεί να συμβάλλει στην μείωση όλων των εισροών (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.α.) ακόμη και των ποτισμάτων σε δύσκολες περιόδους λειψυδρίας όπως η φετινή.

Το βιολογικό βαμβάκι στο Νομό μπορεί με την πιστοποίηση & τυποποίηση να αποκτήσει όνομα προέλευσης δίνοντας στο τελικό προϊόν προστιθέμενη αξία & ανταγωνιστικότητα.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους βαμβακοκαλλιεργητές, όπου διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για το μέλλον της συγκεκριμένης παραγωγής και το συμπέρασμα επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου διερευνά τις δυνατότητες καλλιεργειών προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το βιολογικό βαμβάκι.

Προηγούμενο άρθρο «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013».
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία αποφοίτων του τμήματος Κτηνιατρικής του Π.Θ.