Εκδήλωση στο ξωκλήσι της Αγ. Τριάδας Καρδίτσας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008, με μεγάλη επιτυχία, παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση στον αύλειο ιερό χώρο του ξωκλησιού της Αγίας Τριάδας.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων με την ακούραστη χοροδασκάλα κ. Ανδρονίκη Λάμπρου, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος Πλαστήρας» με χοροδιδάσκαλο τον δεξιοτέχνη κ. Λάμπρο Σιατήρα και 100 περίπου χορευτές δημοτικών τραγουδιών.

Το πρόγραμμα πρώτα περιλάμβανε την παρουσία του δρώμενου «Βερβερίτσα». Αφηγήτρια του λαϊκού εθίμου ήταν η κ. Νέλλη Τσαγανού – Παναγοπούλου, φιλόλογος καθηγήτρια, ενώ ομάδα νεαρών κοριτσιών απέδωσε με παραστατικό τρόπο το έθιμο. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ένα κοριτσάκι – Βερβερίτσα, που χόρεψε και τραγούδησε με μοναδικό τρόπο, όπως άλλωστε συνέβαινε κατά την παράδοση πριν το 1930 στον ανοιχτό Θεσσαλικό κάμπο για τον ερχομό της ενεργητικής βροχής, που θα πότιζε τα κατακαμένα σπαρτά.

Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο και επίσημους παριστάμενους όπως: η Νομαρχιακή Σύμβουλος και πολιτευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Καραγκούνα» κ. Μαίρη Θεολόγη και ο Πρόεδρος της Λ.Ε.Μ.Χ.Μ.Χ. «Νικόλαος Πλαστήρας» κ. Γιάννης Καρβούνης, τραγούδησαν δυο αυθεντικές Καραγκούνες, η κ. Μ. Κεραμίδα και η κ. Χ. Αργυροπούλου τα παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας, «Κάτω στα δασιά πλατάνια» και «Στη βρύση την κρυόβρυση», ενώ συνόδευε η ορχήστρα του Χάρη Κουτσούμπα.

Παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός κ. Χριστίνα Μαρρά. Το έθιμο της Βερβερίτσας το στήριξε επιστημονικά ο ιστορικός – λαογράφος κ. Κωνσταντίνος Πεσλής. Άριστες εντυπώσεις άφησαν τα χορευτικά συγκροτήματα με τις ωραιότατες τοπικές στολές τους και με χορούς όπως η Μαλάμω, η Νταϊλιάνα και άλλοι. Το όλο σκηνικό πλαισίωναν και δύο καβαλάρηδες, ο κ. Ευάγγελος Θεολόγης και ο κ. Τάσος Κρικέλης, που περιφέρονταν πάνω στα αγέρωχα άλογα τους.

Οι Καραγκούνες χόρευαν αργά και λικνιστά σε δυο μεγάλους κύκλους. Πρώτα πήγαιναν οι μικρότερες σε ηλικία, ενώ στην δεύτερη σειρά οι μεγαλύτερες. Στον τρίτο κύκλο ακολουθούσαν οι άνδρες με τις στολές της πεδινής Θεσσαλίας και όλοι μαζί χορέψανε χορούς όπως χορεύονταν παλαιότερα έξω από τις εκκλησιές.

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκδότης του αθηναϊκού περιοδικού «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», κ. Θάνος Αθανασόπουλος, ο οποίος έμεινε καταγοητευμένος και μαγνητοσκόπησε όλη την εκδήλωση με τους συνεργάτες του. Στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους άρτος, κρύο νερό και λουκουμάκι. Τονίστηκε επίσης ότι χρέος όλων μας είναι να προχωρούμε, να προοδεύουμε, να εξελισσόμαστε. Η πρόοδος είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά πρέπει να διατηρούμε και να διασώζουμε το ολόδροσο λαϊκό πνεύμα, το τόσο δυσεύρετο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. 

Προηγούμενο άρθρο Σταθερά ανοδική η πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 5η Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος