Ειδήσεις

Εκδήλωση με θέμα: Ιαματικές πηγές – Οφέλη λουτροθεραπείας


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαϊου 2016 στο Κ.Α.Π.Η. Δήμου Καρδίτσας η εκδήλωση με θέμα: «Ιαματικές πηγές – Οφέλη λουτροθεραπείας».Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που συμμετείχαν στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Προϊστάμενος και Κοινωνικός Λειτουργός του Κ.Α.Π.Η. κ. Απόστολος Ταξιάρχης.
Ο Φυσικοθεραπευτής του Κ.Α.Π.Η. κ. Τριανταφύλλου Νέστορας στην εισήγησή του ανέφερε: « Οι ιαματικές πηγές είναι φυσικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα για τη δυνατότητα να συντελούν στην ίαση μιας ποικιλίας νοσημάτων.
Οι ιαματικές πηγές δεν είναι πηγές συνήθους σύστασης οι οποίες απλώς παρουσιάζουν αυξημένη θερμοκρασία. Καθώς το νερό της πηγής διέρχεται από βαθύτερα στρώματα της γης με υψηλή θερμοκρασία, υποδέχεται μια ποικιλία ιχνοστοιχείων και μετάλλων, τα οποία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας διαλύονται σε αυτό σε υψηλά ποσοστά. Έτσι η περιεκτικότητα του ιαματικού νερού σε μια ποικιλία ζωτικών στοιχείων είναι υψηλότερη συγκριτικά με άλλες φυσικές πηγές.
Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που έχουμε στη διάθεσή μας, η ιαματική λουτροθεραπεία συντελεί στη θεραπεία των ρευματολογικών νοσημάτων, των νευρώσεων, των μεταβολικών διαταραχών (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο, αύξηση σακχάρου, χοληστερόλη). Υπάρχουν αναφορές για τα οφέλη της λουτροθεραπείας σε δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, και γυναικολογικά προβλήματα.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Πηγαία νερά αναβλύζουν στη χώρα μας από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται στα νησιά και είναι 229 . Ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 156 πηγές , η Μακεδονία με 115 , η Πελοπόννησος με 114 , η Θεσσαλία με 57, η Ηπειρος με 56 και η Θράκη με 25.
Από τις πηγές αυτές λειτουργούν σαν λουτροπόλεις 80, ο επίσημα καταχωρημένος αριθμός τους όμως είναι 65. Απ’ αυτές τουριστικής σημασίας είναι οι 18 και τοπικής σημασίας οι 47.
Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την ιαματική ή τη θαλάσσια λουτροθεραπεία, επιπρόσθετα οι ευεργετικές επιδράσεις των ιαματικών λουτρών αφορούν και τους υγιείς.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα ιαματικά λουτρά αντιμετωπίζονται ως σημαντικό συστατικό στοιχείο μιας πλούσιας ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα λανθασμένα η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται από πολλά άτομα δραστηριότητα για γέρους και αρρώστους, ενώ τα θαλάσσια λουτρά θεωρούνται δραστηριότητα για νέους και υγιείς.
Πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα λουτροθεραπείας πρέπει να προηγηθεί σωστή παθολογική εξέταση. Η συνεχής κολύμβηση ή εμβάπτιση στο νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισάωρο. Η επάνοδος του σώματος στη φυσιολογική θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται σταδιακά (να αποφεύγονται αμέσως μετά τα παγωμένα μπάνια). Επίσης τόνισε πως η λουτροθεραπεία πρέπει να αποφεύγεται για τα άτομα που :
 Παρουσιάζουν πυρετό
 Υπάρχει ενεργός φλεγμονή με πρήξιμο
 Υπάρχει πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο
 Υπάρχει μη ρυθμιζόμενη υπέρταση ή υπόταση
 Υπάρχει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα
 Έχουν ορισμένου τύπου φλεβικά προβλήματα
 Υπάρχει σοβαρή αναιμία ή ζάλη
 Υπάρχει μη ρυθμιζόμενη πάθηση θυρεοειδούς
 Πραγματοποιούν λουτροθεραπεία κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης
 Υπάρχει προχωρημένη εγκυμοσύνη
 Είναι μωρά ή μικρά παιδιά
 Υπάρχει νόσημα που καθιστά απαγορευτική την άσκηση ή την έκθεση σε θερμό περιβάλλον (π.χ. προχωρημένος καρκίνος)
 Υπάρχουν εγκαύματα ή θερμικές βλάβες.

Παρά το γεγονός ότι η λουτροθεραπεία αντιμετωπίζεται από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία ως εκδήλωση αναψυχής, δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν αυξανόμενα σήμερα το σύνολο ή μέρος των εξόδων της ιαματικής λουτροθεραπείας»

Προηγούμενο άρθρο Aυλαία για την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ
Επόμενο άρθρο Εξετάσεις γλωσσομάθειας στο 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας