Εκδήλωση για το περιβάλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ


Την Κυριακή 8 Ιουνίου 2008 στα Χίλια Δέντρα.

Με το σύνθημα «Σώζουμε τον κάμπο μας, προστατεύουμε τα βουνά μας», η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιουνίου εκδήλωση στα Χίλια Δέντρα (Παπαράντζα).  Σήμερα το μέλος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Κανδύλας και ο Δασολόγος κ. Ρουβολής (ως κύριος ομιλητής της εκδήλωσης) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, αναφέροντας τα εξής:

«Χθες, παγκόσμια ημέρα για το Περιβάλλον, με εκδηλώσεις και ανακοινώσεις από εκατοντάδες κόμματα, φορείς και οργανώσεις σε όλο τον Κόσμο παρουσιάστηκε το έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Πρόθεσή μας δεν είναι να αναφερθούμε για μια ακόμη φορά στις απειλές και τους κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη. Πρόθεση και στόχος μας είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς στο νομό μας προκειμένου να περιορίσουμε τους κινδύνους που μας απειλούν.

Προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς ουσιαστικά στο να ξεπεραστεί η περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας και να εμποδιστεί η οικολογική καταστροφή του πλανήτη και του τόπου μας (λειψυδρία, αύξηση της θερμότητας, απειλή των μεταλλαγμένων κλπ).

Για το λόγο αυτό, σύνθημα της εκδήλωσής μας είναι: Σώζουμε τον κάμπο μας. Προστατεύουμε τα βουνά μας.

Τα προβλήματα στο θεσσαλικό κάμπο και του νομό μας είναι γνωστά: Σημαντική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, προβλήματα νιτρορύπανσης, απειλούμενη ερημοποίηση κ.α. Το ίδιο γνωστό είναι και το πρόβλημα της μείωσης του υδάτινου πλούτου, η έλλειψη υποδομών συγκράτησης και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων κ.α.

Η αδιαφορία αντιμετώπισης της άσχημης κατάστασης είναι προφανές ότι θα μεγεθύνει διαρκώς το περιβαλλοντικό και οικολογικό πρόβλημα. Η οικονομική κατάσταση στον κάμπο θα χειροτερεύει, το ίδιο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο πλούσιος θεσσαλικός κάμπος (στην καλύτερη περίπτωση)  θα μαραζώvει…

Ως εκ τούτου υπάρχει άμεση ανάγκη για παρεμβάσεις στα πεδινά του νομού μας, που θα ξεπερνούν τις γενικόλογες και τετριμμένες προσεγγίσεις. Υπάρχει ανάγκη για καινοτόμες παρεμβάσεις και περιβαλλοντικές κατευθύνσεις που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της  η πορείας.

Κινδύνους αντιμετωπίζουν και τα βουνά μας. Τόσο από ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις όσο και από πυρκαγιές που ευτυχώς για την ώρα τις γλύτωσαν.  Πόσο όμως ακόμα θα αντέξουν ακόμα …

Τα πανέμορφα βουνά μας προσφέρουν σήμερα σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Οφέλη που μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα αν δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και αν πάρουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας.  Διαφορετικά τα πράγματα και εδώ θα αλλάξουν…

Στόχος λοιπόν της εκδήλωσής μας είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του κάμπου και των βουνών μας εκ μέρους των φορέων και της πολιτείας αλλά και εκ μέρους του καθένα μας χωριστά. Ας αρχίσουμε με την εξοικονόμηση του νερού και της ενέργειας. Ας περιορίσουμε τα απορρίμματα και τους ρύπους. Ας κάνουμε εμείς την αρχή. Αξίζει το κόπο…Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Την ώρα που η πολιτεία αδιαφορεί, εμείς μπορούμε να δράσουμε ατομικά και συλλογικά. Να διεκδικήσουμε την ποιότητα στη ζωής μας ατομικά και συλλογικά. Να ξαναβρούμε την ανθρωπιστική και πολιτιστική διάσταση της ανάπτυξης, Να γνωρίσουμε καλύτερα τη φύση, να συνδεθούμε ξανά με το φυσικό κόσμο και να απολαύσουμε την ομορφιά του».

Εκδήλωση στα Χίλια Δένδρα Για το λόγο αυτό επιλέξαμε ως τόπο εκδήλωση το Άλσος της Παπαράντζας. Χιλιάδες Καρδιτσιώτες γιόρτασαν εκεί πολλές Πρωτομαγιές, έπαιξαν στις σχολικές τους εκδρομές και βρέθηκαν κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων δένδρων και σε άλλες ευχάριστες στιγμές της ζωής τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο γρασίδι του άλσους Παπαράντζας – Χίλια Δένδρα την Κυριακή 8 Ιουνίου και ώρα 11. 00 π.μ.

με θέμα: Σώζουμε τον κάμπο μας. Προστατεύουμε τα βουνά μας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Ομιλίες – ώρα 11.30 – 12.15

Ομιλητές

–  Χαρά Καφαντάρη, Γεωλόγος. Μέλος του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ.

–  Γεώργιος Ρουβολής, Δασολόγος. Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μουσική εκδήλωση – ώρα 12.30 – 14.00:  Ορχήστρα με έντεχνη λαϊκή μουσική.

Πάρε μαζί σου: Καλή παρέα και διάθεση, ελάχιστα χρήματα και κατάλληλη ετοιμασία αν θέλεις να απολαύσεις το γρασίδι. Μεζεδάκια, τσίπουρο και κάθε είδους νοστιμιές από το σπίτι, επιθυμητά και ευπρόσδεκτα…

Η Οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης σας προσφέρει: Καφέ, σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά σε τιμές κόστους.

Δωρεάν προσφέρεται: Φιλικό περιβάλλον, καρέκλες και τραπεζάκια για όσους δεν επιθυμούν το γρασίδι, ποιοτική μουσική, προβληματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, του τόπου μας κ.α.

Προηγούμενο άρθρο Προωθούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το 6ο & 20ο Δημ. Σχολεία