Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων και η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Η εκδήλωση είχε στόχο να παρουσιαστεί στους αγρότες ένας πρακτικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων από τη χρήση βιομάζας αντί του πετρελαίου θέρμανσης.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η βιομάζα είναι ένας τεράστιος «ποταμός ενέργειας» που μένει ανεκμετάλλευτος και δήλωσε τη στήριξη του Δήμου Σοφάδων σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης των αγροτών να αξιοποιήσουν αυτό τον πλούτο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΚ κ. Κανδήλας δήλωσε ότι η ΕΣΕΚ αποτελεί ένα καλό εργαλείο στα χέρια των αγροτών και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παράγουν εισόδημα από τη βιομάζα, αλλά και να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής μέσω της χρήσης της.
Στη συνέχεια οι τρείς πρώτοι εισηγητές παρουσίασαν τον τρόπο μετατροπής της βιομάζας σε εύχρηστη μορφή. Ειδικότερα
- ο κ. Γιώργος Νταλός (Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας) εισηγήθηκε το θέμα: «Οι μπρικέτες και τα pellets. Πλεονεκτήματα και προβλήματα. Προδιαγραφές και απαραίτητος εξοπλισμός για την παραγωγή»
- ο κ. Κυριάκος Γιαννούλης εισηγήθηκε το θέμα: «Η παραγωγή βιομάζας από άγρια αγκινάρα» και
- ο κ. Κώστας Νασίκας αναφέρθηκε στο θέμα «Η παραγωγή pellets στην Ελλάδα»
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο τρόπος χρήσης της βιομάζας μέσω ειδικών καυστήρων και λεβήτων. Στο θέμα αναφέρθηκαν οι κατασκευαστές ή προμηθευτές του σχετικού εξοπλισμού Χρήστος Ζαφειρίδης (εταιρία KOΜBI), Γιάννης Μαλαβάκης και Σαμαράς Νίκος (εταιρία «Θερμοδυναμική»
Στο κλείσιμο της ημερίδας παρουσιάστηκε από τον γραμματέα της ΕΣΕΚ, Βασίλη Μπέλλη «Ο ρόλος της ΕΣΕΚ στην υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα». Τα κύρια σημεία της παρουσίασης ήταν:
Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν τεράστιες ποσότητες βιομάζας οι οποίες μένουν αναξιοποίητες. Για παράδειγμα:
- σε κάθε στρέμμα καλαμποκιού, μετά την καλλιέργεια, μένουν 1020 κιλά βιομάζας η οποία ισοδυναμεί (έχει, δηλαδή, την ίδια θερμογόνο δύναμη) με 329 λίτρα πετρελαίου.
- Σε κάθε στρέμμα καλλιέργειας μαλακού σιταριού μένουν 290 κιλά βιομάζας που ισοδυναμούν με 93 λίτρα πετρελαίου
- Σε κάθε στρέμμα καλλιέργειας βαμβακιού μένουν 300 κιλά βιομάζας που ισοδυναμούν με 97 λίτρα πετρελαίου
Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η αξιοποιήσιμη αγροτική βιομάζα εκτιμάται στους 250.000 τόνους που ισοδυναμούν σε 100.000 τόνους πετρελαίου. Αυτή χάνεται ή καίγεται άσκοπα ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.
Μπορεί ο αγρότης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο πλούτο; Μόνος του είναι δύσκολο έως αδύνατο! Ωστόσο, υπάρχει η τεχνολογία για τη χρήση βιομάζας και την υποκατάσταση του πετρελαίου. Χρειάζεται, όμως ένας φορέας που θα εφαρμόσει την τεχνολογία, αφού την προσαρμόσει στις τοπικές συνθήκες και ανάγκες.
Η ΕΣΕΚ είναι το κατάλληλο εργαλείο – καταλύτης, γιατί ως αστικός συνεταιρισμός αποτελεί μια έντιμη, διαφανή και δημοκρατική συνεργασία μεταξύ των κατοίκων της πόλης και των κατοίκων της υπαίθρου. Έχει, ήδη, συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο και στοχεύει στην αξιοποίηση της αγροτικής βιομάζας. Φέτος, στους επόμενους μήνες η ΕΣΕΚ θα καταθέσει ένα σχέδιο επένδυσης του διαθέσιμου κεφαλαίου. Σ’ αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και μια μικρή μονάδα πελετοποίησης η οποία θα επιτρέπει στους αγρότες την ιδιο-παραγωγή ενέργειας! Για παράδειγμα, κάθε αγρότης θα μπορεί να παράγει τη δική του πελέτα (από τη βιομάζα που μένει ως υπόλειμμα στο χωράφι του ή που καίγεται ή σπαταλιέται άσκοπα) μέσω της ΕΣΕΚ, βάσει κάποιας συνεργασίας τύπου φασόν (όπως γινόταν παλαιότερα η άλεση).
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, ο αγρότης να επιβαρύνεται μόνον με το κόστος συγκέντρωσης και μεταφοράς (εκτιμάται στα 20-30€ ανά τόνο). Το κόστος πελετοποίησης και ένα λογικό κέρδος της ΕΣΕΚ θα μπορούσε, επίσης, να έχει τη μορφή βιομάζας και όχι μετρητών. Ουσιαστικά, η πελέτα που θα χρησιμοποιεί, τελικά , ο αγρότης θα επιβαρύνεται μόνον με το κόστος συγκέντρωσης και μεταφοράς της απαιτούμενης βιομάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της ΕΣΕΚ θα επιστρέφουν μέσω της διανομής κερδών στους ίδιους τους μετόχους – συνεταίρους, πράγμα που μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος της ιδιοπαραγόμενης πελέτας. Βέβαια, μόνον τα μέλη της ΕΣΕΚ θα έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι αγρότες μέλη της ΕΣΕΚ θα μπορούσαν να αναπτύξουν δυναμικές και κερδοφόρες καλλιέργειες αξιοποιώντας την πολύ φτηνή ενέργεια που θα διαθέτουν.
Έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του χώρου εγκατάστασης της πρώτης μονάδα της ΕΣΕΚ. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί με διαφάνεια. Βασική παράμετρος θα είναι η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Αν η απόφαση λαμβανόταν σήμερα, η πιθανότερη περιοχή θα ήταν η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, λόγω του αριθμού των μελών που έχουν ήδη εγγραφεί.
Η ενσωμάτωση της μονάδας πελετοποίησης στο επενδυτικό σχέδιο της ΕΣΕΚ, με στόχο την υποστήριξη των αγροτών να ιδιοπαράγουν ενέργεια (με τη μορφή πελέτας), χρειάζεται την αποδεδειγμένη συναίνεσης των αγροτών.
Με σκοπό τη διερεύνηση της βούλησης των αγροτών, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες αίτηση προεγγραφής στην ΕΣΕΚ, η οποία συνοδευόταν από 3 ερωτήματα σχετικά με την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν βιομάζα. Την αίτηση – ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 33 αγρότες. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.