Ειδήσεις

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας  και ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου (ΣΦΑΜ), στο πλαίσιο του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 18/06/2017 στον αύλειο χώρο του Μουσείου,  μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τ΄ αστέρι του βοριά».

Αντί σχολιασμού παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο που περιγράφει  την όμορφη βραδιά  το οποίο επιμελήθηκε και μας απέστειλε ο αγαπητός φίλος, τόσο του συλλόγου όσο και της μουσικής, Ηλίας Μπαρτζιώκας.

 «Ένα μαγικό ονειρικό μουσικό παραμύθι συνέθεσε και μας ταξίδεψε μέσα σ` αυτό, η μουσική ομάδα Χρόες, μια ξεχωριστή βραδιά, μιας Κυριακής αφιερωμένης στην παγκόσμια ημέρα μουσικής.

            Κι ήμασταν οι απόλυτοι τυχεροί όλοι εμείς που βρεθήκαμε το βράδυ της Κυριακής 18 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου. Συνταξιδιώτες του Κεμάλ, της Περσεφόνης, του Γιάννη του φονιά, κάτι από `να ολόγιομο χάρτινο φεγγαράκι, αφεθήκαμε στη μουσική μέθεξη που μας οδήγησε το τόσο ξεχωριστό αυτό μουσικό σχήμα.

            Οι Χρόες, μια μουσική ομάδα που σχηματίστηκε το 2004 και σ` αυτό το διάστημα των 13 χρόνων μ` απόλυτο σεβασμό και διακονία στη μουσική τέχνη ρητή και άρρητη, αποτόλμησε πολλά πειραματικά βήματα πάνω στα μουσικά ηχοχρώματα.

            Ένα πολύ σπουδαίο και σοβαρό μουσικό εγχείρημα – για τα πράγματα της πόλης και όχι μόνο – ήταν κι η παρουσίαση της συνεργασίας δύο πολύ σπουδαίων και καταξιωμένων δημιουργών, του συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι και του υπερεαλιστή ποιητή Νίκου Γκάτσου.

            Οι Χρόες με θαυμαστή εμβρίθεια κι ένδυμα μια αταλάντευτη και πηγαία φόρτιση, καθόλου προσποιητή συναισθηματική φόρτιση, αναψηλάφησαν στίχο προς στίχο, νότα προς νότα, ηχόχρωμα προς ηχόχρωμα, το από κοινού έργο αυτών των τεράστιων δημιουργών, αναζητώντας την ανόθευτη πορεία προς την εσώτερη ουσία των όντων.

            Το κατά πόσο το πέτυχαν πιστεύω καταγράφηκε στα φωτεινά χαμόγελα και το ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων ακροατών.

            Ο Γιάννης Μπάτρας στο πιάνο, η Αναστασία Μαρκαντώνη στην ερμηνεία των τραγουδιών και ο Χρήστος Διαμαντής στο μαντολίνο, σύνθεσαν και στόλισαν αυτό το μουσικό, μελωδικό παραμύθι, που με μυσταγωγική διάθεση μας προκαθόρισαν κοινωνούς και μύστες των αληθειών του. Των αληθειών που κρύβει κάθε αληθινό και ουσιαστικό έργο τέχνης.»

Μακάρι να τους ξαναπολαύσουμε σύντομα!

             Το Δ.Σ ΤΟΥ Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου (ΣΦΑΜ) νοιώθει την ανάγκη να απευθύνει ένα μεγάλο ΄΄ευχαριστώ΄΄  στην μουσική ομάδα Χρόες  που μας ταξίδεψε αυτό το όμορφο βράδυ και ένα ακόμη μεγαλύτερο σε όλους εσάς, ανώνυμους και επώνυμους, προσωπικότητες και μέλη συλλογικοτήτων, που τιμήσατε με την παρουσία σας, την εκδήλωση.  Σε όλους εσάς υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 

Μετά τιμής

το Δ. Σ

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες
Επόμενο άρθρο Nα δοθεί αμέσως στις Περιφέρειες η δυνατότητα να προκηρύξουν το Υπομέτρο 4.2