Στις 23 Φλεβάρη 1943, ιδρύθηκε η ηρωική ΕΠΟΝ, η θρυλική οργάνωση του ΕΑΜ, που τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες νέους τον αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους , που γαλούχησε χιλιάδες μαχητές του ΕΛΑΣ και κατοπινά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, δίνοντας ξανά με το όπλο στο χέρι τον αγώνα για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της , τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στην συνέχεια
Η ΕΠΟΝ προέκυψε από την συγχώνευση δέκα οργανώσεων της νέας γενιάς . Σε αυτήν την ιδρυτική πράξη της ΕΠΟΝ καθοριστική ήταν η βοήθεια και η συμπαράσταση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ ( Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας)
Η αριθμητική ανάπτυξη και η αγωνιστική εξέλιξη της ΕΠΟΝ ήταν πρωτοφανής . Από δέκα χιλιάδες που ήταν τα μέλη της , με την αρχική συγχώνευση, έφτασε μέσα σε ένα χρόνο να συγκαταλέγει στις γραμμές της περισσότερους από 600.000 νέους και νέες της πατρίδας μας . Οι Επονίτες και οι Επονίτισες, πολέμησαν στα βουνά και στις πόλεις, παλληκαρήσια , δίπλα στους μαχητές του ΕΛΑΣ. Αλλά το έργο της ΕΠΟΝ δεν ήταν καθαρά πολεμικό και αγωνιστικό, από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η ΕΠΟΝ έχει να επιδείξει και τεράστιο έργο μορφωτικό , παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ένα έργο που άφησε εποχή .
Για το έργο της η ΕΠΟΝ αγκαλιάστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας εκείνης της εποχής , γνώρισε δε η ΕΠΟΝ την γενική εκτίμηση και καταξίωση μέσα στο λαό
Στο ιδρυτικό κείμενο της ΕΠΟΝ αναφέρονται οι βασικοί σκοποί της ιδρυσής της . Να πως περιγράφονται οι βασικοί αυτοί σκοποί:
« α. Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας β. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί . Αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νέας γενιάς . γ. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδελφικής συνεργασίας όλων των λαών και νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής . δ. Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς (…) 8. Η πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς, με συμμετοχή του αντιπροσώπου της στην Κ.Ε του ΕΑΜ >>
Από το πρώτο αυτό ιδρυτικό κείμενο γίνεται φανερό πως η ΕΠΟΝ δεν ήταν κάποια οργάνωση με «ουδέτερα» ή « αταξικά « χαρακτηριστικά , όπως όχι λίγοι καλοθελητές θέλησαν να την παρουσιάσουν . Αντιθέτως , με σαφήνεια, προσχωρούσε στο ΕΑΜ , ζητώντας συμμετοχή στην Κ Ε του ΕΑΜ – του οποίου βασικός αιμοδότης και τροφοδότης ήταν το ΚΚΕ .
Χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη στους Επονίτες και Επονίτισες, αλλά και σε όλους εκείνους τους ήρωες των λαϊκών μας αγώνων που κράτησαν ψηλά την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας μας , που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους , την τιμή και το δίκιο του λαού μας , Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτόν στις σημερινές συνθήκες για τον ίδιο σκοπό και για τα ίδια ιδανικά για τα οποία εκείνοι έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια της ζωή.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Παραρτήματος να τμήσουν με την παρουσία τους την φετινή εκδήλωση για την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουμε στη νεολαία της περιοχής μας.
Στην εκδήλωση την Κυριακή 23 φλεβάρη, ώρα 11η π.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ θα γίνει και κοπή της χρονιάτικης πίτας για ευχές με υγεία και αγώνες.
Ζήτω η θρυλική ΕΠΟΝ!