Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία


Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία

Επιστημονικές μελέτες στα πεδία της κοινωνικής ψυχολογίας κι εγκληματολογίας καταδεικνύουν ότι σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής πίεσης και οικονομικής ανασφάλειας -πόλεμος, ανατροπή πολιτεύματος, χρηματοπιστωτική κατάρρευση- παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, ίσως τη δυσκολότερη της μεταπολεμικής Ελλάδας . Η οικονομική κρίση από το 2010 έχει πάρει τη μορφή καταιγίδας. Τίποτε δεν έχει μείνει ίδιο, ούτε καν εμείς οι άνθρωποι, που μέσα σε μια νέα κατάσταση που διαρκώς διαμορφώνεται και είναι πρωτόγνωρη για όλους , αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς καταιγίδας είναι δυστυχώς και οι συνέπειες στο ψυχισμό μας. Υπάρχει γύρω μας διάχυτη απογοήτευση, απελπισία , προβληματισμός για το μέλλον και ένας απέραντος θυμός. Νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια κατάσταση, είμαστε ζαλισμένοι από τις καθημερινές νέες ανακοινώσεις των περικοπών. Η ελληνική οικογένεια πλήττεται , οι γονείς είναι αποκαμωμένοι , τα ζευγάρια δυσκολεύονται να εκφράσουν ο ένας τα συναισθήματα του στον άλλον, με αποτέλεσμα φαινόμενα που η ψυχολογία τα εντάσσει στον χώρο της «ενδοοικογενειακής βίας», να παρουσιάζουν έντονη έξαρση.

Η  ενδοοικογενειακή βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί σωματική ή ψυχική βλάβη σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας με βασικό στόχο την ανάγκη του θύτη να κυριαρχήσει , να εξουσιάσει και να ελέγξει το θύμα. Η « ενδοοικογενειακή βία» μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από τη φυλή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, το φύλο του. Επίσης  μπορεί να πάρει πολλές μορφές . Περιλαμβάνει τη  σωματική κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη συναισθηματική, την οικονομική και την ψυχολογική.

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζούμε. Παρά τη δεδομένη αύξηση, τα πραγματικά ποσοστά δεν μπορούν να είναι γνωστά, αφού περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Το προφίλ του θύτη

Ο θύτης συνήθως είναι ένα άτομο υπεράνω υποψίας και  δεν παρουσιάζει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς όταν είναι έξω από το σπίτι. Αυτή η  έξωθεν καλή «μαρτυρία» , συχνά αποθαρρύνει τα θύματα να εκφράσουν το δράμα που ζουν, στο φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον. Συνήθως τα άτομα αυτά είναι όλων των μορφωτικών και κοινωνικοοικονομικών επιπέδων. Εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν παθολογική ζήλεια, θεωρούν ότι είναι κυρίαρχοι στην οικογένεια και στις γυναίκες τους, παρουσιάζουν συχνά ανεξέλεγκτη παρορμητικότητα, μπορεί να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, παρανοϊκές  ιδέες και σε ένα ποσοστό παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας. Όσο πιο συχνά  ο κύκλος επαναλαμβάνεται, ο θύτης  αισθάνεται όλο και λιγότερες τύψεις.. Εάν έχετε βιώσει ένα επεισόδιο κακοποίησης, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα η άσκηση βίας να επαναληφθεί .

Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της κακοποίησης είναι πολύ σοβαρές σε κάθε τομέα της ζωής του θύματος. Σε σωματικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί που να απαιτούν ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο .Το θύμα μπορεί να αποκτήσει και χρόνια προβλήματα υγείας . Η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχολογική επίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες που  βιώνουν τα θύματα και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναδρομή στο παρελθόν , αναβιώνουν συχνά ενοχλητικές σκηνές,  ο ύπνος τους είναι ταραγμένος, ενώ συχνά έχουν εφιάλτες και αποφεύγουν κάθε ερέθισμα που   σχετίζεται με την κακοποίηση. Αυτά τα συμπτώματα δυστυχώς βιώνονται από το θύμα αρκετά μεγάλο διάστημα μετά την απομάκρυνσή του από την επικίνδυνη κατάσταση. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής εκμετάλλευσης και της απομόνωσης, το θύμα δεν διαθέτει οικονομική δυνατότητα, ενώ  στον περίγυρό του υπάρχουν λίγα άτομα τα οποία  θα μπορούσαν να του προσφέρουν στήριξη και βοήθεια Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις κλήσεις στη γραμμή 15900. Φάνηκε ότι από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας:

  • 31% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες)

  • 33% είναι άνεργες (από τις οποίες το15% μακροχρόνια άνεργες) και

  • 13% είναι ανενεργές.

Εκτός από τους ενηλίκους, βέβαια, τα «μεγάλα» θύματα είναι τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτό το νοσηρό κλίμα. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, ακόμη κι αν η βία δεν ασκείται στα ίδια.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η διεθνής βιβλιογραφία επισημαίνει ότι η χρήση της σωματικής τιμωρίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αντικοινωνικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ίδιου του παιδιού. Επίσης, ερευνητικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συχνή υιοθέτησή της συνδέεται με αρνητικά επακόλουθα (π.χ. εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών, χαμηλή σχολική επίδοση, προβλήματα κοινωνικοποίησης κ.α.) ενώ επισημαίνουν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για χρήση σωματικής βίας στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον το σύνολο των ερευνητών συγκλίνουν στον αναποτελεσματικό της χαρακτήρα, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ανήλικοι επαναλαμβάνουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, αμφισβητείται σημαντικά και η παιδαγωγική αξία του εν λόγω μέσου καθώς υποτιμά τη δύναμη και τα ευεργετικά αποτελέσματα του λόγου, και διδάσκει στα παιδιά ότι η χρήση σωματικής δύναμης αποτελεί θεμιτό μέσο επίλυσης προβλημάτων. Τα παιδιά μέσα από την αγωγή τους πρέπει να μάθουν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται ορθά το θυμό τους καθώς επίσης και την αξία της συγγνώμης, δηλαδή της έμπρακτης αποδοχής του λάθους τους. Πρέπει να διδαχθούν τη διαπραγμάτευση μέσα από το διάλογο καθώς και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Οι γονείς θα πρέπει να μην είναι χαλαροί, αλλά ούτε και εχθρικοί-επιθετικοί.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ως πιθανή γενεσιουργό αιτία μιας «προβληματικής συμπεριφοράς» μαθητών στην καθημερινή τους συναναστροφή με τους συμμαθητές τους αλλά και στην εκπαιδευτική τους πορεία, οργανώνει σε συνεργασία με την κα. Ντιβέρη Παναγιώτα, σχολική Σύμβουλο 4ης Π.Δ.Ε. Καρδίτσας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, εκδήλωση στις 17 του Μάρτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του παλιού Δημαρχείου Ιτέας , στα πλαίσια της ενημέρωσης για θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τους γονείς, με θέμα την «Ενδοοικογενειακή Βία» με εισηγητές : την κα. Θεοχάρη Αγγελική MD, ψυχίατρο Ενηλίκων , υποψήφια PhD , με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία και ζευγάρι», την κα. Τσιουρή Σταυρούλα, δικηγόρο MSc Νομικής, με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία και νομικό πλαίσιο», και τον κ. Σιώμο Κωνσταντίνο MD, MSc, PhD, ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων, με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία και παιδιά».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 4ης Π.Δ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Ακροβατώντας στο Ζάλογγο
Επόμενο άρθρο Το έργο “'Αρνη” του Θωμά Μπακαλάκου εξέδωσε μέσω Leader ο Δήμος Καρδίτσας