Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και η χριστιανική Αγωγή Καρδίτσας, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 6μμ, στην αίθουσα της Χριστιανικής Αγωγής, διοργανώνον εκδήλωση με θέμα τα βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία του Νομού Καρδίτσας.
Εισηγήτριες οι Αρχαιολόγοι κα Κρυσταλλία Μαντζανά και η Σταυρούλα Σδρόλια, οι οποίες για σχεδόν τριάντα χρόνια εργάστηκαν στον Ν. Καρδίτσας, ως υπεύθυνες της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνέβαλλαν τα μέγιστα, στην καταγραφή, φωτογράφηση, μελέτες και εργασίες αναστήλωση, ανάδειξης και προβολής των Μοναστηριών και Ιερών Ναών του ν. Καρδίτσας.
Σήμερα, η κα Μαντζανά είναι προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων του ν. Τρικάλων και η κα Σδρόλια προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνη του βραβευμένου Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, συνεχίζοντας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο τους.
Η κα Μαντζανά, θα μιλήσει για το Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, στο οποίο είχε την επίβλεψη αναστήλωσης και η κα Σδρόλια θα προβάλλει σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του νομού.
Τις δύο αρχαιολόγους θα προλογίσουν ο Βασίλης Τσαντήλας που συνεργάζεται μαζί τους τριάντα χρόνια, ως υπεύθυνος Πολιτισμού της Νομαρχίας, ως Αντινομάρχης Πολιτισμού, ως πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και κ. Γεώργιος Κλήμος, συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής ιστορίας και θα τους απονεμηθούν αναμνηστικά, έργα της καθηγήτριας Καλών Τεχνών κας Μάρθα Μακρή, από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του τεράστιου έργου τους των ιδίων και των συνεργατών τους.
Προσκαλούνται πολίτες και εκπρόσωποι φορέων να παρευρεθούν.
Βιογραφικά ομιλητών
Η Στ. Σδρόλια κατάγεται από τα Κανάλια και γεννήθηκε στη Λάρισα το 1958.
Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βυζαντινή Αρχαιολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο τίτλος της διατριβής της είναι «Οι τοιχογραφίες της μονής Πέτρας στο Καταφύγι Καρδίτσας (1625) και η εντοίχια ζωγραφική των ναών των Αγράφων τον 17ο αιώνα» ( έκδοση Βόλος 2012)
Από το 1981 υπηρετεί στην Αρχαιολογική υπηρεσία της Λάρισας, όπου σήμερα είναι προϊσταμένη. Έχει διεξάγει ανασκαφές, καταγραφές βυζαντινών μνημείων και μελέτες σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως Καρδίτσας και Λάρισας και έχει συμμετάσχει σε έργα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων. Σημειώνονται ιδιαίτερα τα έργα στο Κάστρο Φαναρίου και στις μονές Κορώνας, Πέτρας, Πελεκητής, Βλασίου, Σπηλιάς, Μαυρομματίου, Ρεντίνας και πολλών άλλων, της περιόδου πριν το 2006, όταν η περιοχή υπαγόταν στην εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας.
Τα τελευταία χρόνια διεξάγει ανασκαφικές έρευνες στο Κάστρο Βελίκας και τα Τέμπη, ενώ δραστηριοποιείται σε εκθεσιακή δραστηριότητα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου προβάλλονται αρχαιότητες από όλη τη Θεσσαλία. Συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Στην περιοχή της Καρδίτσας και ιδιαίτερα των Αγράφων διατέθηκε μεγάλο μέρος της ερευνητικής της δραστηριότητας τις δεκαετίες του 1990 και 2000.
Εκτός των μελετών για τη ζωγραφική του 17ου αιώνα, που περιλαμβάνονται στη διατριβή της, άλλες μελέτες αφορούν στους κτήτορες της μονής Βλασίου και στα μοναστήρια του 16ου αιώνα (περ.Θεσσαλικό Ημερολόγιο), το ξυλόγλυπτο τέμπλο της μονής Πέτρας (στον τόμο προς τιμήν του Νίκου Νικονάνου), τις εικόνες της μονής Καραισκάκη (περ.Βυζαντινά) και τις μονές Ρεντίνας και Βλασίου (στα αντίστοιχα πρακτικά τοπικών συνεδρίων. Η τελευταία της εργασία υπήρξε εκείνη στο Οδοιπορικό του Ν.Καρδίτσας, που εξέδωσε η Νομαρχία το 2007.
Η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, είναι Τρικαλινής καταγωγής. Είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών και υποψήφια διδάκτωρ του ανωτέρω Πανεπιστημίου. Ως επί συμβάσει και ως μόνιμος αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ασχολήθηκε ως επί το πλείστον με τον εντοπισμό και την καταγραφή μνημείων, εικόνων και κειμηλίων στην περιοχή των Αγράφων, ενώ επέβλεπε αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Μονή Πελεκητής, Κορώνας, Αγίας Τριάδος Οξυάς και Κοιμήσεως Θεοτόκου Νεράιδας. Κατά το διάστημα 2006 – 2014 διετέλεσε Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων με περιοχή ευθύνης τις αρχαιότητες της Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας από τον 1ο π.Χ. αιώνα έως και το 1830.
Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μεγάλο αριθμό Συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για τους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών Καρδίτσας και Τρικάλων. Ως Δ/ντρια της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε την επίβλεψη εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης σε μνημεία των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και κυρίως του Κάστρου Φαναρίου. Το 2014 τοποθετήθηκε Διευθύντρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και έχει την εποπτεία και την επίβλεψη των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης πολλών μνημείων, τα οποία κατέστησαν επισκέψιμα και λειτουργικά. Επίσης έχει την εποπτεία πολλών ανασκαφικών δραστηριοτήτων, που έχουν φέρει στο φως σπάνια και μοναδικά ευρήματα για την περιοχή των Τρικάλων. Τέλος, χειρίζεται θέματα του μοναστηριακού συγκροτήματος Μετεώρων, που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.