Εισήγηση του Χρ. Τέγου σχετικά με την υδροδότηση της Καρδιτσομαγούλας


  Το οξύ πρόβλημα λειψυδρίας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο δημοτικό διαμέρισμα της Καρδιτσομαγούλας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο είχε εμφανισθεί και πέρυσι το καλοκαίρι. Παρ΄ όλα αυτά η δημοτική αρχή των κ.κ. Βερίλλη και Παλαμιώτη (προέδρου της ΔΕΥΑΚ) από πέρυσι έως σήμερα δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει.

Ας δούμε πρώτα κάποια στοιχεία που έχουν σχέση με το πρόβλημα.

Η Καρδιτσομαγούλα υδρεύεται από τον βόρειο κλάδο του Συνδέσμου Ύδρευσης (αγωγός διαμέτρου Φ400) μέσω παράκαμψης που πρώτα υδροδοτεί το Αρτεσιανό με αγωγό Φ200 και στην συνέχεια οδηγεί το νερό στην Καρδιτσομαγούλα με αγωγό διαμέτρου Φ150. Η Καρδιτσομαγούλα δεν είχε ποτέ υπερεπάρκεια νερού (παρατηρούνται μικρές πιέσεις το καλοκαίρι), ποτέ όμως έως πέρυσι δεν είχε παρατηρηθεί μηδενική παροχή. Τα τελευταία χρόνια λόγω οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή που είναι σε επαφή με τον περιφερειακό δρόμο, παρατηρείται σοβαρότατο πρόβλημα υδροδότησης.

Η δημοτική αρχή παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με… οδηγίες, αφού σαν μόνιμη δικαιολογία και επωδός προβάλλεται  η μεγάλη κατανάλωση ανά κάτοικο, το πότισμα των κήπων, η κατάχρηση του κοινόχρηστου νερού με πότισμα κοινόχρηστου πρασίνου, δρόμων και πλατειών, οι παράνομες συνδέσεις κλπ. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι αυτά δεν ισχύουν, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται και στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Μάλιστα Καρδίτσα και Αρτεσιανό έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ανά κάτοικο από αυτές της Καρδιτσομαγούλας. Πιστεύουμε πως  σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να καταργήσεις ως διά μαγείας παράνομες συνδέσεις, κακές νοοτροπίες ποτίσματος κήπων, αλόγιστη σπατάλη νερού από κάποιους κατοίκους, άμεσα, σήμερα που υπάρχει το πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά περνούν, πετυχαίνουν  σιγά – σιγά με υπομονή και επιμονή, με σχεδιασμό και προγραμματισμό και όχι με επιστολές – εντολές της ΔΕΥΑΚ προς το Τοπικό Συμβούλιο να πάει στα γραφεία της να συζητήσει για το πρόβλημα. Αν οι διοικούντες την ΔΕΥΑΚ είχαν κάποιον σχεδιασμό, ας ζητούσαν αυτοί να παραστούνε σε κάποια συνεδρίαση του εκλεγμένου από τους κατοίκους Τοπικό Συμβούλιο, να εξηγήσουν, να αναλύσουν, να προτείνουν. Τα προβλήματα δεν λύνονται με διαταγές σε αιρετούς, ούτε με εκθέσεις ιδεών.

Έτσι φτάσαμε στο «δεν πάει άλλο» . Πριν λίγες μέρες, με το που μας καταγγέλθηκε το πρόβλημα και η αδιαφορία του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, αναγκασθήκαμε εμείς πλέον, παρά το ότι δεν είχαμε δυνατότητα άμεσης προσέγγισης σε στοιχεία, μελέτες, σχέδια κλπ, να δούμε το πρόβλημα, να ψάξουμε, να ρωτήσουμε  και τελικά να προτείνουμε λύσεις μέσω έκτακτης σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου που εμείς ζητήσαμε.

Τα μέτρα που προτείνουμε είναι τα παρακάτω:

Άμεσα:

α. Αντικατάσταση από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ ή του Συνδέσμου Ύδρευσης μικρού τμήματος (5 έως 8 μέτρα) του αγωγού ύδρευσης που συνδέει το Αρτεσιανό με την Καρδιτσομαγούλα στο σημείο που διέρχεται πάνω από ανοιχτή τάφρο αποστράγγισης, όπου παρατηρείται στένωση (διάμετρος Φ125 αντί Φ150 που είναι όλος ο αγωγός), η οποία σε κάθε περίπτωση επιφέρει μικρότερο ή μεγαλύτερο στραγγαλισμό της πίεσης .

β. Θέση σε λειτουργία του υδατόπυργου, ο οποίος μπορεί να γεμίζει τις βραδινές ώρες, έτσι ώστε να μετριάζει κάπως στις ώρες αιχμής το πρόβλημα.

Βραχυπρόθεσμα:

Σύνδεση του δικτύου της Καρδιτσομαγούλας στο νότιο τμήμα της (δίπλα από τον περιφερειακό, όπου παρατηρείται το μεγάλο πρόβλημα) με το βόρειο τμήμα του περιμετρικού δικτύου ύδρευσης της Καρδίτσας (περιοχή Μουσικού Γυμνασίου), έτσι ώστε να βοηθήσει στην επάρκεια του δικτύου. Αυτό απαιτεί τοποθέτηση πλαστικού αγωγού διαμέτρου Φ150 ή και μικρότερης, μήκους όχι μεγαλύτερου από ένα χιλιόμετρο, λύση που προβλέπει και η μελέτη Λαζαρίδη που εδώ και καιρό βρίσκεται στα συρτάρια της ΔΕΥΑΚ. Εκτιμούμε, αν και δεν είμαστε ειδικοί, ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να μεταφερθεί στην βόρεια περιοχή της Καρδίτσας που είναι νότια του περιφερειακού.

Μεσοπρόθεσμα:

 Είναι  γνωστή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε Δήμαρχος η ανεπάρκεια του κ. Βερίλλη, καθώς και η πλήρης ανικανότητα του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Παλαμιώτη. Δυστυχώς για τον δήμο και ειδικά για τα δημοτικά διαμερίσματα, πέρυσι χάθηκε η ευκαιρία να υποβληθεί φάκελος και να υπαχθεί η ΔΕΥΑΚ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (2007-2013) και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 4 -κωδικό 45 που προκηρύχθηκε την 7-5-2009 και έληξε την 30-10-2009 με ύψος περίπου 7,00 εκατομμυρίων ευρώ, από όπου χρηματοδοτούνταν δράσεις «τροφοδοτικοί αγωγοί ύδρευσης» και «δεξαμενές νερού και αντλιοστάσια».

Ευτυχώς -χωρίς να είμαστε σίγουροι για αυτό- την 31-5-2010 προκηρύχθηκε παρόμοια πρόσκληση ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, που ακόμα είναι ανοιχτό, εκτός και αν έχει ήδη συμπληρωθεί με αιτήσεις άλλων δήμων και φορέων. Η μελέτη Λαζαρίδη -σε οριστική μορφή- υπάρχει. Ας σπεύσουν λοιπόν (αν προλάβουν) οι κ.κ. Βερίλλης και Παλαμιώτης να υποβάλλουν φάκελο μπας και σώσουν την παρτίδα έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να γίνει δυνατή η υδροδότηση της Καρδιτσομαγούλας από τον νέο (διαμέτρου Φ700) αγωγό του βόρειου κλάδου που πολύ σύντομα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Έτσι υπάρχει δυνατότητα να κατασκευασθεί το προβλεπόμενο περιμετρικό δίκτυο ύδρευσης της Καρδιτσομαγούλας που σε συνδυασμό με το υφιστάμενο ακτινωτό θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Κλείνοντας, θα θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχα προβλήματα των βόρειων συνοικιών της Καρδίτσας στην εποχή που είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, με τον τρόπο αυτό λύσαμε το πρόβλημα διαθέτοντας μέρος των 20 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. που με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για τις υποδομές της πόλης. Μετά μάλιστα την παρέμβαση αυτή παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι συνοικίες αυτές να έχουν μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο ύδρευσης, απ΄ ότι οι μέχρι τότε προνομιούχες νότιες.

Στο «διά ταύτα» λοιπόν, εγρήγορση κε Βερίλλη. Αν και φοβούμαστε ότι με σας επί κεφαλής του Δήμου δεν υπάρχει  «διά ταύτα». «Επί ταύτα» και «επί τας» μόνον αφήνετε στην Καρδίτσα.

Μετατόπιση ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΤΕΣΙΑΝΟΥ

Αίτημα του Τοπικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού

Η αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου “Παράκαμψη Αρτεσιανού” όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, ήταν χρόνιο αίτημα όλων των κατοίκων του Τοπικού Διαμερίσματος και θεωρούμε θετική την εξέλιξη της ένταξης και χρηματοδότησης του έργου από το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Με βάση όμως την πληροφόρηση που έχουμε, η χάραξη του δρόμου όπως προβλέπεται στην μελέτη, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην προσβασιμότητα παράπλευρων ιδιοκτησιών και κοινοχρήστων χώρων και λειτουργιών του δημ. διαμερίσματος. Είναι προφανές ότι καλό είναι οι όποιες αλλαγές που είναι αναγκαίες  να γίνουν τώρα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την ομαλή και εύκολη πρόσβαση στο γήπεδο, στο νεκροταφείο αλλά και σε μερικές κατοικίες στο άκρο του χωριού στην έξοδο προς Τρίκαλα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά την γνώμη των κατοίκων της περιοχής, επιτυγχάνεται με τη μετατόπιση πιο βόρεια του προβλεπόμενου από την μελέτη κόμβου στην έξοδο του χωριού προς Τρίκαλα. Με την γνώμη αυτή συμφωνεί και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημ. Διαμερίσματος που έστειλε και σχετική επιστολή στον Δήμο, την Ν.Α. Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατόπιν τούτων ζητώ όπως το Δημ. Συμβούλιο ορίσει σήμερα μια επιτροπή, η οποία από κοινού με το Τοπικό Συμβούλιο να επισκεφθεί  την κα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας καθώς και την Υπηρεσία Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας προκειμένου να θέσει το αίτημα των κατοίκων του Αρτεσιανού  και να ζητήσει να γίνει δεκτό.

Καρδίτσα   22-07-2010

Φώτης Παπαδημητρίου

Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Καρδίτσας                                                                                  Κάτοικος Αρτεσιανού

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Επόμενο άρθρο Πανηγύρι στην Καρδιτσομαγούλα