Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο θεσμός της Τ.Α. υφίστανται πρωτοφανή επίθεση ως αποτέλεσμα της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα.
Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις μισθών, ισοπέδωση των εργασιακών – ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και έχουν τεθεί στο στόχαστρο για χιλιάδες απολύσεις μέσω διαφόρων παραλλαγών, όπως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα, η «εθελοντική» ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες της Τ.Α. πλήττονται βάναυσα με αποτέλεσμα τη διάλυση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, στις οποίες στηρίζονται τις δύσκολες αυτές εποχές χιλιάδες πολίτες, αλλά και την προώθηση ενός σχεδίου εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και ο Ν.3852/10 για τον «Καλλικράτη». Η εφαρμογή του έχει προκαλέσει και προκαλεί πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, στην αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι ο «Καλλικράτης» ουσιαστικά δεν αποτελεί παρά ένα εργαστήρι της κεντρικής διοίκησης, στο οποίο λαμβάνουν χώρα όχι μόνον πειραματισμοί αλλά και πρωτογενείς εφαρμογές σε βάρος ουσιωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Από την πρώτη ημέρα ψήφισης και στη συνέχεια εφαρμογής του Ν.3852/10 «Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και την ένταξή του στο πρόγραμμα σταθερότητας με την αφαίρεση πόρων που σήμερα ξεπερνούν το 60% των τακτικών εσόδων, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η Τ.Α. οδηγείται μαθηματικά σε οικονομική, λειτουργική και θεσμική κατάρρευση. Ήδη με το απίστευτης ευρηματικότητας και κατ’ ευφημισμό «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.» καταλύεται κάθε ίχνος αυτοτέλειάς τους. Η χρηματοδότηση θα περιοριστεί στη μισθοδοσία του εναπομείναντος προσωπικού, ενώ τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες οι Δήμοι θα πρέπει να τις εξασφαλίσουν με υποχρεωτικές αυξήσεις δημοτικών φόρων και τελών, απολύσεις προσωπικού.
Οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι επέδειξαν «αξιοθαύμαστη» προσαρμογή στις τροϊκανές απαιτήσεις για εσωτερική υποτίμηση και «αξιομίμητη ευπείθεια» στα κελεύσματα των μνημονιακών κυβερνήσεων, που έχουν θέσει, ως έναν από τους κυρίαρχους στόχους τους, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι πρωταγωνιστούν σήμερα είτε στην εφαρμογή των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας, όπου οι ΜΚΟ παίζουν τον ρόλο του, έναντι αμοιβής, δανειστή εργαζομένων και οι Δήμοι αυτών που τους δανείζονται, οι οποίοι απασχολούνται υπό συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα (χωρίς ουσιαστικά συλλογικά και ατομικά εργασιακά δικαιώματα), είτε στην εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, που αποβλέπουν στην «ορθολογική» διοχέτευση μισθωτών χαμηλού εργασιακού κόστους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε στην εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων της «δια βίου μάθησης», όπου η κάθε απίθανη δραστηριότητα έχει αναχθεί σε αντικείμενο εργασιακής επιμόρφωσης με σκοπό τη συγκάλυψη της ανεργίας, χωρίς να υπάρχει καμία συνάρθρωση με τις παραγωγικές ανάγκες ενός τόπου.
Εν ολίγοις, οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν αναδειχθεί σε εργαστήρια πειραματικών εφαρμογών αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και προετοιμασίας μετατροπής όλης της επικράτειας σε μία απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής άρχισαν να φαίνονται και σε αρκετούς Δήμους, πρώτα και κύρια στο Δήμο Καρδίτσας που με δυσκολία καταφέρνει να πληρώνει το προσωπικό του και με μεγαλύτερη ακόμη δυσκολία το προσωπικό των Νομικών του Προσώπων (υπάρχουν εργαζόμενοι στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του Δήμου που παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι).
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας έχει χειροτερεύσει σε σχέση με την προ του «Καλλικράτη» εποχή, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ οι δανειακές του υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.Απαιτείται άμεσα η ρύθμιση των δανείων, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να μην κινδυνεύσει η καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό.
Η συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες που καλούνται να επωμισθούν οικονομικά βάρη σε μία περίοδο που φτώχεια και ανεργία χτυπούν «κόκκινο». Κι όμως, η συγκυβέρνηση κόπτεται για το πώς θα «αγοράσει» πολιτικό χρόνο για να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική, ενώ αρκετοί Αιρετοί τηρούν σιγή ιχθύος για τα προβλήματα που γιγαντώνονται στους Δήμους.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, λόγω της πλήρους αναστολής των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού μέχρι το 2016 και των συνταξιοδοτήσεων που αυξάνονται εν’ όψει των νέων επώδυνων αλλαγών που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις με αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με εργαζόμενους προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μέσω Ο.Α.Ε.Δ. πεντάμηνης διάρκειας καθώς και εργαζόμενους μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και οι Κοινωνικές Δομές βρίσκονται στα όρια της διάλυσης ελλείψει και κονδυλίων. Αυτό το πρόβλημα ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του και στο Δήμο Καρδίτσας, με συνέπεια το «μάρμαρο» να πληρώνουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι και οι πολίτες, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες αιχμής στην εξυπηρέτηση του Δημότη.
Ενδεικτικό είναι πώς η υπηρεσία καθαριότητας των Δήμου λειτουργεί τις περισσότερες φορές με κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων αλλά και των Δημοτών, αφού προκειμένου να διεκπεραιωθεί το έργο χρησιμοποιείται κακοσυντηρημένος μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα κινούνται με φθαρμένα ελαστικά, ενώ το προσωπικό αναγκάζεται σε υπερεργασία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης σε πολλούς Δήμους στην συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
Επίσης η μείωση του προσωπικού και η στέρηση των αναγκαίων πόρων έχει οδηγήσει τους παιδικούς σταθμούς σε υπολειτουργία και αρκετές οικογένειες σε απόγνωση, ενώ «ταφόπλακα» τους γίνεται η διεύρυνση του ωραρίου χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.
Η υπεράσπιση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Ο.Τ.Α. με αφορμή τις πολιτικές που ασκούνται και με τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι βασική προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Η Καθαριότητα, το Πράσινο και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι μόνο κάποιες από τις υπηρεσίες «αιχμής» στην εξυπηρέτηση του Δημότη. Η κυβέρνηση όμως εσκεμμένα, χρόνια τώρα, τις απαξιώνει και τις υποβαθμίζει λειτουργικά με απώτερο σκοπό την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού τους χαρακτήρα και εν τέλει την ιδιωτικοποίησή τους.
Ως εργαζόμενοι πήραμε και θα πάρουμε και στο μέλλον πρωτοβουλίες προάσπισης των Υπηρεσιών αλλά και του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες.
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε «μάντεις κακών», κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Και επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχτηκε πως μόνο όταν το κακό συμβεί εμφανίζεται η «ετοιμότητα» των αρμοδίων, αλλά και η αυστηρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνουν, καλούμε τους πάντες, ειδικά όμως τη συγκυβέρνηση και τους Αιρετούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η λειτουργία των Κοινωνικών ιδιαίτερα Υπηρεσιών των Δήμων βρίσκονται σε οριακό σημείο και κανείς μα κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε.
Μόνη λύση είναι η επαρκής χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών αλλά και η άρση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής και κοινωνικού ενδιαφέροντος προκειμένου ο Δημότης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να έχει πρόσβαση σε δωρεάν, δημόσιες, ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες!!!
Εκτός από τα παραπάνω που σας αναφέραμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους εργαζόμενους :
- Αξιολόγηση – επανέλεγχος συμβάσεων. Οι νέες εκτρωματικές νομοθετικές επινοήσεις
της κυβέρνησης που επιχειρεί να εφαρμόσει όπως είναι η συγκριτική αξιολόγηση και ο προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων στοχεύουν σε απολύσεις εργαζομένων στην ερήμωση των υπηρεσιών και στην κατάργησή τους. Από την άνοιξη, ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία μας βρισκόμαστε σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις ενέργειες αυτές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπερασπιζόμαστε επίορκους υπαλλήλους ή εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή παράνομες συμβάσεις. Είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση της ανθρωποκτόνου δέσμευσης της κυβέρνησης στους δανειστές.
- Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.-άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων,
δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στην επόμενη 5ετία μείωση του προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση (α’ & β’ βαθμού) κατά 25.000 υπαλλήλους με αποτέλεσμα την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (Κοινωνικών, Τεχνικών, Καθαριότητας, Συντήρησης των υποδομών των πόλεων), για να λειτουργήσουν πρέπει να αγωνιστούμε για την άρση των μνημονιακών απαγορεύσεων της πρόσληψης προσωπικού που έχει επιβληθεί.
- Διαχείριση των απορριμμάτων:
Η επίθεση που δεχθήκαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση – συγκυβέρνηση όσο και από μεγάλη μερίδα αιρετών είχε να κάνει με την προσπάθεια της συνολικής εκχώρησης στα μεγάλα ιδιωτικά–εργολαβικά συμφέροντα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Η μη ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδιασμών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με την ανοχή της Τ.Α., για την συνολική επίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων με στόχο την αφαίρεση της αρμοδιότητας.
Η εκχώρηση της διαχείρισης σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα με επιπτώσεις στο περιβάλλον και τριπλασιασμό του κόστους που θα μετακυληστεί στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Η Ιδιωτικοποίηση της αλυσίδας που σχετίζεται με τα απορρίμματα (περισυλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, διαχείριση) που θα οδηγήσει σε κατάργηση των δημοτικών υπηρεσιών Καθαριότητας και ανάθεση σε εργολάβους).
- Επαναπρόσληψη απολυμένων δημοτικών υπαλλήλωνπου βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα/ απόλυση (Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι).
- Ελαστικές σχέσεις εργασίας.ΟΑΕΔ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, δίμηνα, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων. Προφανής στόχος η διάλυση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και η μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα.
Για τα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, το οποίο επήλθε με πολιτικές, όπως αυτή του «Καλλικράτη» και να παίξει η Τ.Α. πραγματικό κοινωνικό ρόλο απαιτείται άμεσα:
- Απόδοση όλων των οφειλομένων από το κράτος και άρνηση μεταφοράς οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό. Η μείωση κατά περίπου 60% (έως σήμερα) των πόρων προς την Τ.Α. με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, αποτελεί το καλύτερο άλλοθι σε όσους επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
- Κατάργηση του ν. 3852/2010 «Καλλικράτη», προτείνουμε μια δημοκρατική, διοικητική, οικονομική μεταρρύθμιση και πραγματική αποκέντρωση προς όφελος όλων των πολιτών.
- Αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων (απορρίμματα, ενέργεια, νερό, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.λπ.)
- Σεβασμό των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, αναθεώρηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, την κατάργηση των οργανικών θέσεων και τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών. Αποτροπή της προσπάθειας «κινεζοποίησης» της Ελληνικής κοινωνίας.
- Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικών δομών με την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα. Διασφάλιση της παραμονής του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού με την ενσωμάτωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες των Δήμων (Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών).
- Ξεκαθάρισμα των σχέσεων των Ο.Τ.Α. και υπηρεσιών του κράτους (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.λπ.) στην άσκηση αρμοδιοτήτων τους χωρίς κανένα μέχρι σήμερα όφελος για την Τ.Α.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καμιά απόλυση εργαζόμενου, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, φραγμό στη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ομηρία χιλιάδων άνεργων εργαζομένων.
- Επίλυση βασικών κλαδικών και θεσμικών αιτημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α. Αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας.
Με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα ο θεσμός της Τ.Α. απαξιώνεται, αποδομείται, εκχωρείται, επαιτεί, συρρικνώνεται.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μια μορφή εξουσίας που βρίσκεται κοντά στο πολίτη, δεν μπορεί να παρακολουθεί από μακριά την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανέργων και συνολικά της κοινωνίας.
Είναι απολύτως αναγκαίο τη δύσκολη αυτή περίοδο:
- Να κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
- Να υπάρξει διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
- Να αναπτυχθούν σύγχρονες δομές και λειτουργίες στο εσωτερικό των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.
- Να υπάρξει ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.
- Να καθοριστούν με σαφήνεια οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων.
Ενώπιον της πολιτικής, οικονομικής, λειτουργικής και θεσμικής κατάρρευσης του θεσμού της Τ.Α. αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοσίων αγαθών, του κοινωνικού κράτους.
Επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός με τους αιρετούς στον δρόμο του αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτής της πολιτικής που διαλύει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υπεράσπιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της, που η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης καταστρέφει προκειμένου να υλοποιήσει μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υποσχεθεί στην τρόικα.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε τον Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, να αγωνιστεί για τη διεκδίκηση και λύση όλων των παραπάνω, δημιουργώντας με τους εργαζόμενους στην Τ.Α. ένα μέτωπο εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικα που σκοπό έχουν όπως είπαμε και πριν να διαλύσουν των λαϊκό θεσμό της Τ.Α..
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ