«Το συνέδριο μας διεξάγεται σε μια σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα της κοινωνίας είναι μεγάλα, σύνθετα, και πολλές φορές η εξεύρεση λύσης δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αναφέρομαι στα προβλήματα της κοινωνίας της οποίας είμαστε όλοι μας κομμάτι αναπόσπαστο γιατί πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει δράσεις που θα στοχεύουν στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του κοινωνικού συνόλου.
Ο ρόλος μας, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη κοινωνική αξία.
Όλοι μας προσφέρουμε στην διαχείριση της καθημερινότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον απλό πολίτη, αλλά η σημερινή οικονομική κατάσταση μας αναγκάζει να στραφούμε σε πολιτικές που θα έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αξία όπως ανέφερα προηγουμένως.
Εδώ ας μου επιτραπεί να συγχαρώ δημοσίως τον πρόεδρο και Δήμαρχο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει σούπερ μάρκετ διάθεσης δωρεάν ειδών ανάγκης για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας. Σημαντική είναι επίσης η πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος που σαν στόχο έχει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η εξειδίκευση του προγράμματος σε 9 υποπρογράμματα νομίζω ότι μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών ειδικά στους μικρούς Δήμους της Χώρας.
Με τις παραπάνω πράξεις αλλά και με άλλες ανάλογες θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει και να συμπληρώσει την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετώπιση επαρκώς την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας.
Δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος να αναλύσουμε τους λόγους που οδήγησαν και οδηγούν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας στα όρια της φτώχιας η τις περισσότερες φορές και ακόμη χαμηλότερα.
Και μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα να φθάνει στον Δήμαρχο με κάποια καθυστέρηση σας πληροφορώ ότι στους επαρχιακούς Δήμους ο πρώτος που γίνεται κοινωνός του προβλήματος είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος πρέπει αμέσως και πρακτικά με τα όποια μέσα διαθέτει να δώσει λύση. Οι προτεραιότητες μας λοιπόν θα πρέπει να αναθεωρηθούν τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι η ενίσχυση των υπαρχόντων Κοινωνικών Δομών είναι απαραίτητη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες κοινωνικές δομές που θα απαντούν στις σημερινές ανάγκες των κοινωνιών που ζούμε.
Βέβαια η καλύτερη των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση του οικονομικού εισοδήματος των πολιτών. Εμείς σαν Αυτοδιοίκηση μπορούμε έμμεσα να ενισχύσουμε το εισόδημα διατηρώντας τα Δημοτικά τέλη σταθερά για την επόμενη χρονιά.
Έτσι νομίζω ότι συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Κυρίες και Κύριοι
Οι αλλαγές που γίνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο επιδρούν καθοριστικά στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή όλων μας .
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών της δημόσιας διοίκησης με σύγχρονες μορφές οργάνωσης, που θα ξεπερνούν τα καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα, και ταυτόχρονα θα είναι περισσότερο παραγωγική, είναι απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.
Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παραμένει γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουμε έχει θεσπίσει κανόνες με τους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούμε ειδάλλως οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν.
Ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό της Ένωσης(ειδικά τώρα με την είσοδο νέων κρατών ) καθημερινά αυξάνεται και αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε θα πρέπει να αλλάξουμε.
Η τοπική ανάπτυξη, η αειφόρος τοπική ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ε.Ε. αλλά παράλληλα αποτελεί και μια παγκόσμια πρόκληση για τους ανταγωνιστές της σε όλο τον κόσμο. Με τον όρο <<αειφόρο ανάπτυξη>> εννοούμε την ικανοποίηση των αναγκών των παρόντων γενεών χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Η αειφόρος ανάπτυξη βασίζεται σε μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη μια υψηλά ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο καθώς επίσης ένα υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Με τους επικρατούντες ταχείς ρυθμούς δημογραφικών αλλαγών, οι επόμενες δεκαετίες θα χαρακτηρισθούν από ιδιαίτερα έντονες πιέσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κράτους.
Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές (ακόμη και ακραία φαινόμενα θα παρατηρηθούν),οι πιέσεις που θα ασκηθούν στις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των καταστάσεων θα είναι αρκετά μεγάλες. Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι απαραίτητη η οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση των ΟΤΑ. Οι φυσικές καταστροφές αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εμπνεύσει τους πολίτες προς την κατεύθυνση της προστασίας αλλά και της αειφόρου ανάπτυξης.
Θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις σήμερα ώστε να συντηρηθούν στο μέλλον οι λεπτές οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ισορροπίες που διέπουν τις τοπικές μας κοινωνίες.
Τις καταναλωτικές μας συνήθειες, επιβάλλεται να τις αλλάξουμε σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η κατανάλωση της ενέργειας πρέπει εφεξής να γίνεται ορθολογικά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει πρώτη αυτή να περάσει στην αξιοποίηση των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες στα δημοτικά κτίρια, σχολεία, αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς, δημοτικό φωτισμό, κολυμβητήρια, και όπου αλλού χρειάζεται.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν και κατά πόσο μπορούν οι μικροί ΟΤΑ να αναλάβουν δράσεις τέτοιες ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής.
Είναι βέβαιο ότι ένας ισχυρότερος ΟΤΑ σίγουρα μπορεί να αναλάβει αλλά και να υποστηρίξει τις δράσεις όπως <<ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ >> καλύτερα από ένα μικρό Δήμο έστω και αν πολλές φορές οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν.
Είναι κοινό μυστικό ότι στην παρούσα χρονική περίοδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία έχω την τύχη να υπηρετώ από τη θέση του Δημάρχου Μουζακίου αλλά και από την θέση του προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού βρίσκεται μπροστά σε μία νέα φάση της πολύχρονης πορείας της, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από τη σταδιακή υποχώρηση του κεντρικού κράτους προς όφελος της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, αφετέρου, από τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στον ευρωπαϊκό αλλά και τον διεθνή χώρο.
Η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα.
Σε αυτήν ακριβώς τη πραγματικότητα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία η Αυτοδιοίκηση.
Οι αυξημένες απαιτήσεις του νέου ρόλου της, προϋποθέτουν τη διαμόρφωση ισχυρότερων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η δημιουργία ισχυρών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δώσει την δυνατότητα στην ίδια την Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει στο έπακρο το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την εγγύτητα που έχει προς τον πολίτη και τη στενότερη επαφή μαζί του.
Οι ισχυροί οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομίζω ότι θα συμβάλουν στην Περιφερειακή Ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο της νέας προγραμματικής περιόδου, και για αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας εάν θέλουμε η χώρα μας τα επόμενα χρόνια από ουραγός να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή ένωση».