Εικοσιένα χρόνια συνεχούς δράσης και δημιουργίας του Απόλλωνα


      Φέτος το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» συμπλήρωσε είκοσι ένα  χρόνια ζωής , είκοσι ένα  χρόνια συνεχούς δράσης , δημιουργίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας .Κύριος σκοπός του η έρευνα , η καταγραφή , η διαφύλαξη ,και η αξιοποίηση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού του τόπου μας .

    Για το σκοπό αυτό  σύστησε μια ομάδα καταγραφής,η οποία κατέγραψε και εξακολουθεί να καταγράφει παραδοσιακά τραγούδια και χορούς , ήθη , έθιμα, δρώμενα και σπάνιες παραδοσιακές συνταγές φαγητών και γλυκισμάτων του τόπου μας . Όλο αυτό το υλικό έχει σχεδόν αρχειοθετηθεί σε ηλεκτρονική μορφή και είναι προσβάσιμο  στους ερευνητές και  στους μεταπτυχιακούς φοιτητές .Πολλοί από τους φοιτητές , στο παρελθόν ,  έχουν βοηθηθεί και μάλιστα κάποιοι έκαναν και την πρακτική τους στον Απόλλωνα . Όπως η γυμνάστρια , Έφη Γιώτη , που σήμερα είναι στη διοίκηση του Συλλόγου και ο Δημήτρης Σκότης , ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας.                

      Το Κέντρο με τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής κυκλοφόρησε το 2000 ένα cd με τίτλο  «Τραγουδώντας τη γη των προγόνων μας» και το 2007 ένα διπλό cd με 47 τραγούδια της αγροτιάς και τίτλο «Ήλιο μ΄ , γιατί μας άργησες » . Συμμετείχε δε σε cd που κυκλοφόρησε η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με τίτλο « Ήρθε Λαμπριά και Πασχαλιά  » και στο cd με τίτλο « Ποταμέ ,τζάνε μ’ ποταμέ », που ήταν παραγωγή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής . Φέτος ηχογράφησε το νέο cd , που θα το κυκλοφορήσει πολύ σύντομα Όλα τα cd συνοδεύονται από βιβλιαράκια με τους στίχους των τραγουδιών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό .Εξέδωσε ,  τα πρακτικά του 2ου και 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και ένα βιβλιαράκι παραδοσιακών συνταγών .

     Ο Απόλλωνας , από τον πρώτο χρόνο  λειτουργίας του , δημιούργησε χορευτικά τμήματα και μεικτή χορωδία παραδοσιακής μουσικής , η πρώτη που ασχολήθηκε με το παραδοσιακό τραγούδι αποκλειστικά στην πόλη μας . Κάθε εβδομάδα χορευτές και χορωδοί όλων των ηλικιών συναντιούνται στην αίθουσα του Κέντρου και περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους προσφέροντας , ο καθένας με τον τρόπο του, στην έρευνα και στην καταγραφή σπουδαίων στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .Με το χορευτικό και τη χορωδία πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό (Οχρίδα , Σόφια , Κωσταντινούπολη ) και στη χώρα μας ( Νέα Βύσσα , Ανθούσα και Πεύκη Αττικής , Φάρσαλα , Μαρτίνο,  Θεσσαλονίκη και κάθε χρόνο στα Καραϊσκάκεια .Επίσης παρουσίασε χορούς , τραγούδια και δρώμενα σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς ( ΕΤ1 ,ΝΕΤ ,ΕΤ3 , ΤΡΤ , ΑΣΤΡΑ κ .ά.)

    Ο Απόλλωνας διοργάνωσε πολλές ημερίδες , τα οποία αποτέλεσαν την προσυνεδριακή δουλειά των τριών πανελλήνιων συνεδρίων που συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είχαν μεγάλη επιτυχία . Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν ήταν : «Λαϊκά Μουσικά Όργανα-Λαϊκοί Οργανοπαίχτες » το 1ο Συνέδριο , «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Θεσσαλία (χορός -τραγούδι-ενδυμασία)» το 2ο » , « Γυναίκα και παράδοση» το 3ο .Διοργάνωσε , επίσης ,εργαστήρια , όπως αυτό της  παραδοσιακής καραγκούνικης ενδυμασίας ,του παραδοσιακού αγραφιώτικου , αργιθεάτικου και καραγκούνικου κεφαλόδεσμου , καθώς και σεμινάρια παραδοσιακών χορών και μουσικοκινητικής αγωγής σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας . Στα συνέδρια συμμετείχαν με εισηγήσεις τους και δίδαξαν στα εργαστήρια και στα σεμινάρια πανεπιστημιακοί από όλα , σχεδόν , τα πανεπιστήμια της χώρας μας , καθώς και πολλοί λαογράφοι και τοπικοί ερευνητές.

      Ο Απόλλωνας έχει καταγράψει και παρουσίασε με επιτυχία πολλά δρώμενα , όπως τη βερβερίτσα , τα σίγνα , τον κλήδονα , αναβίωσε το θερισμό , το τίναγμα του σουσαμιού , το στούμπισμα της πανηχίδας , το κόψιμο του μπλουγουριού , το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού ,τα νυχτέρια , πολλά έθιμα του Πάσχα , των Χριστουγέννων και της Αποκριάς , σε συνεργασία με τους συλλόγους του Ξυνονερίου , της Μαγούλας , του Καλλιφωνίου , των Σοφάδων , του Αρτεσιανού , του Παλαμά κ ά .Το σύνολο των δρώμενων της Καρδίτσας τα κατέγραψε στο πρόγραμμα , που έβγαλε στις ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ το 2005 . Σε κάθε πρόγραμμα ο Απόλλωνας κάνει και κάποια καταγραφή . Έτσι κατέγραψε τους λαϊκούς  οργανοπαίχτες της Καρδίτσας , τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται η γυναικεία και η ανδρική καραγκούνικη ενδυμασία , τους πολιτιστικούς συλλόγους , τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του νομού μας  , τους Θεσσαλούς συγγραφείς κ. ά.

    Καθιέρωσε τις Μέρες Παράδοσης , που φέτος συμπλήρωσαν δέκα χρόνια ζωής . Είναι ετήσιες εκδηλώσεις διάρκειας πέντε ημερών , που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων , τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας , το Δήμο Καρδίτσας , την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και μέχρι το 2007 και με την Τ.Ε.Δ.Κ  .Επιλέγουν κάθε φορά μια θεματική ενότητα και γύρω από αυτή σχεδιάζεται η ετήσια δουλειά . Μερικά από τα θέματα που δούλεψε είναι : «Το ελληνικό χοροστάσι στο ορθόδοξο εορτολόγιο», «Ερόδισε η ανατολή και ξημερώνει η δύση» , «Χορολαλιές» , «Χοροί και δρώμενα της Θεσσαλίας », «Θεσσαλία μικρή και απέραντη » , «Λαϊκός πολιτισμός και εκπαίδευση » και φέτος «Η μάνα στο διάβα της ζωής».

    Εκτός από το λαϊκό πολιτισμό ο Απόλλωνας νοιάζεται και για άλλες μορφές τέχνης .Διοργάνωσε εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσίασε το συγγραφικό έργο πολλών δημιουργών , όπως του Μίμη Ανδρουλάκη , του Δημήτρη Παπαχρήστου , του Γιώργου Τσαγγάρη , του Μηνά Βιντιάδη , του Τίτου Βανδή , της Ρούλας Καρακατσάνη . Επίσης παρουσίασε τη δουλειά και αρκετών Καρδιτσιωτών , όπως του Γιώργου Κολλημένου , της Δέσποινας Λάππα , της Χρυσούλας Καπέλα , του Γιώργου Τζέλλου και του Μανώλη Στεργιόπουλου .

     Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η παρουσίαση των πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Μανώλη Σεργιόπουλου .

      Όπως κάθε χρόνο έτσι και  φέτος θα λειτουργήσει τα χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών , τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής και θα συνεχίσει την έρευνα και την καταγραφή . Οι εγγραφές άρχισαν και συνεχίζονται στα Γραφεία του Απόλλωνα , οδός Ομήρου 10 . Η έναρξη θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου , ημέρα Πέμπτη και ώρα 8 μ.μ.Για πληροφορίες μπορούν οι εδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6938749249 , 6978395634 και 2441072337 .

   

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επόμενο άρθρο Παροχή κινήτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των Ρομά