Εθνική κληρονομιά το έργο του Δημήτρη Γιολδάση


Εκδηλώσεις που ανέδειξαν το ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου Καρδιτσιώτη ζωγράφου και την προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας για την διαφύλαξη και την ανάδειξή της «συλλογής Γιολδάση» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26/4 στη Δημ. Πινακοθήκη Καρδίτσας

 

Εκδηλώσεις που ανέδειξαν το ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, αλλά και τη διαχρονική προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας να διαφυλάξει και να αναδείξει την «συλλογή Γιολδάση» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26/4 στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου συντήρησης 506 έργων του ζωγράφου που υλοποιεί ο Δήμος με πόρους του ΕΣΠΑ, στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Β. Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελ. Αγραφιώτου Χ. Παπαδημητρίου και Φιλ. Κωτούλας, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Νικ. Καραγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Χρ. Τέγος, η Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Καρδίτσας κ. Δ. Κανούτα οι πρώην Πρόεδροι της Δημ. Πινακοθήκης κ.κ. Απ. Πίτσαβος και Απ. Καπράνας, ο ανιψιός του καλλιτέχνη και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας Μάνθος Γιολδάσης και πλήθος κόσμου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Δημήτρη Γιολδάση, του «υμνητή της θεσσαλικής γης», όπως τον χαρακτήρισε και εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση του έργου συντήρησης της συλλογής με πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε το έργο αυτό να μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Κάλεσε μάλιστα όλους τους Θεσσαλούς και ιδιαίτερα τους μαθητές να επισκεφθούν τη Δημ. Πινακοθήκη για να θαυμάσουν τη «συλλογή Γιολδάση»

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καρδίτσας εξήρε την αξία και την προσωπικότητα του Δημήτρη Γιολδάση «ενός σεμνού ανθρώπου και καλλιτέχνη που με το πινέλο και τα χρώματά του ύμνησε την Καρδιτσιώτικη και Θεσσαλική φύση, τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους μόχθο στα χωράφια, τα βοσκοτόπια, την αγορά, τη βιοπάλη.» καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου του δωρήθηκε στο Δήμο που διαχρονικά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την διαφύλαξη και την ανάδειξή του.

Ο κ. Παπαλός αναφέρθηκε και στο έργο που υλοποιείται αυτό το διάστημα.

«Ως Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενοι οτι έχουμε ιστορικό καθήκον και χρέος να προστατέψουμε αυτό το πλούσιο έργο για να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, επιδιώξαμε να εντάξουμε τη μελέτη συντήρησής του που είχε εκπονήσει για την Πινακοθήκη η συντηρήτρια κ. Λαζίδου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και την άριστη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιτύχαμε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ήπειρος 2007-2013 με προϋπολογισμό 165.354 €.

Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που το πρώτο έργο που εντάξαμε στη θητεία μας στο ΕΣΠΑ είναι ένα έργο τέτοιας σημασίας για τον Πολιτισμό.

 

Ελπίζω – ας μου επιτραπεί η παρένθεση, -να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για τη συντήρηση και ανάπλαση του διατηρητέου κτηρίου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, αξιοποιώντας την θαυμάσια μελέτη που συντάχθηκε με δωρέα των αδελφών Μπρακατσούλα. Θα διασώσουμε ένα μνημείο της πόλης και θα αποδώσουμε στους συμπολίτες έναν νέο πυρήνα πολιτισμού

 

Η συντήρηση λοιπόν και η αποκατάσταση των 506 πινάκων που προβλέπει το υποέργο Ι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη ενός τεράστιου σε καλλιτεχνική αξία και μέγεθος έργου που αποτελεί μνημείο του σύγχρονου Θεσσαλικού πολιτισμού.

 

Την Τρίτη , εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και για το υποέργο ΙΙ που αφορά την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών φύλαξης αυτών των έργων.

 

Ευελπιστούμε οτι και το ΙΙΙ Υποέργο που αφορά την δημιουργία εικαστικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές και λευκώματος, μέσω του οποίου θα προβάλουμε τα συντηρημένα έργα της Συλλογής, θα τύχει της ίδιας θετικής ανταπόκρισης και θα χρηματοδοτηθεί, ώστε να ολοκληρωθεί ένα αρχικό πλέγμα έργων και δράσεων προστασίας και ανάδειξης της συλλογής, τιμώντας τόσο το ζωγράφο όσο και τον δωρητή Δημήτρη Γιολδάση.

Το οφείλουμε στη μνήμη του, το οφείλουμε στην Καρδίτσα, το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές. Γιατί το έργο του Γιολδάση είναι κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς!» κατέληξε ο κ. Παπαλός.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κ. Πίτσαβος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς Γιολδάση προς το Δήμο, και ο κ. Μ. Γιολδάσης.

Ακολούθησε παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου με θέμα: “Δημήτρης Γιολδάσης, ο Κορυφαίος Καρδιτσιώτης Ζωγράφος, που ανέδειξε το Θεσσαλικό τοπίο και τους ανθρώπους του” καθώς και παρουσίαση του έργου συντήρησης με τίτλο: «Θέματα διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με αφορμή τη συντήρηση της συλλογής Γιολδάση» Κλείσιμο της εκδήλωσης με μουσική και περιήγηση στην αίθουσα Γιολδάση όπου εκτίθεται μια ενδεικτική επιλογή των συντηρημένων έργων» από τους συντηρητές.

 

Η εκδήλωση του Ε.Κ.Φ.Ε.

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) σε συνεργασία με το Δήμο αφιερωμένη στη συντήρηση των έργων του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση την οποία παρακολούθησαν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους συνοδούς καθηγητές τους από 13 σχολεία της πόλης της Καρδίτσας. Στην εκδήλωση που προλόγισε ο Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Καρδίτσας κ. Σεραφείμ Μπίτσιος απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων/νος Παπαλός και παρευρέθη η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας (Παιδείας και Πολιτισμού) κ. Ελένη Αγραφιώτου.

Η κ. Ευαγγελία Τσίβου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας ακολούθησε με μια σύντομη εισήγηση με θέμα «Μια χαρούμενη μέρα: η τέχνη του Γιολδάση λάμπει ξανά». Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ιστορικός Τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου που μίλησε με θέμα: «Ο συναρπαστικός κόσμος του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση». Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι συντηρητές των έργων του, που με πολύ παραστατικό τρόπο εξήγησαν τη διαδικασία συντήρησης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας και να γνωρίσουν από κοντά τα έργα και πολλών άλλων ζωγράφων εκτός του Γιολδάση.

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για το σκάνδαλο αγοροπωλησίας ωαρίων