Πριν λίγες εβδομάδες με παρέμβαση εισαγγελέα είχε ξεκινήσει αστυνομική έρευνα σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Καρδίτσας για να διαπιστωθεί η τήρηση των υγειονομικών μέτρων στη διαχείριση ενός περιστατικού, στο οποίο αναφερόταν τοπικό δημοσίευμα. Για αρκετές μέρες αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στο νοσοκομείο παίρνοντας καταθέσεις από γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό.
Να ρωτήσουμε εμείς, λοιπόν.
Εφάρμοσε η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, που τις πρότειναν οι υγειονομικοί, για να υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό, τεστ, εξοπλισμούς, υλικά, μέσα ατομικής προστασίας, χώρους και υποδομές;
Έλαβε η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στα σχολεία, που τις πρότειναν μαθητές και εκπαιδευτικοί, για να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες και να ανοίξει σχολεία που είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μικρύνει ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να εξασφαλιστούν με τους κατάλληλους όρους η απολύμανση και η καθαριότητα;
Πήρε η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς, που ζητούσαν επίμονα σωματεία και συνδικάτα, για να προστατευθεί και να ελεγχθεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων;
Πήρε η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι σε αυτά και άλλοι φορείς, για να γίνουν προσλήψεις και αγορά οχημάτων ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια και να μειωθεί ο συνωστισμός;
Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι προφανής. ΟΧΙ.
Πριν λίγες ημέρες με παρέμβαση εισαγγελέα καλούνται ως κατηγορούμενοι οι εκπρόσωποι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας για διέγερση σε απείθεια λόγω ανακοίνωσης που μιλούσε για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μέσα σε ένα κείμενο που κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί επιλεκτικά στάθηκαν στη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του πολυτεχνείου, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι εκεί θα διασπαρεί ο ιός.
Να ρωτήσουμε εμείς, λοιπόν.
Η διασπορά του ιού δεν είναι κίνδυνος όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υλικών, υποδομών και μέσων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία;
Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν κινδυνεύουν από το κλείσιμο-συγχώνευση κλινικών και τη μετατροπή του συστήματοςυγείας σε σύστημα μίας νόσου;
Η υγεία των ασθενών με κορονοϊό δεν παραμένει εκτεθειμένη όταν διατάσσονται γιατροί όλων των ειδικοτήτων στη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα πληθώρα γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων και νοσηλευτών παραμένουνάνεργοι ή οι ιδιώτες γιατροί δεν εντάσσονται σχεδιασμένα στο δημόσιο σύστημα υγείας?
Η υγεία όλων των ασθενών δεν παραμένει σε κίνδυνο όταν δεν επιτάσσονται έστω και τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια?
Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι προφανής. ΝΑΙ.
Η στόχευση της κυβέρνησης, επομένως, παραγγέλνοντας εισαγγελικές παρεμβάσεις, δεν είναι η διασφάλιση της υγείας του λαού. Είναι η επιβολή της ατομικής ευθύνης ως της μόνης λογικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι η επιβολή της λογικής ότι ο ίδιος ο λαός φταίει για ό,τι παθαίνει επειδή «δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις».
Η λογική της ατομικής ευθύνης, που σαφώς και υπάρχει, δεν πρέπει να ταυτιστεί με την ατομική ενοχή ούτε με την ατομική λύση. Πόσο μάλλον που κυβέρνηση-βιομήχανοι-εφοπλιστές-μεγαλοκλινικάρχες έχουν συναποφασίσει και ψηφίσει την ομαδική τους λύση εις βάρος μας!
Η λογική ότι ο λαός φταίει «για τα κακά της μοίρας του» δεν πρέπει να περάσει ούτε για την πανδημία ούτε για την οικονομική κρίση που θέλουν να μας φορτώσουν για άλλη μία φορά. Πόσο μάλλον που το κράτος όχι μόνο δεν βρίσκεται συμπαραστάτης του λαού, αλλά αντίθετα βρίσκεται απέναντί του προσφέροντας όλες τις παραγωγικές, τεχνολογικές επιστημονικές δυνάμεις στον έλεγχο του κέρδους.
Για αυτούς τους λόγους φοβούνται τις λαϊκές, εργατικές και νεολαιίστικες εκδηλώσεις για την εξέγερση του πολυτεχνείου διαχρονικά. Γιατί συμβολίζουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο ΝΑΤΟ που προσπαθούν είτε με την «ειρηνική» μοιρασιά είτε με τον πόλεμο να εξασφαλίσουν τη συνεχόμενη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.
Το Πολυτεχνείο θα τους στοιχειώνει, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα και συναντιούνται με τους σύγχρονους αγώνες, γιατί ενώνονται με τις φωνές των υγειονομικών, των εργαζομένων. Γιατί το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αυτά τα τρία ταπεινά και πολύτιμα αγαθά, το σάπιο σύστημά τους αδυνατεί να τα εξασφαλίσει. Πόσο μάλλον την υγεία, τη στέγη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού.
Γι’ αυτούς τους λόγους εμείς θα τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, όπως του αρμόζει σε συνθήκες πανδημίας.