Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται η έκθεση Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια


Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) παρουσιάζει την έκθεση: Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και με επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δρ. Κωνσταντίνου Διδασκάλου.

Ο Νικόλαος Γύζης (Σκλαβοχώρι Τήνου, 1842 – Μόναχο, 1901) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Μετά τα πρώτα παιδικά χρόνια στην Τήνο μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στο Σχολείο των Τεχνών σε ηλικία μόλις οκτώ χρόνων αρχικά ως απλός ακροατής και από την ηλικία των δώδεκα ως κανονικός σπουδαστής. Διακρίθηκε σε όλα τα χρόνια της μαθητείας του παίρνοντας τα πρώτα βραβεία στη ζωγραφική, την ξυλογραφία και τη χαλκογραφία. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του (1864) εξασφάλισε μία υποτροφία και συνέχισε με μετεκπαίδευση στην Ακαδημία του Μονάχου. Με βραχύβια διαλείμματα παραμονής στην Ελλάδα και συχνά ταξίδια, έζησε στο Μόναχο, όπου διέγραψε αξιοθαύμαστη πορεία. Το 1871 δέχθηκε παραγγελία από τον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΙ της Βαυαρίας και την ίδια χρονιά εκπροσώπησε και την Ελλάδα και τη Γερμανία στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι. Το 1880 έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1882 άρχισε να διδάσκει στο ίδιο ίδρυμα, ως βοηθός στην αρχή και στη συνέχεια (1888) ως τακτικός καθηγητής.

Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της ζωγραφικής (πορτρέτα, νεκρές φύσεις, ηθογραφικές, αλληγορικές και θρησκευτικές συνθέσεις, αλλά και αφίσες, διαφήμιση, διπλώματα, εικονογραφήσεις εντύπων κ.ά.), πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις και κέρδισε μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Μεταξύ άλλων έχει φιλοτεχνήσει το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (1887) και το δίπλωμα των Ολυμπιακών Αγώνων (1896). Μετά τον θάνατό του (1901) οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του στο Μόναχο. Κατέχει θέση σημαντική και στην ελληνική και στην γερμανική ιστορία της τέχνης. Θεωρείται από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερου 19ου αιώνα, αλλά ταυτόχρονα επιδόθηκε σε πολλούς πειραματισμούς που αποκαλύπτουν πολύ ευρύτερες αναζητήσεις.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 71 έργα του που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και από ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται κυρίως για σχέδια που έκανε ο καλλιτέχνης για τις μεγάλες συνθέσεις του. Οι σπουδές του αυτές υπήρξαν αντικείμενο θαυμασμού ήδη από την εποχή που ζούσε. Με τη δύναμη, την εκφραστικότητα και την ελευθερία που τα διακρίνει, υπερβαίνουν τα όρια του ακαδημαϊσμού και του ρεαλισμού και αποκαλύπτουν το μεγάλο εύρος των εκφραστικών του ικανοτήτων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ζωγράφου -όπως  επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Κ. Διδασκάλου- βρίσκεται ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον του, καθώς επίσης ανθρώπινες μορφές μέσα σε έναν εξιδανικευμένο κόσμο.

Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζονται και αναπαραγωγές έργων του καλλιτέχνη. Από το Αρχείο της ΕΡΤ επίσης προβάλλονται οι ταινίες: ‘’Νικόλαος Γύζης’’, ‘’Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές’’ και ‘’Οι Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου – Νικόλαος Γύζης’’ (μέρος Α΄& Β΄).

Το απόγευμα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Κ. Διδασκάλου. Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 20:00

Διάρκεια: 12. 4 – 31. 5. 2019

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9: 00 – 13:00. & 18:00 – 21:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σε ετοιμότητα για τη νέα αρδευτική περίοδο