Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Μεταξά


Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ομότιμου Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Σταμάτη – Παναγιώτη Μεταξά.  Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στις 20:00.

Ο Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς (Αθήνα 1936), σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών (1954 – 1957 και 1964 – 1968) ζωγραφική με τους Γ. Μόραλη και Γ. Μαυροΐδη, καθώς και νωπογραφία και τεχνική φορητών εικόνων κοντά στον Κ. Γεωργακόπουλο. Συνεχίζει με σπουδές στο τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας της École Pratique des Hautes Études (1968) στο Παρίσι. Από πολύ νωρίς τον κερδίζει η έρευνα της τεχνολογίας των υλικών, αναλαμβάνει μάλιστα από το 1969 τη διδασκαλία σχετικού μαθήματος στην ΑΣΚΤ ως βοηθός στο εργαστήριο του Γ. Μαυροΐδη αρχικά, λέκτορας (1984), τακτικός (1999) και σήμερα ομότιμος καθηγητής της. Παράλληλα με την διδασκαλία ασχολείται και με την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία. Το έργο του είναι γόνιμο σε αναζητήσεις και πειραματισμούς. Καταπιάνεται με πολλά θέματα και δοκιμάζεται σε πολλές τεχνικές. Διαφοροποιεί το ύφος του ανάλογα με την θεματολογία, αλλά και στο πέρασμα του χρόνου. Συχνά στα έργα του ενσωματώνει στοιχεία από το ιδιαίτερο επιστημονικό του πεδίο που είναι η τεχνολογία των υλικών ζωγραφικής· συνυπάρχουν έτσι στοιχεία από τις αισθητικές και τεχνολογικές του έρευνες και το μίγμα αυτών συνιστά τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της δουλειάς του.

Ο ίδιος για την δουλειά του ομολογεί (1983) ‘’[…] Αυτό που με συγκινεί και που προσπαθώ μέσα σ΄ αυτό είναι η πραγματικότητα. Είναι βέβαια δύσκολο να μεταφέρω με λόγια πως αρχίζει και πως καταλήγει αυτή η προσπάθεια. Στην αρχή προχωρώ σαν παρατηρητής, ανιχνευτής, μελετητής και χρησιμοποιώ όλες τις αισθήσεις μου, ακόμη και την ακοή. Αναγνωρίζω το χώρο μου και αυτό στην τέχνη είναι κάτι το πρωταρχικό. Στη συνέχεια χρησιμοποιώ όλα τα στοιχεία που μου έρχονται από την πραγματικότητα. Στην αρχή γίνεται βέβαια κάποια σκαλωσιά ούτως ώστε να υπάρχει η δομή του έργου μέχρι το τέλος. Τίποτα δε θέλω ν΄ αφήσω να πάει χαμένο, ακόμη ούτε η αμφιβολία μου ούτε η αδυναμία του χεριού όταν δεν μπορεί να φτιάξει κάτι. Μετά από δεκάδες γενικές σκέψεις, που για μένα αυτό το ψάξιμο, αυτή η έρευνα είναι μία συγκλονιστική διαδρομή, έρχεται όλη αυτή η προσπάθεια να καταλήξει έτσι, ώστε το έργο να γίνεται πιο πραγματικό, πιο αληθινό μέσα από την ίδια την τέχνη […]’’ Και, όπως συμπληρώνει η Δρ. ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, ‘’[…] ο Μεταξάς επικοινωνεί με τον θεατή μέσα από μιαν απεικόνιση σχεδόν ολοκληρωτικά αφηρημένη, ενορχηστρωμένη μέσα από χρωματικά πλέγματα, επιρρεπή σε συνεχείς εναλλαγές, έτσι ώστε, όσες φορές κι αν κοιτάξει κανείς το ίδιο έργο, να έχει μια διαφορετική αντίληψη της προβλημένης επιφάνειας […]’’

Παλιός φίλος της πινακοθήκης, ο Σταμάτης Μεταξάς με πρόσφατη και με άλλες προγενέστερες δωρεές του έχει εμπιστευτεί στην πινακοθήκη 61 έργα του. Μία ενότητα πλούσια και αρκετά αντιπροσωπευτική των καλλιτεχνικών πειραματισμών του και ταυτόχρονα ένα σύνολο διακριτό που εμπλουτίζει σημαντικά την εικαστική συλλογή της πινακοθήκης. Η έκθεση αυτή αποτελεί φόρο τιμής για την συνολική προσφορά και την γενναιοδωρία του καλλιτέχνη προς την πινακοθήκη.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη / διάρκεια έκθεσης: 19. 10 – 30. 11. 2018

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τριών ατόμων για κλοπή
Επόμενο άρθρο Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπ/κών : Τοπίο ερημικό και εγκαταλειμμένο