Σενάρια επί σεναρίων, συζητήσεις επί συζητήσεων, πακέτα επί πακέτων, Κοινοτικές οδηγίες, τσουχτερά πρόστιμα, υποδομές που δεν έγιναν ή έγιναν λειψές, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, καύση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή, εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων, πλούτος, βρωμιά, κόστος, ανάθεμα, ευκαιρία.
Κρατάω την λέξη «ευκαιρία» που είναι το ζητούμενο, για το τρένο που οφείλουμε να επιβιβαστούμε τώρα και όχι αύριο.
Τώρα που όλα ξεπουλιούνται, που τα δημόσια αγαθά παραδίδονται στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο, που το νερό ιδιωτικοποιείται, που η ενέργεια χαρίζεται, ενώ οι πολίτες αυτής της χώρας πεθαίνουν χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους(όσοι έχουν ακόμα σπίτια και δεν βρίσκονται στο δρόμο), είναι η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αρθρώσει φωνή διεκδίκησης, να διατυπώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο υπεράσπισης του πλούτου που διαχειρίζεται. Να υψώσει το ανάστημά της και να σταθεί πάνω από το ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι και λόγο έχει, και σκέψη έχει, και φυσικά μέλλον Αυτοδιοίκησης .
Από τις εκλογές μας χωρίζουν 2,5μήνες περίπου. Και το ερώτημα που γεννάται είναι:
- Θα ακούσουμε ουσία αυτοδιοικητικού λόγου ή μόνο αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων για τη διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου;
Προφανώς και ο απολογισμός πεπραγμένων είναι απαραίτητος και αναγκαίος, αλλά πιο αναγκαίος προβάλλει ο αγώνας για να κερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία του Δήμου Καρδίτσας έναντι των δημοτών, οι οποίοι έχουν πειστεί ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι ο κόσμος εξαθλιώνεται και κανείς δεν νοιάζεται για το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιβάλλεται να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την προοπτική του Δήμου Καρδίτσας και το μέλλον του, το οποίο οφείλει να είναι συνυφασμένο με τους ίδιους τους πολίτες, και όχι με τη διατήρηση της καρέκλας και όλων όσων απορρέουν απ αυτή την εξουσία.
Η επιλογή του θέματος των σκουπιδιών δεν είναι διόλου τυχαία, αφού ήδη είναι η πρώτη επικείμενη ιδιωτικοποίηση, στην οποία φαίνεται να προσχωρεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσφάτως Δήμος Καρδίτσας και Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, έσπασαν τη διαδημοτική συνεργασία για τα σκουπίδια, φέρνοντας στο προσκήνιο, τον τρόπο που βλέπουν τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας διαρρηγνύει τα ιμάτια του, ότι δεν ευθύνεται για τη λύση της διαδημοτική συνεργασίας και άρα δεν είναι στις προθέσεις του η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα υπεραμύνεται της θέσης του, ότι οδηγήθηκε στη λύση, διότι ο δήμος της Καρδίτσας δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του και δεν έκανε αποκομιδή των απορριμμάτων κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η ανάθεση σε ιδιώτη ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι δεν διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας και επιπλέον ότι δεν θα μπορούσε και να έχει συστήσει υπηρεσία καθαριότητας. Άλλωστε ο Δήμαρχος Πλαστήρα, υποστηρίζει ότι δεν είναι ο μόνος και ότι αντίστοιχα υπάρχουν δήμοι όπως Μουζακίου και Παλαμά που κάνουν ακριβώς το ίδιο με εκείνον.
Τόσο από το Δήμαρχο Καρδίτσας όσο και από τους άλλους Δημάρχους του νομού δεν ακούσαμε κουβέντα για το πώς αυτός ο πλούτος των σκουπιδιών, μπορεί να γίνει πολλαπλασιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν είδαμε να αναληφθεί πρωτοβουλία για να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος ούτε από την ΠΑΔΥΘ, την εταιρία της Αυτοδιοίκησης που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής κατεύθυνσης που δίνουν οι αιρετοί στην εταιρία τους.
Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε τον αντίλογο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Έναν τεκμηριωμένο αντίλογο, ο οποίος να διατυπώνει πρόταση δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μια λύση που θα μειώνει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα διασφαλίζει επιπλέον θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ, μια «λύση έντασης της εργασίας» και όχι «έντασης του κεφαλαίου».
Θα γίνει αυτός ο δημόσιος διάλογος εδώ και τώρα;
Εμείς, δημότες της Καρδίτσας, μέλη της Δημοτικής Κίνησης Καρδίτσα Πόλις της Συλλογικότητας (Καρ.Πό.Σ) δεσμευόμαστε να ανοίξουμε εγκαίρως αυτό το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους δημότες, να καταθέσουμε τις πρώτες επεξεργασίες που γίνονται από την αντίστοιχη ομάδα δουλειάς της Καρ.Πό.Σ και από κοινού να διαμορφώσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στη βάση της Αυτοδιοίκησης, μακριά και πέρα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, που προωθεί η κυβέρνηση και που σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μέσω διαγωνισμών, μακροχρόνιες συμβάσεις ΣΔΙΤ για τις βασικές υποδομές, την ακύρωση πολιτικών πρόληψης και την υψηλή φορολόγηση των πολιτών μέσω των υψηλών κατασκευαστικών και λειτουργικών δαπανών.
Η αποτροπή των υφιστάμενων σχεδίων πρέπει να είναι ο δικός μας αγώνας, ένας αγώνας στην αρχή της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, στην πεποίθηση ότι αυτός ο πλούτος των σκουπιδιών ανήκει σε όλους τους δημότες και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων μας.
Άρθρο της Φρόσως Παύλου, μέλος της Καρ.Πό.Σ