Ειδήσεις

Δ. Βερίλλης: Δεν έγιναν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωράκιζαν το Νομό


Σημαντικό ρόλο για την αντιπλημμυρική προστασία έχουν  τα Μεγάλα Αντιπλημμυρικά έργα. Αρμόδια, από το νόμο, για αυτά είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα έργα αυτά δεν γίνονται ούτε με τη συνεχή προβολή ούτε με ευχαριστίες, κάθε φορά, για το παραμικρό.  Χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται μεγάλα έργα. Χρήματα υπήρχαν αλλά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό,  στους άλλους νομούς (Περιφερειακές Ενότητες) ήταν στραμμένη η προσοχή.


Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός στο Περιφερειακό Συμβούλιο : <<  Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευάσει  118 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ>>.
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χ. Μιχαλάκης είπε  ότι στα Τρίκαλα έγιναν αντιπλημμυρικά έργα 50 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προστάτευσαν το νομό Τρικάλων.
Μπορεί άραγε κάποιος Αντιπεριφερειάρχης ή κάποιος Περιφερειακός Σύμβουλος της Καρδίτσας να πει πόσα έργα έγιναν από τα 210 εκατομμύρια της Θεσσαλίας στο νομό Καρδίτσας; Και γιατί δεν έγιναν αφού η Καρδίτσα σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κινδυνεύει περισσότερο και σχεδόν όλα τα ποτάμια της Θεσσαλίας πηγάζουν από τη δυτική Θεσσαλία;

Νομός χωρίς χρηματοδοτήσεις γι αντιπλημμυρικά

Το μεγαλύτερο λάθος κατά την άποψή μου είναι ότι στο το χώρο της Θεσσαλίας παρόλο που ο νομός Καρδίτσας  κινδυνεύει περισσότερο στους άλλους νομούς, δόθηκε το σύνολο των χρηματοδοτήσεων. Δεν πήγαν χρηματοδοτήσεις στην Καρδίτσα ούτε αναλογικά με την έκταση , ούτε με βάση τις ανάγκες και τους κινδύνους. Καλό βέβαια είναι να πραγματοποιούνται  μεγάλα  αντιπλημμυρικά έργα σε Τρίκαλα, Λάρισα και Μαγνησία αλλά δεν θα έπρεπε και στην Καρδίτσα; Όχι μόνον λόγω της πλημμύρας  του 1994 αλλά και με βάση όλα τα επιστημονικά στοιχεία των Υπουργείων και τις προβλέψεις για πλημμύρες και καταστροφές. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα. Από όλους τους χάρτες  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι πλέον ευάλωτος νομός στις πλημμύρες είναι ο Νομός Καρδίτσας.

Αντιπλημμυρικά που ξεκίνησαν αλλά σταμάτησαν

Το χειρότερο  είναι ότι στο νομό Καρδίτσας σταμάτησαν μεγάλα  έργα που είχε ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα είναι:

  1. Το Φράγμα και Ταμε. Ένα έργο που είχε ξεκινήσει, με την ολοκληρωμένη κατασκευή της σήραγγας εκτροπής και κακώς ορισμένοι  το αναφέρουν σαν έργο που πρέπει να γίνει στο μέλλον, μαζί με άλλα έργα  μικρότερης αναγκαιότητας άλλων νομών. Είναι έργο συνεχιζόμενο. Είναι έργο Αντιπλημμυρικό, Αρδευτικό, Υδρευτικό και Περιβαλλοντικό και αν υπήρχε δεν θα πλημμύριζαν οι περιοχές Μουζακίου και Σελλάνων, ίσως και πιο κάτω. Επίσης είναι έργο για το οποίο δεν υπάρχει  κανένα πρόβλημα στην κατασκευή του (τεχνικό ή νομικό) και παράλληλα στο μέλλον, αν ποτέ γίνει η εκτροπή  του Αχελώου, θα μπορεί να αποταμιεύει μαζί με τα νερά του Πάμισου και τα νερά της εκτροπής του Αχελώου.
  2.  Τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Ενιπέα, Καλέντζη και στο
    <<Τρίγωνο>> πριν την είσοδο της πόλης

Στα έργα αυτά υπήρχαν τα χρήματα. Ήταν έργα, περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το λεγόμενο <<πακέτο Λαλιώτη>> που ξεκίνησε από τη μεγάλη πλημμύρα στη Μεταμόρφωση. Έγιναν δημοπρατήσεις και υπήρχαν εργολάβοι.
Για τα δύο πρώτα  έγιναν  οι  δημοπρασία  αλλά ο εργολάβος μετά δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Όλα ήταν νόμιμα, μελέτες, περιβαλλοντικά και τα χρήματα. Ήταν στην περίοδο της  κρατικής Περιφέρειας και μετά όλα έμειναν  στα παρασκήνια. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν επαναδημοπρατήθηκαν αυτά τα ώριμα έργα και γιατί κατόπιν η αιρετή Περιφέρεια δεν  διεκδίκησε τη συνέχισή τους; Και να μας ενημερώσει τι έγιναν, που πήγαν, οι υπάρχουσες τότε χρηματοδοτήσεις.
Το ίδιο έγινε και με τα αντιπλημμυρικά στο λεγόμενο <<τρίγωνο>> πριν την είσοδο της πόλης. Εκεί η αιτία ήταν, αν θυμάμαι καλά, οι πολύ υψηλές αμοιβές για απαλλοτριώσεις.
Ας μην ισχυρίζονται ορισμένοι ότι έφταιγαν μόνον οι μελέτες,  η έλλειψη χρηματοδοτήσεων και άλλες δικαιολογίες. Αν έφταιγε κάτι περισσότερο, που δεν έγιναν τα μεγαλύτερα Αντιπλημμυρικά στην περιοχή μας, είναι η αδιαφορία και η άγνοια για τα μεγάλα και οι ευχαριστίες για τα μικρά στην Καρδίτσα. Επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα την Καρδίτσα σε όλους τους τομείς αναφορικά με τις Υποδομές και την γενικότερη Ανάπτυξη.

Προηγούμενο άρθρο Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υγεία
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις Γ. Κωτσού για άμεση στήριξη αστέγων