Οι μεγάλες μάχες που διαδραματίστηκαν από τις 9 Μαρτίου 1941 – ιδιαίτερα στο ύψωμα 731, που βρίσκεται πάνω από την Κλεισούρα, σε Αλβανικό έδαφος – κατά τη λεγόμενη «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών του Μουσολίνι υπήρξαν ιστορικά γεγονότα με τεράστια πανευρωπαϊκή σημασία. Πρωταγωνιστές ήταν για μια ακόμη φορά οι δυτικοθεσσαλοί στρατιώτες σε ένα αγώνα για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνον των Ελλήνων αλλά όλων των λαών της Ευρώπης.
Υπήρξε πράγματι ένα από τα πολλά, αλλά άγνωστα, ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας όπου πρωταγωνίστησαν Καρδιτσιώτες και για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση του στην ιστορία της Ελλάδας. Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε από το 2000, θα ολοκληρωθεί άμεσα με την κατασκευή του μνημείου σε κεντρικό σημείο της πόλης μας.
Τι κατορθώσαμε ως τώρα
-Τα γεγονότα έχουν αναδειχθεί πανελλαδικά και έχουν γραφεί αρκετά βιβλία και δεκάδες δημοσιεύματα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της χώρας
-Κατασκευάσαμε ένα μικρό μνημείο στην κορυφή του υψώματος 731και διοργανώσαμε εκεί εκδρομές και εκδηλώσεις μνήμης με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
– Με Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (175/7-9-2009) η 9 Μαρτίου καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων προς τιμήν των ηρώων του 5ου Δυτικοθεσσαλικού Συντάγματος.
-Άρχισε οι προσπάθειες για την κατασκευή μνημείου στην Καρδίτσα με την σύνταξη προμελετών και προτάσεων σχετικά με το είδος του μνημείου , το χώρο τοποθέτησης και τη χρηματοδότηση και
-Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καρδίτσας, ομόφωνα αποφάσισε, τον Μάρτιο του 2016, τη χωροθέτηση του μνημείου στην πλατεία Πλαστήρα
Η κατασκευή του μνημείου
Πριν από λίγες ημέρες έγινε και το τελευταίο βήμα για την φιλοτέχνηση και την κατασκευή του μνημείου στην Καρδίτσα. Συγκεκριμένα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ Β Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ Φ Αλεξάκος, ο π Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ Τιμοθέου και εκπρόσωπος της ΠΕΔ, αποφασίστηκε η συγχρηματοδότησή του. Επίσης έγινε δεκτή η πρόταση των 9 συλλόγων, την οποία κατέθεσα εκεί και αφορούσε τα χαρακτηριστικά, το μέγεθος και τον τρόπο δημοπράτησης του μνημείου.
Ολοκληρώνεται, έτσι μία μακρά προσπάθεια όλων μας για την προβολή και το καλό της Καρδίτσας.
Το γλυπτό θα είναι ελευθέρου θέματος – παρουσιάζει στρατιώτη του 1940, με τη στολή του, τον οπλισμό και τις εξαρτήσεις του- θα είναι ορειχάλκινο και ύψους 5,20. Θα εδράζεται, δε, σε μαρμάρινο βάθρο, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του 1940-41 και αντίστοιχο υπόβαθρο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 100 χιλ ευρώ και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Έργων της Αντιπεριφέρειας.
ΥΣ. Επίσης ο έφιππος ανδριάντας του Γεωργίου Καραϊσκάκη δημοπρατήθηκε, με πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, από το δήμο Καρδίτσας το 2010, είναι στο στάδιο της χύτευσης και σύντομα θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας.